Despre vitamine

Sanatatea este unul dintre factorii care ne influenteaza calitatea vietii. Un rol important in mentinerea sanatatii il au vitaminele.

Acestea sunt substante organice absolut necesare desfasurarii normale a proceselor vitale din organism. Ele trebuie introduse o data cu alimentele deoarece in organism nu se sintetizeaza decat vitaminele D, K  si B12.

Vitaminele se gasesc numai in alimentele proaspete si lipsesc din cele conservate. Sunt substante catalizatoare, neavand nici un rol nutritiv si nici energetic.  Au rol important in procesele de asimilare a alimentelor, de crestere a organismului, servesc ca material pentru sinteza unor fermenti. Acesta le face indispensabile pentru organism.

Denumirea lor a fost data de Funk Cazimir, descoperitorul primei vitamine (B1), care a numit-o “amina vietii” – vitamina. Unele vitamine – A, D, E si K – participa mai ales la procesele de formare a unor substante, de multiplicare a celulelor, de dezvoltare a organismului. Altele – B1, B2, B6, B12, PP, acidul folic – intervin mai ales in procesele eliberatoare de energie.

Toate contribuie la marirea capacitatii de lupta cu bolile infectioase si cu substantele toxice, la sporirea rezistentei generale a organismului.

Fiind substante foarte putin stabile, vitaminele se distrug cu mare usurinta in urma incalzirii, a expunerii la razele solare, sau prin simpla pastrare mai indelungata.

Noile metode ale agriculturii combinate cu noile tehnici de prelucrare ale alimentelor au dus la apariţia aşa ziselor boli ale civilizaţiei – HODOT (Hypertonia, Obesitas, Diabetes, Osteoporosis şi caria dentară (Tooth Decay))

Daca alimentatia noastra nu poate acoperi intotdeauna necesarul de vitamine al organismului, exista suplimente alimentare cu ajutorul carora ne putem pastra sau recupera sanatatea.
În funcţie de solubilitate, vitaminele pot fi împărţite în două gupe mari:

  • vitamine solubile în grăsimi (vitamine liposolubile)
  • vitamine solubile în apă (vitamine hidrosolubile)

Organismul are nevoie de ambele grupe de vitamine, deoarece împreună fortifică sistemul imunitar al organismului. În cazul unei alimentaţii deficitare în vitamine, pot apărea simptomele unor boli: în cazuri mai uşoare, hipovitaminoza, iar în cazurile mai grave, avitaminoza, cu manifestările clinice specifice.

Calivita vine in intampinarea cererii de vitamine cu produse care pot fi consumate in functie de varsta, grupa de sange, afectiuni preinstalate, nivelul de activitate sau de stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.