Cu dragoste de oameni, conștiință și responsabilitate, vă ajut să vă păstrați / recuperați sănătatea

Eu sunt doar un om cu misiunea de a ajuta alți oameni să își păstreze sănătatea. Dar, dacă este nevoie, cu ajutorul științei și al abilităților câștigate prin studiu și experiență, le pot fi de folos și acelora care vor să își recupereze sănătatea.

acesta este aparatul de la cabinetul meu de biorezonanță din Focșani – Vrancea

„Sistemul SCIO Biofeedback (Scientific Consciousness Interface Operation) este o piesă de succes a descoperirilor științelor naturale” … „Această tehnologie delicată antrenează problema chiar în celule, unde dizolvă blocadele, care inhibă fluxul natural de energie al organismului. SCIO este, de asemenea, în prim-planul prevenției; ajută la reducerea stresului care poate dezvolta diferite probleme.” – sunt afirmații extrase de pe pagina vânzătorului.

Numai că eu vreau să vă vorbesc din perspectiva utilizatorului de aparat SCIO.

Fiecare persoană care ajunge la mine în cabinet a aflat despre ceea ce fac de la vreun prieten, de pe facebook – exact, am povestit și acolo despre ce lucrez deorece este util fiecăruia dintre noi să știe că mai există și altceva benefic sănătății noastre -, văzând la fereastra cabinetului acest afiș:

Am citit ca noţiunea de doctor provine de la latinescul eductor, adică învăţător – programul după care funcționează aparatul se numește EDUCTOR iar ceea ce fac eu în cabinet este educație pentru sănătate .

De fapt, orice formă de educaţie îşi are rolul ei în menţinerea sau recuperarea sănătăţii. Orice am învăţa nou e menit să ne ţină mintea trează şi tânără. Parcă Einsten spunea că începem să murim când încetăm să învățăm.

Învăţarea nu presupune doar mersul la o formă de învăţământ unde, cu sprijinul unor mentori , ne prezentăm cunoştintele asimilate in cadrul unor examene. Chiar simpla trecere prin viaţă, trăirea unor experienţe, străduinţa de a nu repeta greşelile, încercarea de a-i avertiza şi pe alţii tot o formă de învăţare este.

Din punctul meu de vedere, educația înseamnă să acumulez niște cunoștințe și să știu să mă folosesc de ele la nevoie, ba chiar să le împărtășesc și altora.

Astfel, fidelă fiind principiului că „degeaba știu dacă nu spun și altora”, am ales ca, cu ajutorul aparatului de biorezonanță SCIO să depistez ce anume dintre întâmplările și obiceiurile oamenilor le afectează negativ viața și sănătatea și să îi ajut să schimbe în bine ceea ce li se întâmplă rău.

Ce primesc oamenii când ajung în cabinetul meu?

 • li se explică în ce constă evaluarea și terapia folosind principiile biorezonanței:
  • se plasează electrozi pe frunte, pe ambele mâini și ambele picioare, se face o scanare a corpului pacientului folosind curenti de joasa frecventa,
  • ulterior scanării, informațiile colectate sunt trimise în computerul atașat, unde, pe baza programului instalat, sunt interpretate aceste informații,
 • li se cere consimțământul în vederea conectării la aparatul de biorezonanță – acesta arată astfel:

     „Declar că sunt de acord să furnizez datele mele cu caracter personal conștient fiind că fără ele nu pot beneficia de servicii optime și accept ca ele să fie utilizate de terapeut exclusiv pentru evaluarea stării mele de sănătate în vederea obținerii celor mai bune recomandări pentru mine.

 1. Am solicitat  serviciile de testare pe bună credință, exercitând dorința mea liberă și urmând ceea ce îmi dictează buna conștiință care îmi permite să selectez  ceea ce este mai bun pentru propria mea sănătate.
 2. Declar că persoana ce mă examinează nu m-a determinat să întrerup sau să modific un tratament alopat și nu mă împiedică să mă adresez pentru consult unui medic alopat.
 3. Sunt de acord ca persoana căreia m-am adresat pentru consult nu oferă medicație alopată sau intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie dar îmi oferă informații și terapii naturale pentru restabilirea echilibrului natural și al condiției fizice optime pentru sănătate conform tehnicii de biofeedback.”
 • le sunt conectați electrozii și „magia” începe!
 • în timpul în care sunt conectați, dacă este nevoie, vor beneficia de terapiile energetice necesare
 • la sfârșitul ședinței primesc o fișă cu rezultatele evaluării și recomandările corespunzătoare problemelor de sănătate depistate.

Dacă aveți întrebări, mi-ar plăcea să le lăsați în comentarii și vă răspund cu mare drag!

#ceteajutădacă vrei să eviți problemele de digestie pe timpul verii

Mulții dintre clienții mei mă abordează în perioada aceasta cu întrebări de genul:

 • Ce să fac, băiatul meu are iar paraziți?
 • Ce să fac, de aseară fetița mea varsă, nu am ținut-o în soare?
 • Ce să fac, este sezonul fructelor și nu pot mânca nici una crudă pentru că iar ies prea des cu scaunul?

Iar eu ce să fac altceva decât să îi ajut să găsim soluții? Ba chiar căutăm și metode de a evita ca astfel de fenomene să mai apară.

mediul și noi

căldură mare!

E vară, e vacanță, e soare, e cald, e vânt care răscolește praful și îl așază peste tot. În praful acela sunt atât de multe chestii nedorite: ouă de paraziți, microbi, chimicale.

A plouat cu „bulbuci” și a antrenat nu numai apa din cer pe pământ ci și apa stătută din anumite zone în altele. Apa stătută este mediul perfect pentru ca microbii să se dezvolte. Mulți din acești microbi sunt dușmanii noștri.

O mulțime de insecte, unele drăguțe – gărgărițele, fluturii -, altele pișcăcioase – țânțari, căpușe -, altele de-a dreptul murdare – muștele, tăunii – poartă pe piciorușele lor delicate microbii dintr-un loc în altul.

Căldura favorizează alterarea mai rapidă a alimentelor, înmulțirea mai rapidă a bacteriilor.

Tendința de a consuma lichide și alte alimente foarte reci supune tubul digestiv unui stres suplimentar. Sau, din cauza căldurii, mulți dintre noi au tendința de a combina haotic alimentele – lapte dulce cu cireșe și apă de exemplu.

Noi oamenii, prin respectul atât de redus pe care îl arătăm naturii, aruncând pe unde apucăm deșeuri de toate categoriile – chimice, biologice etc. – poluăm solul, apa, aerul.

Consecința la tot ceea ce v-am spus se „materializează” în întrebările de la începutul prezentării.

metode de prevenție

În primul rând să fim atenți la sursele de apă, cele cu care ne spălăm pe noi, în care ne scăldăm, cu care spălâm fructele și legumele, cu care gătim sau cu care ne hidratăm. Dacă pentru apa de băut, de gătit, de spălat mâinile și dinții există soluții, pentru cea de scăldat soluția este să avem imunitatea echilibrată.

În al doilea rând să avem grijă de mâinilor, a spațiului de locuit și iar de imunitate. Știați că probioticele sunt foarte importante în menținerea sănătății tubului digestiv și a unui sistem imunitar echilibrat?

Expunerea timp îndelungat la temperaturi foarte mari se poate manifesta prin tulburări neurologice (dureri de cap), dar și digestive (grețuri, vărsături) inclusiv din cauza deshidratării. Și deficitul de minerale consecutiv deshidratării poate sî producă simptome nedorite. Așa că, beți suficiente lichide, cu înghițituri mici, nu foarte reci, de preferință la temperatura camerei – limonade, sucuri de fructe – , sau puțin mai calde, dar nu fierbinți – ceai de mentă, de fructe de pădure, ceai verde (în loc de cafea) , ceai de cicoare. Puteți suplimenta și mineralele – calciu, magneziu, seleniu, zinc etc.

dacă tulburările digestive au apărut

indigestie?

Vărsăturile, diareea, indiferent de vârsta la care se produc impun prezentarea la medic, pentru a se evita deshidratarea, răspândirea eventualei infecții de la nivelul tubului digestiv și la alte organe.

În afară de tratamentul recomandat de medic, este foarte importantă dieta care va fi respectată întru totul până la apariția primului scaun normal sau dispariția vărsăturilor. În primele zile este bine să fie mai mult lichide – ceai de mentă, sau de afine, sau de ghimbir, sau de măceșe + săruri de rehidratare, supă de morcov cu puțină sare. Alimentele noi se vor introduce treptat, nu la aceeași masă două alimente.

Alimente permise: orez fiert, morcov fiert, brânză de vaci puțin sărată, caș puțin sărat, măr copt în cuptor, carne slabă fiartă, migdale dulci (ajută la calmarea durerilor gastrice), piure de castane, gulii / napi fierți, afine uscate ou fiert tare, pâine prăjită.

Alimente de evitat: cartofii fierți, roșiile, laptele dulce, fructele crude, dulciurile de orice fel, grăsimile de orice fel,

Suplimente indicate: probiotice, antinfecțioase, antiparazitare – mai puțin cele indicate în constipație, enzime digestive.

de-ale sufletului

Indigestie = otrăvire prin mâncare (din cartea „Marele dicționar al Bolilor și Afecțiunilor” de Jacques Martel)

„Stomacul este locul în care corpul meu fizic asimilează mâncarea. Dacă fac o indigestie, corpul meu respinge această mâncare și sunt afectat de greața care îmi dezvălui starea de rău, de vărsături, de dureri abdominale sau de balonări legate de aerul negativ din jurul meu. Același lucru se întâmplă și cu realitatea, cu gândurile, cu sentimentele, cu emoțiile, pe care le trăiesc și care pot provica, de asemenea , o indigestie, dacă îmi este greu să le gestionez. Există o dezordine, o dizarmonie în interiorul meu. ”

Diareea este provocată de multe ori de dorința de a evita sau de a fugi de o situație sau o relitate, dezagreabilă sau nouă pentru mine. Mă simt depășit de evenimente. ”

Holistic health concept of zen stones / Concept body, mind, soul, spirit

Greața este un semn că simt un dezgust sau simt o aversiune față de un lucru, o persoană, o idee, o situație sau poate o emoție, deoarece nu mă simt în siguranță. Când devine prea mult, când ranchiuna este prea mare, apar vărsăturile. Când vomit, refuz ceva sau pe cineva.”

Acum, având la îndemână astfel de informații, gândiți-vă ce anume nu mai puteți face din cauza apariției bolii digestive. Ce acțiuni, evenimente ratați? Cu cine SAU CU CE ar fi trebuit să interacționați și nu ați mai făcut-o din cauza apariției simptomelor?

După ce vă lămuriți, încercați să acceptați, să iertați și să investiți IUBIRE în acele situații care vi se par greu de gestionat, să aveți încredere în dumenavoastră și …. să aveți grijă ce mâncați , ce beți și cât timp stați în soare!

Medicus curat, natura sanat. (Medicul îl are în grijă, natura îl însănătoșește)

Iar natura suntem și noi înșine. Capacitatea de a ne păstra sau de a ne recupera sănătatea ține în primul rând de noi, adică de asumarea responsabilității noastre – și noi facem parte din natură – și în al doilea rând de medic / terapeut.

Ce vreau să spun cu asta:

 • nu este întotdeauna vina noastră noastră că ne îmbolnăvim. De exemplu:
  • în pandemie, nu cred că și-a dorit cineva să facă infecția,
  • victima unui accident nu poate fi acuzată că celălalt participant la trafic nu a fost atent sau responsabil,
  • când apare cancerul în viața noastră, toți suntem răvășiți și știm cât este de parșiv și cât de târziu apar simptomele evidente care să ne determine să apelăm la medic,
  • în spatele oricărei afecțiuni fizice este o problemă de suflet negestionată corespunzător. Nu e cazul să dăm vina pe noi. În fața unei dureri sufletești, e greu să îți găsești echilibrul. Reacția noastră este specifică temperamentului pe care îl avem, educației pe care am primit-o, convingerilor care ni s-au insuflat încă din copilărie, mediului în care trăim,
  • când apare o afecțiune autoimună nici noi și nici familia noastră nu poate fi considerată responsabilă că lucrurile au luat-o razna în organismul nostru,
  • când un membru al familiei noastre este diagnosticat cu o afecțiune genetică – de exemplu sindrom Down, sau distrofia musculară Duchenne, sau hemofilie – nu are rost să căutăm vinovați, cel mai util ar fi să acceptăm și să căutăm direct soluții sau căi de a-i ajuta pe suferinzii acestor boli și pe familiile acestora să facă față.
 • dar este întotdeauna vina noastră dacă, după ce am aflat ce ni se întâmplă negativ:
  • ne autoacuzăm pentru alegerile făcute – orice alegere pe care o facem ca oameni este în funcție de dorințele noastre și informațiile pe care le avem la acea dată.
  • pornim din start de la premiza că pentru ceea ce ni se întâmplă nu există leac, sau că viața s-a terminat odată cu apariția bolii. De fapt, chiar și în această situație, eu le-aș înțelege pe astfel de persoane și aș încerca să aflu ce anume le-a determinat să își piardă speranța.
„două ființe care se iubesc necondiționat”

Fiecare dintre noi este un element din natură. Așa cum îi iubim pe ceilalți și ne străduim să le fie bine, trebuie să ne iubim și pe noi înșine și să ne străduim să ne fie bine. Dacă eu voi pica, în ce fel aș mai putea fi de folos celor pe care îi iubesc? În concluzie, am grijă de sănătatea mea ca să îi pot ajuta pe cei care au nevoie de mine.

Supraviețuitorii Holocaustului sau ale închisorilor comuniste nu au ales să meargă în lagăr sau la închisoare, dar au ales să lupte pentru propria supraviețuire și pentru aceasta merită să le urmăm exemplul.

Dar să vă spun o poveste concretă.

Acum doi ani am avut o fractură.

Au urmat radiografie, aparat gipsat, tratament cu anticoagulante recomandat de medic, ceva analgezice (pastile pentru calmarea durerii). Am respectat cu strictețe tot, mai puțin calmantele pentru că nu a fost nevoie. Am mai luat în plus vitamina D și un produs care să ajute la menținerea sănătății articulațiilor.

După 5 săptămâni mi s-a scos ghipsul și mi s-a recomandat fizioterapie și kinetoterapie. Credeți că a fost ușor? Nici vorbă. Efectiv am reînvățat să merg. Am continuat să iau produsele mai sus amintite și, deși era dureros am făcut exercițiile. Aici de fapt mi-am asumat responsabilitatea vindecării. Medicul și-a făcut datoria. Mi-a prescris ce îmi trebuie, ținea doar de mine dacă respectam sau nu indicațiile. Ținea doar de mine dacă îmi doream sau nu să pot merge. Și am reușit. Acum pot merge normal. Mai există disconforturi – vârsta, vremea – dar am produsele care să mă ajute și convingerea că trebuie să fiu bine.

În perioada în care făceam eu kinetoterapie, a mai venit la sală o doamnă care avea deja 6 luni de la accidentul cauzator al fracturii. Spre deosebire de mine, afectarea osoasă în cazul dânsei fusese mai gravă și medicul i-a recomandat o intervenție chirurgicală pe care a refuzat-o. Categoric refacerea osului și a articulației s-a făcut mult mai greu, a trebuit să fie imobilizată mult mai mult timp. Consecință a acestei imobilizări a fost atrofierea mai accentuată a musculaturii atât a piciorului afectat cât și a celuilalt picior.

Când în sfârșit a trebuit să înceapă fizioterapia și kinetoterapia iar a amânat pentru că i se părea prea greu și asta a dus la o agravare a incapacității de a se deplasa. În timpul în care participam la exerciții, aveam posibilitatea de a povesti. Dânsa era setată pe acuzarea medicilor că nu au făcut ce trebuie pentru dânsa – în condițiile în care refuzase indicațiile acestora. În perioada în care tot fusese internată i se mai făcuseră investigații suplimentare și i se depistase și o problemă tiroidiană. Și tratamentul recomandat de endocrinolog fusese refuzat pentru că auzise dânsa că „îi face rău dacă se îndoapă cu hormoni sintetici”.

Nu știu cum a evoluat. Când am început eu dânsa deja făcea terapii. Când am plecat eu, dânsa era în continuare destul de serios afectată. Eu mergeam bine mersi fără cârje, încă nu foarte rapid, dar mergeam. Dânsa folosea cadrul încă și avea dureri la fiecare mișcare. Poate că ar fi fost bine dacă s-ar fi operat – ar fi putut începe exercițiile de recuperare la două săptămâni de la accident. Poate că ar fi fost bine să asculte și de endocrinolog – afecțiunile tiroidiene dezechilibrează metabolismul calciului și, automat, structura oaselor.

Exemplul pe care l-am dat a fost spre a vedea că, indiferent de cât de mult se străduiește terapeutul să te ajute, dacă tu nu vrei să fii ajutat – o chestie mai mult sau mai puțin conștientă – rezultatele pozitive vor întârzia să apară.

Iar pe mine m-au ajutat două lucruri: 1. faptul că am vrut să mă vindec și am respectat indicațiile și 2. faptul că am folosit produsele naturiste care să contribuie la refacerea mai rapidă.

#ceteajutădacă vrei ca trecerea anilor să nu lase urme prea adânci pe corpul tău

Când arătăm bine ne simțim bine, avem mai multă încredere în noi și, categoric avem mai mult succes în activitatea noastră. Acesta este motivul pentru care multe persoane speră să își păstreze cât mai mult timp înfățișarea, aceasta însemnând că pielea, părul, unghiile să fie sănătoase.

Când facem mișcare zilnic, se eliberează anumiți hormoni (endorfine, dopamina, serotonina) care ne ajută să ne simțim bine în pielea noastră, să apreciem bucuriile pe care viața ni le oferă, să uităm de tristețe, depresie, anxietate. Dar pentru asta avem nevoie de musculatură fermă, de oase și articulații sănătoase.

Și uite-așa conștientizăm evidența: starea noastră de bine este dependentă de sănătatea pielii și a articulațiilor noastre. Ce au în comun acestea? Răspunsul este: nivel corespunzător de colagen.

Ce este colagenul?

 • un tip de proteină structurală (o proteină care construiește și menține structura / consitența unui țesut sau organ) care, pe lângă elastină și reticulină (celelalte două tipuri de fibre), intră în constituția țesutului conjunctiv care se găsește în piele, tendoane, oase, cartilaje;
 • cea mai răspândită proteină structurală din corpul mamiferelor, aproximativ 25% din greutatea corpului;
 • compus în principal din aminoacizi;
 • are un rol important în procesele celulare, incuzând repararea țesuturilor – cicatrizarea rănilor, regenerarea articulațiilor.
 • corpul nostru are capacitatea de a produce singur colagen.

Tipuri de colagen – există 28 de tipuri de colagen, dar cele mai comune și mai importante sunt următoarele patru:

 • Tipul I, cel mai comun, se găsește în toate țesuturile conjunctive,
 • Tipul II se găsește în articulații și în discurile intervertebrale,
 • Tipul III este principalul component al fibrelor reticulare care se găsesc în piele și căptușeala vaselor de sânge,
 • Tipul IV o componentă a rinichilor, urechii interne și a lentilei cristaline de la nivelul ochilor.

Ce favorizează deteriorarea fibrelor de colagen?

Fibra de colagen se fragmentează, afectează și structura celorlate fibre (a elastinei), țesuturile se usucă, își pierd fermitatea și astfel apar semnele îmbătrânirii: riduri, deteriorări articulare urmate de dureri, oasele pot deveni fragile. Aceste fenomene sunt favorizate de:

old woman in grey shirt
old face
 • înaintarea în vârstă,
 • unele afecțiuni autoimune degenerative,
 • unele dezechilibre endocrine (tiroidiene, ale glandelor suprarenale etc),
 • unele dezechilibre metabolice (diabet, dislipidemie, obezitate)

În anumite situații, necesarul este mai crescut (în perioada de sarcină, creștere în înălțime) și dacă nu se asigură aport suplimentar de proteine sau substanțe care să susțină fabricarea colagenului se formează vergeturile.

Elemente care solicită organismul la regenerare suplimentară, conducând astfel la reducerea capacității sale de a fabrica necesarul de colagen sunt: expunerea la poluare, praf, raze ultraviolete, temperaturi foarte ridicate sau dimpotrivă foarte scăzute, eforturile fizice prelungite, fumatul, consumul excesiv de alcool sau de dulciuri.

Surse naturale de colagen

Aici îmi vine în minte piftia sau răcitura pe care gospodinele o obțin prin fierberea timp îndelungat a unor părți din corpul animalelor până când se reduce cantitatea de lichid iar la răcire se gelifică. De la mama am învățat că cele mai indicate pentru obținerea răciturilor sunt:

yammy , aperitiv pentru masa de Crăciun
 • părțile inferioare ale picioarelor de porc, pielea (șoriciul), articulațiile cu cartilaj,
 • oasele cu cartilaj ale vitelor,
 • carnea de cocoș – mai ales cea cu piele și oase,
 • ghearele și aripile de pui, curcan sunt de ajutor pentru ca răcitura „să se prindă” adică să se gelifice.

După ce acestea se fierb cu puțină sare și cantitatea de lichid se reduce cam la jumătate, se adaugă piper, usturoi, se strecoară și se pune în farfurii, se lasă la loc răcoros și se obține un aperitiv delicios.

Pentru că organismul nostru își produce colagenul din aminoacizi, este logic să îi asigurăm sursa consumând cantități adecvate de proteine de origine animală – pește, carne de pui, ouă – sau vegetală – fasole, linte.

Pe lângă aminoacizi, organismul mai are nevoie și de alte componente care să contribuie la menținerea nivelului de colagen sau a calității acestor fibre.

De exemplu, vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului și alte suplimente cu efect antioxidant: ginseng și coenzima Q10.

Când avem nevoie de suplimente cu colagen sau care să favorizeze susținerea fabricării colagenului?

După cum ați dedus din ce am scris până acum, avem nevoie să menținem capacitatea organismului de a fabrica sau regenera celule :

Produse Calivita care conțin colagen sau susțin calitatea colagenului din organism: #glamUp, #riseUp, Joint Protex, Joint Protex Forte, Vein Protex, Menopausal Formula, Senior Formula, New Life Multivitamine, Super Mega 50.

Doamnelor și domnișoarelor, aceste informații sunt pentru voi!

„Plăcerea este interzisă, plină de culpabilitate. M-am închis într-o carapace, la nivel psihic și psihologic. Am impresia că nu aparțin nimănui” – așa cred că mi-ar povesti despre suferința sa o femeie care l-a citit pe Jacques Martel.

De fapt ar fi o descriere frumoasă a motivului sufletesc care i-a dat voie trupului să facă o formă de vulvovaginită.

Ce simptome o deranjează:

 • Senzația de arsură și prurit (mâncărime) la nivel vulvar,
 • Dispareunie = durere în timpul contactului sexual,
 • Secreție vaginală modificată, în volum mai mare decât este normal, cu miros specific  și culoare care variază în funcție de agentul cauzator:
  • De culoare verzuie, spumoasă în infecții cu trichomonas (paraziți)
  • De culoare albă, aspect brânzos în candidoză (fungi – senzația de vid afectiv, frustrarea că ar trebui să le facem pe plac celorlalți ca să fim apreciați, când ne lăsăm „parazitați” de furia că ne simțim „folosiți” ne face mai vulnerabili la infecțiile fungice)
  • De culoare cenușie cu miros greu în infecții bacteriene (gardnerella, mycoplasma, peptostreptococcus)

Și specialistul îi va spune că are vulvovaginită:

Vulvovaginita este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ginecologice. În plus, un spectru larg de tulburări pot determina simptome vulvovaginale.

Sănătatea vaginului se datorează interacțiunii complexe dintre:

 • flora vaginală – lactobacillus acidophillus care au rolul de a menține pH-ul acid (3,8 – 4,2, neprielnic pentru bacteriile patogene;
 • nivelul de estrogeni (hormoni feminini) – estrogenul stimulează menținerea sănătății și integrității mucoasei vaginale, asigurând o barieră fizică pentru infecție.

Dezechilibrele de la nivelul vaginului pot fi produse de antibiotice, hormoni, spălăturile vaginale prea dese, abuzul de medicamente intravaginale, bolile cu transmitere sexuală, stresul, dieta deficitară, oboseală.

Factorii predispozanți sunt: reacțiile alergice, infecții locale ale vaginului sau la nivelul altor organe, istoric de diabet, abuz de steroizi (de exemplu femeile care fac – din necesitate – multe tratamente cu produse pe bază de cortizon), dezechilibre ale ciclului menstrual.

Prevenirea și combaterea vulvovaginitelor:

Pentru prevenire pornim de la cauze și factori favorizanți:

 • Educație sexuală – utilizarea prezervativului, evitarea partenerilor multipli;
 • Ținerea sub control al diabetului și a altor dezechilibre hormonale – medicii specialiști vor oferi întotdeauna indicațiile potrivite;
 • Reducerea stresului , dieta adecvată – conform grupei de sânge;
 • Tratarea adecvată a infecțiilor, întotdeauna probioticul trebuie administrat încă cel puțin 6 săptămâni după terminarea antibioticului.

Produse Calivita indicate în cazul vulvovaginitelor produse de microrogansmele mai sus amintite:

 • Intern – va trebui ca tratamentul să fie urmat OBLIGATORIU și de partener măcar 6 săptămâni: Liquid Chlorophyll , Paraprotex + Oregano OilAC Zymes Plus
 • Extern: spălături vaginale cu o soluție : 100 ml apă acidă nivelul 1 sau 2 de la Aquarion sau ceai de coada șoricelului sau ceai de gălbenele sau ceai de coada calului  + 10 picături Oregano Oil  – zilnic până la ameliorarea simptomelor apoi doar 1-2 ori pe săptămână -1 capsulă AC Zymes intravaginal după spălătură

Vulvovaginita – situații speciale

Vulvovaginita virală – cu sau fără condilomatoză (ca un fel de negi vulvari și vaginali) apare în urma infectării cu Human Papilloma Virus – și are șanse să se trateze cu:

 • VirAgo câte 2 la 12 ore timp de cel puțin 6 luni.
 • Vitamina C favorizează respirația celulară și echilibrează sistemul imunitar;
 • OxyMax sau Low Deuterium OxyCristal sunt variante de oxigen stabilizat care pot completa deficitul de oxigen la nevoie. Este strict necesar să se mențină permanent un nivel crescut de oxigen în țesuturi – pentru că unele tulpini de HPV pot să provoace cancerul.

Vulvovaginita atrofică (specifică femeilor intrate la menopauză):

 • Intern: Menopausal Formula + Vitamina E + Coenzima Q10 + Super Soya Lecithine + #glamUp
 • Extern: EveryMoment cu intermitențe . Când nu folosim EveryMoment sunt foarte utile și loțiunile: Hand&Body Lotion sau OrganiCare în care este bine să punem : Beta Caroten + Evening Primrose Oil +Vitamina E + ulei esențial de tămâie  

Distrofiile vulvare – sunt condiții dermatologice ale tegumentului vulvar, se întâlnesc la femeile deja intrate la menopauză și care au avut istoric de candidoză vaginală. Simptomul cel mai supărător este pruritul (mâncărimea). Se recomandă schema anterioară.

Ca de obicei, atrag atenția că doar medicul este cel care va stabili diagnosticul și conduita terapeutică.

yellow rose flower

Dragilor, aveți încredere în voi și feminitatea voastră, acceptați să fiți deschise la iubire sub toate formele ei și să vă împliniți deplin!

#ceteajutădacă… ai colesterolul crescut

Colesterolul crescut este o problemă de sănătate des întâlnită în ultimii ani. Dar, deoarece de cele mai multe ori nu prezintă simptome specifice, oamenii află că valorile lui sunt anormale abia după ce ajung la medic din alte motive.  

Ce este colesterolul?

Este o substanță asemănătoare grăsimii, care are două proveniențe: internă (70%) – ficatul o produce în mod natural și externă (30%) – prin aport alimentar.

Colesterolul este vital pentru formarea:

 • membranelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D;
 • tecii de mielină care „îmbracă” nervii, asigurând astfel funcționarea optimă a sistemului nervos;
 • formarea lichidului biliar cu ro important în digestie;

Colesterolul nu se dizolvă în apă așa că el se află în sânge ca atare – pe cont propriu. Pentru a putea fi transportat acolo unde este nevoie de el, ficatul produce lipoproteine.

Ce sunt lipoproteinele?

Lipoproteinele sunt particule făcute din grăsimi și proteine, Ele transportă colesterolul și trigliceridele (altă formă de grăsimi din organismul nostru) prin vasele de sânge. Există două forme de lipoproteine:

 • LDL (low density lipoprotein) – adică lipoproteine cu densitate joasă care transportă colesterolul dinspre ficat înspre organe și țesuturi – LDL colesterol sau colesterolul „rău”
 • HDL (high density lipoprotein) – adică lipoproteine cu densitate înaltă care transportă colesterolul dinspre organe și țesuturi înapoi spre ficat – HDL colesterol sau colesterolul „bun”

Colesterolul „rău”

Dacă în sângele nostru sunt depistate valori mari ale LDL colesterol înseamnă că, fără dietă și fără tratament, suntem mai predispuși la infarct miocardic sau accident vascular cerebral – de aceea este important să facem periodic analize care să măsoare valorile din sânge ale colesterolului.

De ce este „rău” acest tip de colesterol? Deoarece acest colesterol se depune pe peretele arterelor sub formă de placă (ateroame) care poate îngusta arterele, reduce fluxul de sânge din ele și crește riscul de formare a cheagurilor. Dacă un cheag blochează o arteră de la nivelul inimii apare infarctul cardiac, iar dacă este de la nivelul creierului apare accidentul vascular cerebral.

Colesterolul „bun”

Rolul HDL colesterolului este de a duce colesterolul „rău” înapoi în ficat unde să fie „prelucrat” și eliminat din organism. Asta ajută, evident, la păstrarea sănătății vaselor noastre de sânge.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele reprezintă o altă categorie de lipide din organismul nostru, total diferite de colesterol. În timp ce colesterolul este utilizat pentru a se construi celule și anumiți hormoni, trigliceridele sunt necesare producerii de energie. Când hrana pe care o consumăm ne aduce mai multe calorii decât avem nevoie în momentul respectiv, organismul transformă aceste calorii în trigliceride care sunt „depozitate” în celulele grase ale corpului. Tot lipoproteinele sunt cele care transportă și trigliceridele prin sistemul nostru circulator.

Când consumul excesiv de alimente devine o obișnuință (păguboasă pentru sănătatea noastră, din păcate) crește nivelul de trigliceride, astfel crește și riscul de boli cardiace sau de atac cerebral.

person injecting syringe

Valorile normale ale lipidelor:

 • LDL colesterol – 70-100mg/dl
 • HDL colesterol – 40-60mg/dl
 • colesterol total – 200mg/dl
 • trigliceride – maxim 150mg/dl
 • lipide totale – 700 – 800 mg/dl

Semnele și cauzele creșterii nivelului de colesterol și trigliceride

De fapt, nu prea există semne evidente. Doar când apar afecțiuni hepatice sau cardiace și apelăm la medic, acesta ne recomandă ceva investigații și atunci descoperim că valorile nu sunt tocmai în regulă.

De aceea, ideal ar fi, ca anual să facem investigații și, mai ideal ar fi, să avem grijă de obiceiurile noastre înainte ca să avem simptome evidente.

La ce ar trebui să fim atenți:

 • la cantitatea și calitatea alimentelor pe care le consumăm:
  • de exemplu necesarul caloric ar trebui să fie între 1500 – 4500 kilocalorii pe zi, sau de 25 – 30 kilocalorii pe kilogramcorp pe zi, acesta variind în funcție de greutatea persoanei; activitatea pe care o are (dacă este sedentar sau nu); vârsta pe care o are – la tineri metabolismul este mai intens comparativ cu cei trecuți de 40 de ani; dacă este bărbat sau femeie etc.
  • consumul de alimente bogate în grăsimi – mai nocive grăsimile trans (margarina), sau în zaharuri.
 • la stilul de viață – fumătorii, cei care nu fac suficientă mișcare au mai mare predispoziție să aibă valori crescute ale grăsimilor din sânge.
 • la nivelul de stres – stările de stres fizic sau psihic prelungit dezechilibrează activitatea glandelor suprarenale, cresc apetitul pentru dulciuri, dă peste cap metabolismul.

„În adâncul meu cred că nu merit să fiu fericit, să fiu vesel și această bucurie circulă foarte greu! „Îmi fac sânge rău” sau sânge bun (precum colesterolul).” …. „ Ficatul asigură metabolismul alimentelor, elimină excesele de proteine, de grăsimi și de zaharuri și purifică sângele de impurități. Este esențial pentru viață. Este recunoscut ca fiind sediul furiei și al criticii. …. Emoțiile negative pe care le simt (ură, supărare, gelozie, invidie, agresivitate) afectează buna funcționare a ficatului” – Jacques Martel

În rare cazuri, nivelurile crescute ale colesterolului se moștenesc, părinți cu hipercolesterolemie pot avea copii cu hipercolesterolemie.

Diabetul, hipotiroidismul sau afecțiuni ale rinichilor pot de asemenea crește riscul de a avea colesterol crescut și, implicit, afecțiunile consecutive ale acestuia.

Complicații când avem colesterol sau trigliceride crescute

Arterioscleroza – peretele arterelor este acoperit cu placă grasă ceea ce duce la îngustarea lumenului dar și la fragilizarea vaselor de sânge. Manifestările medicale ale aterosclerozei sunt: atacul cerebral, infarctul miocardic, angina pectorală, hipertensiunea arterială, probleme circulatorii periferice, afecțiuni renale cronice.

Calculii biliari – „pietrele la fiere” – pot obstrua canalele biliare, pot provoca dureri, indigestii, icter.

sursa foto : https://arestetic.ro/

Xantoame și lipoame – formațiuni care apar sub piele, au aspect inestetic și, în funcție de zona în care apar pot deregla și alte funcții ale organismului

Diabetul tip 2 și dislipidemia sunt afecțiuni metabolice care pot apărea ca și consecință a creșterii colesterolului sau trigliceridelor din sânge.

Ca de obicei, țin să precizez că doar medicul stabilește diagnosticul și conduita terapeutică.

Recomandări de dietă, stil de viață și suplimente pentru prevenție dar, în cazuri ușoare, chiar și tratare:

În unele cazuri, putem scădea nivelurile de colesterol fără medicație. Poate fi suficient să ținem dietă, să facem exerciții fizice cu regularitate (cel puțin 30 minute zilnic) și evitând fumatul, alcoolul și consumând cafea în cantități moderate.

Reguli de bază: respectăm numărul de calorii, preparăm alimentele prin fierbere sau la cuptor sau la grătar, respectăm programul meselor luând în considerare „indicațiile” ceasului nostru bilogic ( micul dejun de la 07:00 la 08:00, prânzul de la 13:00 la 14:00 și cina de la 18:00 la 19:00)

Alimente permise:

 • carne de pasăre fără pieliță, vită, vânat, pește slab;
 • brânză de vaci slabă, caș, urdă;
 • lapte dulce cu 1, 8% grăsime și smântânit, lapte bătut, iaurt slab;
 • albuș de ou fiert tare;
 • pâine graham, integrală, neagră, mămăligă, fulgi de cereale;
 • legume cu 5 până la 10% glucide – fasole verde, praz, gulii, varză, conopidă, dovlecel, spanac, roșii, castraveți, ardei, andive, vinete, ciuperci, ceapă, morcov, țelină, sfeclă roșie etc.;
 • unt în cantitate mică (5-10 grame), cu 60% grasimi sau unt de arahide;

Se recomandă în cantități moderate:

 • fructe oleaginoase- nuci, alune, nuci de cocos în cantitate moderată;
 • fructe dulci – struguri, pere pergamute, banane, curmale, smochine, stafide, castane;
 • legume cu 20% glucide – cartofi, fasole uscată, mazăre, linte, soia- în cantități moderate;

Alimente interzise:

 • carne grasă (porc, oaie, miel, gâscă, rață);
 • mezeluri grase- salamuri, cârnați;
 • organe- creier, ficat, momițe, costiță, kaizer, șuncă, jambon;
 • untură, slănină, jumări, ciorbe grase;
 • cartofi prajiți;
 • salate cu maioneză și smântână, sosuri cu unt sau smântână;
 • frișcă, zahăr și produse zaharoase ( bomboane, caramele, ciocolată, miere, gem etc.);
 • produse de cofetărie și patiserie;
 • siropuri, băuturi de ciocolată, băuturi alcoolice.

Plante benefice: usturoi, păducel, orez roșu, semințe de in, psyllium, astragalus, ceaiul verde.

Suplimente recomandate: Garlic Max, Cholestone, Omega 3, lecitină din soia (doar celor care nu au probleme cu glanda toridă), Arginina, Liver Aid, produse pentru reducerea greutății, produse pentru reducerea stresului , Resveratrol Plus – cu rol de a reduce placa ateromatoasă.

Dragii mei cititori, dați-vă dreptul de a fi fericiți, acceptați că viața, așa cu bune și rele cum este ea, este frumoasă și merită trăită, că fiecare obstacol este pentru a ne arăta cât de puternici suntem și cât de utili putem fi celor dragi nouă. Vă aștept cu comentarii și întrebări.

#ceteajutădacă… îți curge sânge din nas

Sângerarea nazală se numește în termeni „tehnici” epistaxis. 60% dintre oameni au experimentat cel puțin o dată în viață epistaxisul. Poate avea multe cauze și medicul ORL-ist este primul la care se apelează de obicei dacă se pierde sânge mult sau dacă se repetă. Remediul se alege mai ales în funcție de cauzele care au produs epistaxisul.

Cauzele sângerărilor nazale + o parte dintre remedii:

Oricine poate avea sângerări nazale. De obicei cauzele nu sunt așa periculoase. Unora li se poate întâmpla mai des și atunci este obligatoriu să apelăm la medic.

Young woman getting a bloody nose sursa unsplash.com
 • aerul uscat sau foarte cald din încăpere favorizează uscarea mucoasei nazale (care este foarte delicată) și apariția unor mici crăpături care pot sângera. Mai ales copiii sunt afectați de aceasta. Puteți ține un vas cu apă în cameră, în care puteți pune câteva picături de uleiuri organice pentru a diminua semnificativ starea de disconfort;
 • prezența în aerul respirat a fumului sau a unor compuși chimici foarte iritanți (cum ar fi produsele de curățenie și dezinfecție – de aceea este indicată utilizarea unora organice/naturale);
 • urcarea bruscă la altitudini înalte, unde aerul este rarefiat și uscat;
 • introducerea în nas a degetelor (scobitul în nas), a obiectelor mici (mai ales copiii fac asta) poate, de asemenea, provoca mici leziuni care să sângereze. Dacă un corp străin se blochează în nări cel mai bine este să mergeți la un serviciu de urgență unde să îl îndepărteze.
 • lovituri / traumatisme / accidente la nas sau la față;
 • suflarea puternică a nasului;
 • afecțiuni din sfera ORL: viroze, sinuzită , rinite alergice sau non-alergice cu mucoasa nazală inflamată, polipi, tumori nazale, furuncule nazale;
 • utilizarea, uneori în exces, a unor medicamente care au ca efect subțierea sângelui sau de tulburare a coagulării acestuia (aspirina, warfarina de exemplu);
 • utilizarea drogurilor;
 • folosirea în exces a medicamentelor cu aplicare pe mucoasa nazală (spray, picături);
 • deficitul de coenzima Q10, sau vitamina A, sau vitamina C deorece lipsa lor predispune la creșterea sensibilității mucoasei nazale dar și friabilizarea vaselor de sânge;
 • deviația de sept;
 • abuzul de alcool;
 • afecțiuni care determină coagularea necorespunzătoare a sângelui – hemofilii, leucemii, anemii grave, trombocitopenii;
 • afecțiuni care determină creșterea fragilității vaselor de sânge – ciroze sau alte afecțiuni ale ficatului, afecțiuni autoimune, ateroscleroză;
 • hipertensiunea arterială;

Primul ajutor în caz de epistaxis:

 • stați în picioare sau pe scaun dar neapărat în poziție verticală (nu culcat) cu capul aplecat ușor în față (nu pe spate) – poziția aceasta împiedică sângele să coboare în gât și să vă producă greață, vărsături, „înfundarea” căilor respiratorii inferioare ;
 • țineți gura deschisă ca să puteți respira pe gură;
 • prindeți-vă nasul cu degetele (arătător și degetul mare) și țineți-l strâns 7-10 minute – după ceas;
 • puteți utiliza o batistă / prosop/ alt material textil care să absoarbă sângele;
 • dacă suportați, aplicați gheață pe nas, mai ales dacă, după cele 7 minute în care l-ați ținut strâns, sângerarea nu dă semne că s-ar opri;
 • dacă sângerarea se oprește, evitați să ridicați greutăți, să vă încordați, să stați mult timp aplecat, să vă suflați nasul timp de 2-3 zile.

Când să apelați la medic:

 • sângerarea durează mai mult de 10 – 15 minute;
 • apar simptome specifice anemierii bruște – paloare, amețeli, leșin;
 • aveți dificultăți de respirație;
 • aveți tensiunea foarte mare;
 • sângerarea a apărut ca urmare a unui traumatism sever -accident, lovitură, cădere;
 • vi se întâmplă des să aveți sângerări nazale;
 • aveți vreuna dintre afecțiunile enumerate la cauze.

Ai tensiunea arterială normală? Dacă nu, află de ce și ce poți face să o reglezi! – partea a II-a

Hipertensiunea arterială

Valorile mai mari decât 145/85 mmHg sunt considerate anormale și definesc HIPERTENSIUNEA.

Hipertensiunea arterială apare ca un simptom în bolile cardiovasculare, ale rinichilor, în tulburări endocrine (dereglări ale tiroidei, ale glandelor suprarenale), în menopauză / andropauză, în intoxicația cu plumb etc. sau poate constitui o boală independentă – boala hipertensivă.

Pierderea elasticității vaselor prin diferite procese patologice (depunere de grăsimi sau minerale pe pereții vaselor de sânge, „îmbătrânirea” țesuturilor) au ca rezultat urcarea tensiunii maxime și scăderea tensiunii minime.

O alimentație corectă ajută la menținerea tensiunii normale

Factori care cresc riscul de apariție a hipertensiunii:

 • supraponderabilitatea / obezitatea
 • consumul crescut de sare și scăzut de fructe și legume
 • sedentarismul
 • abuzul de alcool, cafea, tutun
 • tulburările de somn
 • afecțiuni endocrine (hipertiroidism de exemplu)
 • afecțiuni metabolice (diabet, dislipidemie)
 • tulburări neurovegetative (atacuri de panică)
 • vârsta peste 65 de ani (adică instalarea menopauzei la femei, respectiv andropauzei la bărbați)
 • ereditatea – dacă există în familie rude hipertensive

„..sunt o persoană care acumulează, pe o perioadă lungă de timp, gânduri și emoții, care nu sunt exprimate; sunt de multe ori hipersensibil și mă controlez greu. ” … „Dorința mea de a controla totul și de a rezolva situațiile din viața mea, determină creșterea tensiunii, care poate deveni incontrolabilă.” …. „Creierul este cel care comandă tensiunea nervoasă și inima este cea care dă ritmul și încălzește sângele: împreună, reglează tensiunea. ” …. „Trebuie să fiu cel mai bun, performant, să-mi folosesc la maximum capacitățile. Dacă nu reușesc să fiu atât de bun cât îmi doresc, atât pe plan fizic , cât și pe plan intelectual, presiunea și tensiunea vor fi enorme.”

Întotdeauna diagnosticul și tratamentul de bază îl va stabili medicul.

Consecințe ale hipertensiunii:

Când organismul este supus unor valori mari ale tensiunii arteriale, crește riscul pentru apariția și a altor dezechilibre cum ar fi: boli de inimă , poate chiar infarct; tulburări de ritm cardiac – palpitații; modificări ale arterelor (arterite sau anevrisme); boli ale rinichilor; boli neurologice (accident vascular cerebral, vertij, demență etc)

Simptomele hipertensiunii: hipertensiunea este o boală „silențioasă”, deoarece nu provoacă nici un simptom ani sau chiar decenii. Totuși, pot să apară:

 • dureri de cap, uneori mai importante dimineața, amețeli, vâjâieli în urechi, senzația de „presiune”,
 • sângerări nazale, sau agravarea unor sângerări fiziologice (menstruații mai abundente),
 • apariția de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual.

Recomandări:

 • străduiți-vă să păstrați sau să ajungeți la greutatea normală, având grijă la alimentație în primul rând – mâncați mai puține calorii decât ardeți, mențineți orarul meselor, reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi, renunțați la dulciuri și împrieteniți-vă cu fructele și legumele,
 • faceți zilnic exerciții fizice – minim 5 ore pe săptămână se vor concretiza în evoluție evidentă spre bine a stării de sănătate , vă ajută să reduceți greutatea, să reduceți stresul,
 • renunțați la țigări sau măcar aveți grijă să consumați antioxidanți care să reducă efectele devastatoare pe care fumatul le are asupra organismului : vitamina E + C 300 Plus.
 • evitați consumul de sare în exces, deoarece sodiul reține apa, deci crește volumul de sânge și predispune la creșterea tensiunii. În concluzie: murăturile, carnea și peștele sărat, preparatele care au adaos de conservanți pot face mai mult rău decât bine.
 • asigurați-vă nivel corespunzător de potasiu – o persoană cu hipertensiune are nevoie de un surplus de 2 g de potasiu zilnic (echivalentul a 5 banane) -,
 • stăpâniți-vă stresul – Rhodiolin sau MagneZiB6 ajută foarte mult la îndeplinirea acestui obiectiv , de asemenea și uleiurile organice esențiale pentru uz extern,
 • luați, pe lângă tratamentul indicat de medic, suplimente :
  • Garlic Max – s-a dovedit că usturoiul ajută la scăderea tensiunii, a colesterolului dar și a glicemiei
  • omega 3 – diminuează riscul formării de cheaguri, reduce inflamația, este sursă de energie pentru mușchiul cardiac, ajută la reducerea colesterolului, împiedică formarea de ateroame (depunerea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge)
  • coenzima Q10 – îmbunătățește furnizarea de energie către celulele mușchiului cardiac. La persoanele hipertensive, necesarul de coenzima Q10 este de 100 mg zilnic.
  • Resveratrol – protejează pereții vaselor de sânge de radicalii liberi (toxine)
 • evitați consumul de alcool
 • aveți grijă de valorile colesterolului deoarece acesta duce la îngustarea arterelor, la reducerea flexibilității lor. Consumul crescut de fibre, reducerea aportului de grăsimi și dulciuri pot face ca nivelul colesterolului să scadă semnificativ. Cholestone, Super Soya Lecithin pot fi de asemenea utile.
 • tratați sau stabilizați afecțiunile care pot menține tensiunea mare.

„Învăț să am încredere în mine. Accept faptul că nu mai am nevoie de această presiune pentru a mă simți viu. Mă accept așa cum sunt și recunosc faptul că, sunt o ființă unică.”

Schimbarea stilului de viață și a convingerilor poate fi întotdeauna de ajutor pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

N.B. Textele încadrate în fundal colorat sunt din cartea „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor” scrisă de Jacques Martel.

Ai tensiunea arterială normală? Dacă nu, află de ce și ce poți face să o reglezi! – partea I

Pentru a măsura tensiunea arterială trebuie să luăm în considerație două numere:

măsurarea tensiunii
 1. tensiunea sistolică, este valoarea mai mare (tensiunea maximă) și reprezintă forța cu care inima pompează sângele prin artere către celelalte țesuturi din corp,
 2. tensiunea diastolică, este valoarea mai mică (tensiunea minimă) și reprezintă rezistența cu care peretele arterei întâmpină fluxul sângelui și valoarea ei este determinată de:
  • elasticitatea peretelui vascular și calibrul vasului de sânge
  • vâscozitatea sângelui

Aceste valori sunt măsurate în milimetri coloană de mercur (mmHg).

O vasodilatație (lărgirea vaselor de sânge) generală determină scăderea presiunii arteriale, pe când vasoconstricția (îngustarea vaselor de sânge) determină creșterea tensiunii. Factorii care pot sa modifice calibrul arterelor și deci pot influența valorile tensiunii arteriale sunt : funcționarea corespunzătoare a rinichilor, factori umorali (nivelul de toxicitate, alcalinitate/aciditate a lichidelor dintre celulele corpului nostru), sănătatea glandelor endocrine și echilibrul neuropsihic.

Nivelul tensiunii arteriale variază în raport cu sexul, vârsta și caracteristicile fiziologice proprii fiecărei persoane. Astfel sunt considerate valori NORMALE :

 • la copii cele cuprinse între 90 /50 mmHg și 105/60 mmHg;
 • la pubertate cele cuprinse între 100/60 mmHg și 120/75 mmHg;
 • la adulții sub 50 de ani cele cuprinse între 105/60 mmHg și 140/80 mmHg;
 • la adulții peste 50 de ani poate ajunge și la valori de 145/85 mmHg, chiar 150/90 mmHg fără să constituie o problemă de sănătate.

Hipotensiunea arterială

Valorile mai mici de 90/50 mmHg sunt considerate anormale și definesc HIPOTENSIUNEA.

Simptomele hipotensiunii: amețeli, vedere încețoșată, eventual chiar leșin, oboseală, greață, dificultăți de concentrare, Când valorile sunt foarte mici, scăderea tensiunea se poate manifesta dramatic, fiind o reală amenințare pentru viață. Aceste semne sunt: confuzie, extremități reci, paloare, puls accelerat și slab (greu de măsurat), respirații sacadate și dese.

Apariția hipotensiunii poate fi semnul că:

 • a scăzut forța inimii de pompare a sângelui – ajută dacă, pe lângă tratamentul indicat de medic suplimentăm cu Omega 3 + Panax Ginseng + coenzima Q10,
 • sau existența unei boli infecțioase serioase – după ce medicul rezolvă infecția, întărim imunitatea cu probiotice + Organic Noni câteva luni bune,
 • sau s-a produs o reacție alergică severă – șoc anafilactic – este imperios să se apeleze cât mai urgent la medic
 • sau că s-a produs vreo hemoragie cu pierderi masive de sânge – după oprirea sângerării putem corecta anemia,
 • sau că organismul este deshidratat ( după diaree, vărsături, transpirații abundente, febră), – rehidratăm cu apă alcalină la care adăugăm sursă de minerale pentru refacerea echilibrului electrolitic, putem scădea febra cu White Willow
 • sau există o anemie care s-a instalat treptat, treptat
 • sau există varice voluminoase care determină stagnarea sângelui la nivelul membrelor inferioare (hipotensiune ortostatică)
 • sau că există tulburări endocrine (de exemplu nu funcționează cum trebuie glandele suprarenale) sau neurologice (boala Parkinson) .

„Dacă sunt o persoană cu tensiune mică, acest lucru poate indica faptul că îmi lipsește dorința de a trăi” … „Joc rolul victimei și am impresia că viața mea este ca un mare gol.”

Întotdeauna diagnosticul și tratamentul de bază îl va stabili medicul.

Consecințe ale hipotensiunii: amețelile, vertijul, slăbiciunea, leșinul cu risc de cădere se produc deoarece organismul, dar mai ales creierul și inima nu primesc suficient oxigen și, fără oxigen, țesuturile pot suferi leziuni majore, unele incompatibile cu viața.

Recomandări:

 • dacă știți că aveți tendința să aveți hipotensiune, ridicați-vă din pat mai lent, acordându-vă timp să vă adaptați și să evitați căderea;
 • aveți grijă să oferiți organismului necesarul corespunzător de minerale;
 • sarea mai multă sau cafeaua mai multă nu sunt obligatoriu și benefice pentru că pot afecta negativ alte organe;
 • mergeți la medic și tratați-vă afecțiunile care pot favoriza scăderea tensiunii;
 • verificați dacă medicamentele pe care le luați nu predispun la scăderea tensiunii;
 • hidratați-vă suficient – necesarul este de 30 ml / kgcorp, lichidele trebuie băute treptat, cu înghițituri mici pentru ca celulele/ țesuturile să poată beneficia de ele. Dacă beți o cantitate mare în timp scurt puneți doar o mai mare presiune pe rinichi fără a obține alt beneficiu.

„Accept să îmi acord timp pentru mine. Dacă îmi regăsesc starea de seninătate, descoperind ceea ce iubesc, reluând contactul cu lucrurile care mă pasionează și trăind în fiecare zi cu simplitatea unui copil, îmi voi regăsi bucuria de a trăi”

Schimbarea stilului de viață și a convingerilor poate fi întotdeauna de ajutor pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

N.B. Textele încadrate în fundal colorat sunt din cartea „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor” scrisă de Jacques Martel.