Ai tensiunea arterială normală? Dacă nu, află de ce și ce poți face să o reglezi! – partea I

Pentru a măsura tensiunea arterială trebuie să luăm în considerație două numere:

măsurarea tensiunii
  1. tensiunea sistolică, este valoarea mai mare (tensiunea maximă) și reprezintă forța cu care inima pompează sângele prin artere către celelalte țesuturi din corp,
  2. tensiunea diastolică, este valoarea mai mică (tensiunea minimă) și reprezintă rezistența cu care peretele arterei întâmpină fluxul sângelui și valoarea ei este determinată de:
    • elasticitatea peretelui vascular și calibrul vasului de sânge
    • vâscozitatea sângelui

Aceste valori sunt măsurate în milimetri coloană de mercur (mmHg).

O vasodilatație (lărgirea vaselor de sânge) generală determină scăderea presiunii arteriale, pe când vasoconstricția (îngustarea vaselor de sânge) determină creșterea tensiunii. Factorii care pot sa modifice calibrul arterelor și deci pot influența valorile tensiunii arteriale sunt : funcționarea corespunzătoare a rinichilor, factori umorali (nivelul de toxicitate, alcalinitate/aciditate a lichidelor dintre celulele corpului nostru), sănătatea glandelor endocrine și echilibrul neuropsihic.

Nivelul tensiunii arteriale variază în raport cu sexul, vârsta și caracteristicile fiziologice proprii fiecărei persoane. Astfel sunt considerate valori NORMALE :

  • la copii cele cuprinse între 90 /50 mmHg și 105/60 mmHg;
  • la pubertate cele cuprinse între 100/60 mmHg și 120/75 mmHg;
  • la adulții sub 50 de ani cele cuprinse între 105/60 mmHg și 140/80 mmHg;
  • la adulții peste 50 de ani poate ajunge și la valori de 145/85 mmHg, chiar 150/90 mmHg fără să constituie o problemă de sănătate.

Hipotensiunea arterială

Valorile mai mici de 90/50 mmHg sunt considerate anormale și definesc HIPOTENSIUNEA.

Simptomele hipotensiunii: amețeli, vedere încețoșată, eventual chiar leșin, oboseală, greață, dificultăți de concentrare, Când valorile sunt foarte mici, scăderea tensiunea se poate manifesta dramatic, fiind o reală amenințare pentru viață. Aceste semne sunt: confuzie, extremități reci, paloare, puls accelerat și slab (greu de măsurat), respirații sacadate și dese.

Apariția hipotensiunii poate fi semnul că:

  • a scăzut forța inimii de pompare a sângelui – ajută dacă, pe lângă tratamentul indicat de medic suplimentăm cu Omega 3 + Panax Ginseng + coenzima Q10,
  • sau existența unei boli infecțioase serioase – după ce medicul rezolvă infecția, întărim imunitatea cu probiotice + Organic Noni câteva luni bune,
  • sau s-a produs o reacție alergică severă – șoc anafilactic – este imperios să se apeleze cât mai urgent la medic
  • sau că s-a produs vreo hemoragie cu pierderi masive de sânge – după oprirea sângerării putem corecta anemia,
  • sau că organismul este deshidratat ( după diaree, vărsături, transpirații abundente, febră), – rehidratăm cu apă alcalină la care adăugăm sursă de minerale pentru refacerea echilibrului electrolitic, putem scădea febra cu White Willow
  • sau există o anemie care s-a instalat treptat, treptat
  • sau există varice voluminoase care determină stagnarea sângelui la nivelul membrelor inferioare (hipotensiune ortostatică)
  • sau că există tulburări endocrine (de exemplu nu funcționează cum trebuie glandele suprarenale) sau neurologice (boala Parkinson) .

„Dacă sunt o persoană cu tensiune mică, acest lucru poate indica faptul că îmi lipsește dorința de a trăi” … „Joc rolul victimei și am impresia că viața mea este ca un mare gol.”

Întotdeauna diagnosticul și tratamentul de bază îl va stabili medicul.

Consecințe ale hipotensiunii: amețelile, vertijul, slăbiciunea, leșinul cu risc de cădere se produc deoarece organismul, dar mai ales creierul și inima nu primesc suficient oxigen și, fără oxigen, țesuturile pot suferi leziuni majore, unele incompatibile cu viața.

Recomandări:

  • dacă știți că aveți tendința să aveți hipotensiune, ridicați-vă din pat mai lent, acordându-vă timp să vă adaptați și să evitați căderea;
  • aveți grijă să oferiți organismului necesarul corespunzător de minerale;
  • sarea mai multă sau cafeaua mai multă nu sunt obligatoriu și benefice pentru că pot afecta negativ alte organe;
  • mergeți la medic și tratați-vă afecțiunile care pot favoriza scăderea tensiunii;
  • verificați dacă medicamentele pe care le luați nu predispun la scăderea tensiunii;
  • hidratați-vă suficient – necesarul este de 30 ml / kgcorp, lichidele trebuie băute treptat, cu înghițituri mici pentru ca celulele/ țesuturile să poată beneficia de ele. Dacă beți o cantitate mare în timp scurt puneți doar o mai mare presiune pe rinichi fără a obține alt beneficiu.

„Accept să îmi acord timp pentru mine. Dacă îmi regăsesc starea de seninătate, descoperind ceea ce iubesc, reluând contactul cu lucrurile care mă pasionează și trăind în fiecare zi cu simplitatea unui copil, îmi voi regăsi bucuria de a trăi”

Schimbarea stilului de viață și a convingerilor poate fi întotdeauna de ajutor pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

N.B. Textele încadrate în fundal colorat sunt din cartea „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor” scrisă de Jacques Martel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.