Când arătăm bine ne simțim bine, avem mai multă încredere în noi și, categoric avem mai mult succes în activitatea noastră. Acesta este motivul pentru care multe persoane speră să își păstreze cât mai mult timp înfățișarea, aceasta însemnând că pielea, părul, unghiile să fie sănătoase.
Când facem mișcare zilnic, se eliberează anumiți hormoni (endorfine, dopamina, serotonina) care ne ajută să ne simțim bine în pielea noastră, să apreciem bucuriile pe care viața ni le oferă, să uităm de tristețe, depresie, anxietate. Dar pentru asta avem nevoie de musculatură fermă, de oase și articulații sănătoase.
Și uite-așa conștientizăm evidența: starea noastră de bine este dependentă de sănătatea pielii și a articulațiilor noastre. Ce au în comun acestea? Răspunsul este: nivel corespunzător de colagen.
Ce este colagenul?
- un tip de proteină structurală (o proteină care construiește și menține structura / consitența unui țesut sau organ) care, pe lângă elastină și reticulină (celelalte două tipuri de fibre), intră în constituția țesutului conjunctiv care se găsește în piele, tendoane, oase, cartilaje;
- cea mai răspândită proteină structurală din corpul mamiferelor, aproximativ 25% din greutatea corpului;
- compus în principal din aminoacizi;
- are un rol important în procesele celulare, incuzând repararea țesuturilor – cicatrizarea rănilor, regenerarea articulațiilor.
- corpul nostru are capacitatea de a produce singur colagen.
Tipuri de colagen – există 28 de tipuri de colagen, dar cele mai comune și mai importante sunt următoarele patru:
- Tipul I, cel mai comun, se găsește în toate țesuturile conjunctive,
- Tipul II se găsește în articulații și în discurile intervertebrale,
- Tipul III este principalul component al fibrelor reticulare care se găsesc în piele și căptușeala vaselor de sânge,
- Tipul IV o componentă a rinichilor, urechii interne și a lentilei cristaline de la nivelul ochilor.
Ce favorizează deteriorarea fibrelor de colagen?
Fibra de colagen se fragmentează, afectează și structura celorlate fibre (a elastinei), țesuturile se usucă, își pierd fermitatea și astfel apar semnele îmbătrânirii: riduri, deteriorări articulare urmate de dureri, oasele pot deveni fragile. Aceste fenomene sunt favorizate de:
- înaintarea în vârstă,
- unele afecțiuni autoimune degenerative,
- unele dezechilibre endocrine (tiroidiene, ale glandelor suprarenale etc),
- unele dezechilibre metabolice (diabet, dislipidemie, obezitate)
În anumite situații, necesarul este mai crescut (în perioada de sarcină, creștere în înălțime) și dacă nu se asigură aport suplimentar de proteine sau substanțe care să susțină fabricarea colagenului se formează vergeturile.
Elemente care solicită organismul la regenerare suplimentară, conducând astfel la reducerea capacității sale de a fabrica necesarul de colagen sunt: expunerea la poluare, praf, raze ultraviolete, temperaturi foarte ridicate sau dimpotrivă foarte scăzute, eforturile fizice prelungite, fumatul, consumul excesiv de alcool sau de dulciuri.
Surse naturale de colagen
Aici îmi vine în minte piftia sau răcitura pe care gospodinele o obțin prin fierberea timp îndelungat a unor părți din corpul animalelor până când se reduce cantitatea de lichid iar la răcire se gelifică. De la mama am învățat că cele mai indicate pentru obținerea răciturilor sunt:
- părțile inferioare ale picioarelor de porc, pielea (șoriciul), articulațiile cu cartilaj,
- oasele cu cartilaj ale vitelor,
- carnea de cocoș – mai ales cea cu piele și oase,
- ghearele și aripile de pui, curcan sunt de ajutor pentru ca răcitura „să se prindă” adică să se gelifice.
După ce acestea se fierb cu puțină sare și cantitatea de lichid se reduce cam la jumătate, se adaugă piper, usturoi, se strecoară și se pune în farfurii, se lasă la loc răcoros și se obține un aperitiv delicios.
Pentru că organismul nostru își produce colagenul din aminoacizi, este logic să îi asigurăm sursa consumând cantități adecvate de proteine de origine animală – pește, carne de pui, ouă – sau vegetală – fasole, linte.
Pe lângă aminoacizi, organismul mai are nevoie și de alte componente care să contribuie la menținerea nivelului de colagen sau a calității acestor fibre.
De exemplu, vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului și alte suplimente cu efect antioxidant: ginseng și coenzima Q10.
Când avem nevoie de suplimente cu colagen sau care să favorizeze susținerea fabricării colagenului?
După cum ați dedus din ce am scris până acum, avem nevoie să menținem capacitatea organismului de a fabrica sau regenera celule :
- în perioada de creștere – doar stimulăm producerea de colagen oferind copiilor noștri alimentație echilibrată cu suficiente proteine, dar și vitamine și minerale;
- în perioada de sarcină – când este de asemenea foarte important aportul de aminoacizi, dar și de antioxidanți;
- când suntem expuși la toxine, temperaturi extreme, efort fizic intens și vrem să păstrăm sănătatea pielii și articulațiilor noastre;
- când înaintăm în vârstă ;
- când avem probleme cu elasticitatea sau integritatea vaselor noastre sanguine;
Produse Calivita care conțin colagen sau susțin calitatea colagenului din organism: #glamUp, #riseUp, Joint Protex, Joint Protex Forte, Vein Protex, Menopausal Formula, Senior Formula, New Life Multivitamine, Super Mega 50.