Combustibilul corpului este sângele.
Acesta este „fabricat” de organismul nostru, la nivelul măduvei hematogene a oaselor – procesul este complex și se numește hematopoieză.
Componentele sângelui sunt:
- globulele roșii (eritrocitele) sau hematiile. În mod normal, numărul lor variază între 4 milioane și 5 milioane. Durata medie de viață a unui eritrocit este de 130 zile. Au culoarea roșie datorită hemoglobinei (o proteină – globina – combinată cu fierul) al cărei rol este de a capta oxigenul la nivelul plămânilor și de a-l transporta până la țesuturi. Valoarea medie și limita inferioară a hemoglobinei depind de: vârstă, sex, altitudinea de rezidență și normal variază între:
- 11 – 15 g/dl la femei
- 13 – 16 g/dl la bărbați
- globulele albe sau leucocitele – implicate în funcționarea normală a sistemului imunitar,
- plachetele sanguine sau trombocitele – cu rol în procesul de coagulare,
- plasma.
Opusă hematopoiezei este hemoliza – fenomen care se produce în mod normal în splină și care constă în distrugerea celulelor roșii îmbătrânite sau necorespunzătoare.
Anemiile sunt cele mai frecvente boli de sânge.
O trăsătură caracteristică a tuturor anemiilor este scăderea în proporții variabile a numărului globulelor roșii. Ca urmare, scade nivelul de oxigen care ar trebui să ajungă la țesuturi.
Posibile semnificații (Gilbert Renaud):
- lipsa dragostei și a unității în familie,
- autodevalorizare semnificativă, cu impact asupra tuturor aspectelor, în legătură cu linia sanguină familială,
- „Îmi este dificil să îmi analizez alegerile,, să accept ceva nou în viața mea, pentru că nu sunt într-atât de flexibil (ă)”, „Am o viziune îngustă”
Orice persoană poate experimenta simptome cum ar fi:
- oboseală inexplicabilă, stare de slăbiciune, toleranță redusă la exerciții fizice,
- amețeli (vertij) însoțite de acufene (vâjâituri în urechi),
- capacitate redusă de concentrare, de învățare sau de a-ți aminti cele deja învățate,
- durere cronică de cap,
- iritabilitate, tendință la depresie,
- palpitații, puls accelerat,
- dureri ale picioarelor, sindromul picioarelor neliniștite,
- paloarea pleoapelor, palmelor, unghiilor,
- Pica- tulburarea alimentară în care există o dorință atrăgătoare pentru a gusta sau mânca elemente mai mult sau mai puțin comestibile, cum ar fi pământ, var, cretă, gheață (pagofagia) sau hârtie,
- tulburări ale gustului și a poftei de mâncare,
- reducerea salivării , gura uscată, limba netedă, lucioasă,
- senzația de gât uscat , dificultăți la înghițit,
- unghii foarte fragile , „scobite”, palide,
- dificultăți de respirație, senzația că nu-ți ajunge aerul,
- scăderea imunității, creșterea frecvenței infecțiilor,
- alopecie (căderea părului).
Pentru că o parte dintre simptome sunt comune și altor afecțiuni, medicul, după ce va face investigațiile necesare, va stabili diagnosticul propriu-zis.
Cauza care a determinat apariția unei forme de anemie este cea care ne ajută și la clasificarea anemiilor dar și la stabilirea remediilor necesare.
Anemia posthemoragică adică după ce s-au pierdut cantități mari de sânge, poate fi:
- acută – accidente, afecțiuni care se agravează brusc și determină sângerarea abundentă (de exemplu ulcer perforat, avort, sarcină extrauterină etc) . În astfel de situații doar medicul stabilește conduita. Întâi va opri prin mijloace specifice sângerarea, apoi va completa pierderile cu tratamentele corespunzătoare.
- cronică – când pierdera de sânge se face treptat (menstruații abundente, afecțiuni ale tubului digestiv, hemoroizi, urinări cu sânge etc), organismul aparent se adaptează și abia când simptomele devin foarte evidente, ne gândim că este ceva în neregulă cu organismul nostru.
Anemia feriprivă se caracterizează prin încărcarea redusă cu hemoglobină a hematiilor și apare la persoanele:
- care primesc prin alimentație cantități insuficiente de fier,
- la cele cu absorbție defectuoasă a fierului prin intestin
- la cele la care consumul de fier este crescut (gravide, fete la pubertate etc)
- la cele cu afecțiuni care determină utilizarea defectuoasă a fierului, în tumorile maligne și infecții sau parazitoze.
După ce rezolvăm cauza care a provocat anemia, ajutăm organismul cu alimentație corespunzătoare și, eventual suplimente.
MENȚIUNE: Orice anemie la care hemoglobina este mai mică de 7 g/dl necesită spitalizare și, eventual transfuzii de sânge!
Dieta antianemie:
- includeți în alimentație: ficat, carne roșie slabă, gălbenuș, fructe uscate.
- mâncați multă ceapă, usturoi, fasole, mazăre, nuci, semințe, vegetale cu frunze verzi și verdețuri proaspete (creson, pătrunjel, arpagic, urzici, coriandru, păpădie),
- consumați alimente bogate în vitamina C, care stimulează absorbția fierului – portocale, grapefruit, cătină,
- cerealele integrale sunt o bună sursă de fier, dar conțin și fitați, care împiedică absorbția fierului , deci nu asociați la aceeași masă cerealele integrale cu alimente bogate în fier,
- limitați consumul de spanac și rubarbă: acidul oxalic pe care îl conțin acestea reduce absorbția fierului,
- mâncați alimente care conțin cupru (brânză, gălbenuș, fructe de mare, ficat, cereale integrale, legume verzi, caise, cireșe și smochine) care contribuie la absorbția fierului,
- evitați ceaiul, cafeaua, cacaua, cola și vinul în timpul meselor, deoarece taninul pe care îl conțin acestea reduce absorbția fierului,
- consumați ceaiuri sau tincturi de ștevie (conține fier) și de păpădie sau brusture, care pot contribui la absorbția fierului,
- un ceai sau o tinctură din ovăz sălbatic sau din lemn dulce vă poate ajuta să reduceți senzația de oboseală.
Suplimente recomandate:
- Liquid Chlorophyll – stimulează vindecarea rănilor, reduce tendința la hemoragii, alcalinizează țesuturile favorizând menținerea nivelurilor optime ale mineralelor în organism, inclusiv a fierului,
- Vitamina C – care ajută la absorbția fierului, întărește sistemul imunitar pentru a se evita infecțiile care favorizează apariția anemiei,
- Iron Plus – sursa de fier, doza se stabilește în funcție de vârstă, dar și de valorile analizelor utile în stabilirea diagnosticului de anemie (hemoglobina, feritina, sideremie). Ideal ar fi ca, după fiecare lună de tratament, aceste anelize să fie repetate.
- Stress Management – conține acid folic și vitamina B12, utile în absorbția fierului, reduce starea de anxietate specifică persoanelor anemice din cauza neoxigenării corespunzătoare a creierului.
- Spirulina Max – sursă de fier, de aminoacizi și de energie.
- Pure Energy B12 – implicată în formarea celulelor roşii din sânge.
- Pure B Complex + – ameliorează senzaţia de oboseală.
- Probiotice – mențin sănătatea tubului digestiv.
Alte tipuri de anemie:
- Anemia megaloblastică – se datorează lipsei acidului folic sau a vitaminei B12. În aceste situații nu sunt recoamandate preparatele cu fier până când nu se reglează aceste deficite. Sursele de acid folic și vitamina B12: ficat, cereale integrale, vegetale cu frunze verzi, fructe, nuci, drojdie de bere și STRESS MANAGEMENT sau Mega B Complex;
- Anemia pernicioasă – este dată de lipsa sau insuficienta sinteză a factorului antianemic în mucoasa gastrică . Grupa sanguină A este cea mai expusă riscului de apariție a acestui tip de anemie. Unele persoane anemice au o hipoaciditate gastrică și nu asimilează fierul atât de bine cât ar trebui. Ca remediu, consumul de vitamina B 12, suplimentarea cu enzime digestive și menținerea unei flore saprofite corespunzătoare. Carbohidrații pot scădea temporar nivelul acidității gastrice . Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, evitați să mâncați alimente bogate în carbohidrați (pâine, zahăr) în același timp cu alimente bogate în fier și proteine (pește, carne, ouă).
- Anemia aplastică este provocată de producția scăzută sau nulă de hematii, din cauza inactivității sau a lezării măduvei osoase. În acest caz doar medicul hotărăște conduita. Putem ajuta totuși cu ORGANIC NONI – rolul lui este să echilibreze vibrația organismulu înspre vindecare.
- Anemiile ereditare – au cauze diferite. Acestea pot fi:
- talasemia (producerea deficitară de hemoglobină) – aici este utilă completarea aportului de B12 ;
- drepanocitoza -caracterizată de prezența unor hematii de formă anormală.
- Anemia hemolitică este determinată de degradarea prematură a hematiilor. Poate fi declanșată de
- reacție autoimună – în acest caz este util un imunomodulator (ORGANIC NONI) + tratamentul/dieta specifică anemiilor feriprive
- anumite medicamente sau o infecție – rezolvarea vine din reducerea consumului acelor medicamente, tratarea afecțiunilor declanșatoare.
- Anemia datorată scăderii eritropoietinei – hormon responsabil cu eritropoieza – specifică celor care au insuficiență renală cronică sau fac tratament imunosupresor după transplant de organe.
Anemia din perspectivă psihosomatică
„Sângele reprezintă bucuria de a trăi, iubirea și emoțiile. Starea de anemie are legătură cu o lipsă de bucurie, de forță și de profunzime a iubirii pe care o simt pentru mine și pentru ceilalți sau cu neîncrederea în capacitatea mea de a iubi cu adevărat, cu forță și cu determinare, cu o descurajare și un refuz al vieții sau cu impresia de a fi lipsit de valoare și a se opune iubirii, de unde provine devalorizarea propriei persoane. ” – Jacques Martel
„Pentru a ne regăsi bucuria, accept ideile noi, recunosc frumusețile din jurul meu, sunt zâmbitor în fața vieții. Conștinetizez faptul că trăiesc, cât de mult îmi doresc să trăiesc. Doar de mine depinde acest lucru. Reintru în contact cu tandrețea și cu iubirea din interiorul meu. ” – Jacques Martel
5 Replies to “Când și cum putem evita/trata anemia”