Venele varicoase – problemă serioasă de estetică dar, mai ales, de sănătate!

Noțiuni de anatomie și fiziologie

Inima, care este o pompă, propulsează sângele prin artere care se ramifică în vase din ce în ce mai mici până la țesuturi și organe pentru a le hrăni și oxigena. Sângele neoxigenat se întoarce apoi către inimă prin vene. Această minidescriere corespunde marii circulații. Sângele colectat de inimă prin sistemul venos este apoi trimis la plămâni unde se va oxigena și se va întoarce la inimă – mica circulație – de unde va fi iar propulsat către organe. Legătura dintre vene și artere se face prin capilare care constituie sectorul circulator al schimburilor de gaze și substanțe nutritive dintre sânge și țesuturi.

Problemele venelor

Varicele (boala varicoasă) reprezintă boala cea mai frecventă a venelor și se caracterizează prin dilatări permanente ale venelor, mai ales ale celor de la picioare. Ele pot fi albastre sau violet închis și sunt adesea nodulare, bombate sau răsucite în aspect.

Într-o venă sănătoasă, sângele curge lin spre inimă. Sângele este împiedicat să curgă înapoi printr-o serie de valve minuscule care se deschid și se închid pentru a lăsa sângele să treacă. Dacă aceste valve își pierd capacitatea de a menține fluxul spre inimă al sângelui, acesta stagnează la nivelul venelor afectate și astfel se formează varicele.

Venectaziile sunt rupturi ale venelor mici de la nivelul picioarelor, arată ca niște pânze de paianjen vineții și apar datorită peirderii elasticității peretelui vascular.

Tromboflebitele se caracterizează prin formarea de cheaguri de sânge (trombi) însoțite de reacții inflamatorii ale peretelui venos. Cauzele apariției tromboflebitelor includ, pe lângă problemele de coagulare a sângelui, șederea prelungită în pat (de exemplu cei cu fracturi ale picioarelor sau postoperator) și unele boli infecțioase. Fumatul, obezitatea, administrarea de anticoncepționale pe bază de hormoni contribuie la formarea cheagurilor de sânge. Apariția tromboflebitei impune apelarea la un medic deoarece cheagurile formate pot bloca parțial sau total fluxul sanguin în vena afectată. Medicul va recomanda tratamentul medicamentos corespunzător. Semnele tromboflebitei sunt: durere la locul inflamației, roșeața pielii, încălzirea zonei afectate și, în cazuri grave, febră și chiar tahicardie (puls accelerat).

Simptome ale problemelor venoase de la nivelul picioarelor:

Varicose veins on a female senior legs. The structure of normal and varicose veins. Sursa foto: internet
 • picioare dureroase, grele și incomode,
 • picioarele și gleznele umflate,
 • arsuri sau pulsații în picioare,
 • crampe musculare la picioare, în special noaptea,
 • piele uscată, mâncărime și subțire peste venele afectate.

Simptomele sunt de obicei mai agravate pe vreme caldă sau dacă ați stat în picioare pentru perioade lungi de timp. Acestea se pot îmbunătăți atunci când vă plimbați sau dacă vă odihniți și țineți picioarele ridicate (punând sub ele o pernă, un prosop mare răsucit etc).

Cauzele apariției varicelor:

Venele varicoase se dezvoltă atunci când valvele mici din interiorul venelor încetează să funcționeze corect.

Anumite lucruri vă pot crește șansele de a dezvolta vene varicoase, cum ar fi:

 • fiind femeie,
 • având un membru apropiat al familiei cu vene varicoase,
 • fiind mai în vârstă,
 • a fi supraponderal,
 • având un loc de muncă care presupune perioade lungi de stat în picioare,
 • fiind însărcinată – parțial din cauza modificărilor hormonale și parțial din cauză că uterul mărit de volum compresează vasele de sânge din zona pelvină și încetinește fluxul sanguin dinspre picioare spre pelvis,
 • sedentarismul sau statul timp îndelungat pe scaun.

Remedii pentru îmbunătățirea fluxului sanguin

Este foarte importantă menținerea fluidității sângelui pentru a evita formarea trombilor (cheagurilor).

Clar, primele măsuri presupun schimbarea unor obiceiuri dăunătoare cum ar fi fumatul. Dacă ne este prea greu să o facem, putem măcar reduce efectele lui cu: vitamina E ( are efect antioxidant, subțiază sângele și ajută la menținerea elasticității pereților vasculari) + C 300 Plus (bioflavonoidele contribuie la menținerea sănătății pielii, venelor și articulațiilor, diminuează stresul oxidativ în cazul fumătorilor sau al celor care locuiesc în zone poluate) în cure de câte 3 – 4 luni cu pauză de câte 2 săptămâni.

Garlic Max (pătrumjelul combinat cu usturoi ajută și la „subțierea” sângelui) poate fi administrat și în caz de tromboflebită, simultan cu tratamentul indicat de medic.

Un profil lipemic (prea multe grăsimi în sânge) sau obezitatea pot fi combătute cu:

 • dietă – având grijă la cantitatea de alimente și calitatea lor,
 • mișcare – statul prelungit pe scaun sau în picioare poate cauza neplăceri ale picioarelor, pentru că sângele tinde să stagneze în ele.
  • cel puțin 30 minute de plimbare zilnic duce la prevenirea acestei probleme.
  • pentru un minimasaj, scoateți-vă încălțămintea și 1-2 minute rostogoliți sub tălpi o minge de tenis sau un făcăleț,
 • produse pentru scăderea colesterolului
 • produse pentru reducerea greutății

Doamnele / domnișoarele care consumă anticoncepționale ar fi bine să țină legătura cu medicul endocrinolog și ginecolog și să facă periodic investigații.

O dietă bogată în fibre poate ajuta la prevenirea varicelor. Încordându-vă prea tare ca să aveți scaun, puneți o presiune prea mare pe venele din zonele inferioare ale corpului, favorizând în timp apariția varicelor.

Venele picioarelor sunt cele mai susceptibile pentru apariția varicelor pentru că se află cel mai departe și mai în aval de inimă. Faceți din gravitație un aliat pentru a le ușura munca: țineți , în timpul repausului, picioarele mai ridicate, deasupra nivelului șoldurilor, punând sub ele o pernă, o pătură împăturită etc. Întins pe spate pe podea, cu picioarele sprijinite de un scaun sau de canapea, respirați încet și rar pe nas, Inspirațiile adânci și profunde atrag aerul în cavitatea toracică dar și sângele din toate zonele corpului către inimă.

În farmacii sau în magazinele de tehnică medicală puteți găsi ciorapi elastici care ajută mușchii gambelor să împingă sângele în sus prin presiunea concentrată în jurul gleznelor.

Dacă aveți activități care presupun statul în picioare timp îndelungat evitați pantofii cu toc înalt.

Hainele strâmte, pantalonii prea strâmți în zona abdominală pot împiedica sângele să urce spre inimă, forțându-l să stagneze în venele de la picioare și favorizând apariția / menținerea varicelor. Deci, dacă știți că sunteți predispuși la varice, evitați-le.

Când faceți duș, alternați apa rece cu apa caldă peste picioare, schimbând temperatura la intervale de 1 – 2 minute și de cel puțin trei ori – va pune sângele în mișcare.

Utilizați cu încredere:

 • Vein ProteX este un produs pe bază de antioxidanţi cu ingrediente active care întăresc şi protejează venele.
 • Crema VeinCare ajută la eliminarea senzaţiei de greutate din picioare.
 • White Willow previne formarea cheagurilor de sânge, are efect de reducere a durerii.
 • MagneZiB6 pentru efectul miorelaxant și pentru că previne apariția trombozei.

BIOHARMONEX – dispozitiv pentru terapii folosind principiile biorezonanței. Sunt utile în acest caz programele pentru:

 • CIRCULAŢIE – se adresează persoanelor al căror sistem circulator este pus la încercare (sportivi) sau care au nevoie de sprijin pentru funcţionarea optimă a circulaţiei.
 • DURERE – Un program pentru o sănătate optimă în orice condiţii.
 • MEREU TÂNĂR – Un program pentru procesele antioxidative şi pentru menţinerea tinereţii.

Remedii naturale recomandate de Ovidiu Bojor:

Afinele

 • utile în varice, arterite, sechele de flebită, afecțiuni coronariene
 • se consumă ca atare (până la 300-500 g zilnic).
 • decoct cu o linguriţă la cană sau macerat la rece timp de 8 ore, 2 căni pe zi.

Castanele

 • se recomandă celor cu predispoziţii la varice şi hemoroizi.
 • decocţie scurtă (2-3 minute) din 15-20 g la 1 litru, 2-3 căni pe zi.
 • piure de castane.

De la Jacques Martel citire:

Cheagul poate simboliza un secret foarte bine păstrat, o minciună sau o înșelăciune care nu au fost niciodată exprimate.”

„O tromboză care se definește prin formarea cheagurilor de sânge într-o venă sau într-o arteră, provoacă un blocaj care împiedică sângele să circule liber. Această stare demonstrează faptul că există, de asemenea, un blocaj în eliberarea și în circulația iubirii. Pentru că mă simt singur, sufăr și am impresia că dificultățile de care mă lovesc sunt prea greu de suportat și că nu sunt capabil să le depășesc.”

Flebita apare atunci când trăiesc un eveniment brutal în viața mea, care îmi stârnește un sentiment de neînțelegere și care îmi îngrădește libertatea.”

Varicele pot indica existența unui puternic conflict emoțional care este direct legat de capacitatea mea de a mă iubi și de a primi toată această iubire. Varicele picioarelor pot simboliza faptul că nu îmi mai convine „locul” în care mă aflu. Sunt ghidat de „trebuie”, de sentimentul de a fi obligat, lucruri care mă împiedică să fiu eu însumi și să fac lucruri pentru mine. ”

Afirmații binefăcătoare:

„Îmi recunosc puterea și locul pe care îl am în univers. Fiecare situație, fiecare dificultate din viața mea îmi aduce mai multă înțelepciune și mai multă iubire. Am tot ce-mi trebuie pentru a-mi schimba viața: nu mai rămâne decât să mă hotărăsc!”

„Accept schimbările ca pe semne ale evoluției mele, îmi exprim frustrările și devin activ și creativ!”

„Accept faptul că am puterea să îmi creez viața așa cum vreau eu. Trebuie doar să accept faptul că am dreptul la fericire și merit ca bucuria și pacea să îmi lumineze drumul.”

„Îmi accept libertatea de a alege și de a circula liber. Mă fac respectat și îmi exprim nevoile.”

ATENȚIE:

Mare parte din disconfortul și durerea provocate de varice pot fi mascate de produsele antialgice. Venele varicoase sunt o problemă care nu trebuie ignorată. Dacă ați încercat mai multe metode și niciuna nu a mers, apelați la medic. Este important să cereți ajutorul medicului dacă:

 • aveți un cheag – zona în care se află este sensibilă și foarte dureroasă și se observă o umflătură roșie în venă
 • vena afectată de varice sângerează
 • pielea din jurul venelor varicoase se descuamează, se decolorează , are ulcere sau tendința de sângerare

6 Replies to “Venele varicoase – problemă serioasă de estetică dar, mai ales, de sănătate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.