Vitamina C

Scorbutul e o afectiune datorata deficientei vitaminei C. Simptomatologia evidenta (sangerarea gingiilor, vindecarea greoaie a ranilor, caderea dintilor) era pusa pe seama unei boli contagioase, asta si din cauza ca imunitatea scazuta ii facea pe bolnavi sa contacteze si tot felul de infectii. Vikingii au denumit-o skyrbjur, sasii schrbock iar latinii scorbutus.

Pe la 1700, un medic de pe o nava, J. Lind, a observat ca celor care consuma citrice li se remit simptomele mai rapid… Dar abia in 1912 s-a dovedit ca scorbutul e o boala datorata lipsei vitaminei C din organism.

Vitamina C a fost descoperita de savantul maghiar Szent-Gyorgyi Albert. El a fost primul care a reusit sa extraga acidul ascorbic din ardei si pentru aceasta descoperire a fost distins cu Premiul Nobel.

Vitamina C se gaseste atat in zarzavaturi cat si in citrice, sursa principala reprezentand-o totusi macesele in care se gaseste impreuna cu asa numitele flavonoide care sporesc efectele acidului ascorbic.

Administrata in mod sustinut, vitamina C stimuleaza sistemul imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, participa la activarea multor sisteme enzimatice, are rol important in respiratia celulara, participa la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor si oaselor, la sinteza hormonilor corticosuprarenali. Are efect antistres, faciliteaza absorbtia fierului si impreuna cu acidul folic si vitamina B stimuleaza maturarea globulelor rosii. Creste si mentine randamentul fizic, scade colesterolul sanguin si protejeaza organismul in fata substantelor cancerigene, are efect antioxidant. In starile febrile creste necesarul de vitamina C, de asemenea la femeile care utilizeaza anticonceptionale, sau la persoanle care iau steroizi, analgezice, antiinflamatoare sau care consuma cantitati insemnate de alcool.

La fel ca majoritatea vitaminelor, vitamina C se descompune usor si este sensibila la lumina, caldura si vapori de apa.

Fiind o vitamina hidrosolubila, surplusul de acid ascorbic este eliminat in 4-6 ore din organism prin urina. De aceea este indicat sa se consume doze mici si repetate in timpul zilei, sau produse cu eliberare treptata.

La Calivita s-a tinut seama de aceste lucruri in producerea suplimentelor alimentare cu vitamina C si s-a ajuns la urmatoarele produse:

  • C1000, contine 1000 mg vitamina C per tableta, sub forma de poliascorbat care sa favorizeze absorbtia prelungita;
  • C500, cu 500mg vitamina C per tableta;
  • CPlus – care pe langa cele 75 mg de acid ascorbic, mai are in compozitie 100mg bioflavonoide si 100 mg macese macinate. Aceasta o face utila in intarirea peretilor vasculari,  are efect hemostatic, antialergic si antiasmatic datorita bioflavonoidului numit quercitina.
  • Lion Kids C – tablete masticabile pentru copii care contin 75 mg acid ascorbic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.