Sănătatea este unul dintre factorii care ne influențează calitatea vieții. Un rol important în menținerea sănătății îl au vitaminele.
Acestea sunt substanțe organice absolut necesare desfăsurarii normale a proceselor vitale din organism. Ele trebuie introduse o dată cu alimentele deoarece in organism nu se sintetizeaza decât vitaminele D, K și B12.
Vitaminele se găsesc numai in alimentele proaspete și lipsesc din cele conservate. Sunt substanțe catalizatoare, neavând nici un rol nutritiv și nici energetic. Au rol important în procesele de asimilare a alimentelor, de creștere a organismului, servesc ca material pentru sinteza unor fermenți. Acesta le face indispensabile pentru organism.
Denumirea lor a fost dată de Funk Cazimir, descoperitorul primei vitamine (B1), care a numit-o “amina vieții” – vitamina. Unele vitamine – A, D, E si K – participă mai ales la procesele de formare a unor substanțe, de multiplicare a celulelor, de dezvoltare a organismului. Altele – B1, B2, B6, B12, PP, acidul folic – intervin mai ales în procesele eliberatoare de energie.
Toate contribuie la mărirea capacității de luptă cu bolile infecțioase și cu substanțele toxice, la sporirea rezistenței generale a organismului.
Fiind substanțe foarte puțin stabile, vitaminele se distrug cu mare ușurință în urma încălzirii, a expunerii la razele solare, sau prin simpla păstrare mai îndelungată.
Noile metode ale agriculturii combinate cu noile tehnici de prelucrare ale alimentelor au dus la apariţia aşa ziselor boli ale civilizaţiei – HODOT (Hypertonia, Obesitas, Diabetes, Osteoporosis şi caria dentară (Tooth Decay))
Dacă alimentația noastră nu poate acoperi întotdeauna necesarul de vitamine al organismului, există suplimente alimentare cu ajutorul carora ne putem păstra sau recupera sănătatea.
În funcţie de solubilitate, vitaminele pot fi împărţite în două gupe mari:
- vitamine solubile în grăsimi (vitamine liposolubile) – A, D, K, E;
- vitamine solubile în apă (vitamine hidrosolubile) – cele din grupul B și C;
Organismul are nevoie de ambele grupe de vitamine, deoarece împreună fortifică sistemul imunitar al organismului. În cazul unei alimentaţii deficitare în vitamine, pot apărea simptomele unor boli: în cazuri mai uşoare, hipovitaminoza, iar în cazurile mai grave, avitaminoza, cu manifestările clinice specifice. Iată câteva:
- lipsa vitaminei A afectează pielea și vederea,
- lipsa vitaminei B poate da tulburări neurologice, stare de oboseală,
- lipsa vitaminei C predispune la infecții, tulburări circulatorii etc,
- lipsa vitaminei D predispune la afecțiuni osoase, boli autoimune.
- lipsa vitaminei E duce la îmbătrânire accelerată, dezechilibre hormonale,
- lipsa vitaminei K predispune la hemoragii,
Cu aparatul de biorezonanță se depistează deficitele puțin înainte de a apărea simptomele deranjante.
Calivita vine în intampinarea cererii de vitamine cu produse care pot fi consumate in funcție de vârstă, grupa de sânge, afecțiuni preinstalate, nivelul de activitate sau de stres.