#poveștidincabinetulmeu – ciroza

Am în perioada asta la terapie 3 persoane cu ciroză, o femeie și doi bărbați. Femeia a lucrat în mediu toxic, bărbații au abuzat de alcool.

La fiecare dintre ei au fost cauze diferite care să determine apariția cirozei.

„Ciroza apare la cineva care se simte forțat de viață, de evenimente sau de anumite situații, care îl constrâng să avanseze. ” Jacques Martel

Cei doi bărbați și-au „alimentat” ranchiuna și agresivitatea cu alcool, femeia a trebuit să apeleze la un serviciu în mediu toxic pentru a-și putea crește copiii – a fost mamă singură – . Niciunul dintre ei nu a găsit la un anume moment al vieții lor o variantă benefică lor înșiși.

Dacă societatea are tendința de a-i condamna, mai ales pe cei doi bărbați, eu sunt de părere că ar trebui ajutați atât pentru a-și rezolva problema de sănătate dar și problema sufletească ce i-a aruncat în brațele viciului. „Asemenea altor forme de dependență, alcoolismul se manifestă mai ales în momentul în care am nevoie să umplu un gol afectiv sau interior profund, un aspect din mine care „îmi otrăvește cu adevărat existența”! (Jacques Martel)

Cum i-am ajutat:

Rezultatul: după primele 3 luni au refăcut investigațiile și, deși încă nu s-au evidențiat valori normale, măcar au fost mai bune.

Ce este important:

„Conflictul de bază al „privării de ceva”: lipsa dragostei materne sau paterne, lipsa banilor, lipsa încrederii, lipsa hranei.” – Gilbert Renaud

Individul tânjește după ceva, îi duce lipsa. Conținutul principal al emoției: lipsă, nevoie. Fiecare dintre clienții mei a trecut la un moment dat prin „lipsa respectului”:

  • doamna avea nevoie de bani pentru a-și crește copiii și a lucrat ca femeie de serviciu, cu substanțe care îi făceau rău și unde nu se simțea respectată așa cum ar fi trebuit;
  • domnul căruia i se spusese că mai are maxim un an, fusese părăsit de prima soție și cel mai dureros, fusese îndepărtat de fiul lui pe care îl adora;
  • de la celălalt dom încă nu am aflat ce-l supără, important că rezultatele la analize sunt ceva mai bune.

4 Replies to “#poveștidincabinetulmeu – ciroza”

  1. Felicitari pentru aceasta excelenta descriere a cazurilor pe care le ai in terapie si pentru abordarea lor non-invaziva. Observ ca iti pui suflet in pregatirea celor trei pentru a se putea face fata cirozei, cu adevarat inspirational. Tinand cont ca tinta tratamentului era atenuarea durerilor si simptomelor asociate cu aceasta boala grava, cel putin rezultatul discutiilor si investigatiilor este evident. Cu siguranta ca aceasta terapie non-invaziva este o mare binecuvantare pentru acesti oameni. Aducand in discutie si aspectele emotionale ale cazului ajuti pacientii sa inteleaga cauzele profunde ale bolii si ii ajuti sa se adapteze la schimbarile lor. E vorba despre responsabilitate si respect fata de tine insuti, iar tu ii indrumi cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.