Procesele chimice care au loc în organismul ființelor vii duc și la producerea de reziduuri. Eliminarea acestora este un proces complex și este realizată prin mai multe căi:
- calea respiratorie – în expir;
- calea cutanată – prin transpirație;
- calea digestivă – prin defecare ( scaune)
- calea urinară – prin urină.
Aparatul urinar este unul din cele mai complexe și frumoase organizări structurale organice.
El este alcătuit din :
- rinichi – unde se elaborează urina. Studiind urina îți poți da seama de tot ce se întâmplă în organism. Culoarea, densitatea, substanțele care se găsesc în ea reprezintă informații atât despre funcționarea rinichilor dar și ale altor organe.
- sistemul de conducere (calice, bazinete, uretere) , depozitare temporară ( vezica urinară) și eliminare ( uretră)
Unitatea structurală și funcțională a rinichiului este nefronul – sistem complex prin care sângele este filtrat : toxinele + apa sunt transformate în urină, sângele curat este reintrodus în circulație.
Rinichiul are mult mai multe funcții.
Situați în zona lombară ( la șale cum se spune în popor) de o parte și de alta a coloanei , rinichii îndeplinesc următoarele funcții:
- intervine pasiv sau activ în eliminarea deșeurilor metabolice ,
- menține echilibrul intern al lichidelor din organism (nivelul de fluide, aciditatea sau alcalinitatea acestora) ,
- are funcții endocrine ( eliberează renina și eritropoetina)
Semnele și simptomele suferințelor aparatului urinar
Manifestările deteriorării funcțiilor aparatului urinar depind de ce funcție nu mai este îndeplinită corect. Medicii sunt cei mai indicați să stabilească diagnosticul și tratamentul de bază. Unele simptome pot fi observate și de noi și ne determină să apelăm la ajutor de specialitate.
- Colica renală – durere lombară care este însoțită și de alte simptome dintre cele ce le vom enumera poate să indice prezența unei infecții urinare sau a unei litiaze renale ( pietre sau nisip la rinichi)
- Hematuria – apariția de sânge în urină, apare în infecții urinare, litiază renală, tratamente anticoagulante, tumori;
- Polakiuria ( urinări frecvente) – prezentă în infecții urinare, stări de anxietate, probleme ale prostatei;
- Disuria ( usturimi la urinare) – în infecțiile urinare sau litiazele urinare este mereu prezentă;
- Poliuria ( cantități mari de urină ) – de obicei apare când se beau cantități mari de lichide, când se administrează tratamente diuretice, când sunt altfel de afecțiuni ( de exemplu diabet);
- Oliguria ( cantități mici de urină) – când nu bem suficiente lichide sau când este insuficiență renală .
Uneori, problemele renale mai grave se pot manifesta prin oboseală, anemie, inapetență ( lipsa poftei de mâncare), piele uscată, tensiune arterială crescută, edeme, colorație pământie a tegumentelor.
Cauzele suferințelor aparatului urinar:
Aport insuficient de lichide, agenții patogeni ( microbi), dezechilibre endocrine și minerale (de exemplu excesul de magneziu) care duc la apariția litiazei / calculilor biliari, factori genetici, traumatisme sau intervenții asupra organelor din zonele adiacente, niveluri ridicate de stres pot afecta activitatea aparatului urinar. S
Stările de nemulțumire, fricile, emoții negative pe care nu pot sau nu știu cum să le exteriorizez îmi îmbolnăvesc rinichii. ”Dacă am o relație bună cu lumea mea interioară, rinichii mei vor funcționa foarte bine. ” – Jacques Martel. De aici deduc faptul că dacă îmi ”neglijez” trăirile interioare și nevoile mele emoționale, aparatul meu urinar va suferi. Teama de a lăsa să plece ideile vechi, temperamentul critic, chiar și autocritic, grămezile de mânie nedizolvate ( calculi) sunt factori care ne afectează funcția renală. Fuga de vechile emoții dureroase poate duce chiar la apariția chisturilor la rinichi.
Cum putem ajuta
Apelăm întotdeauna la medic dacă apare vreunul dintre simptomele mai sus amintite. În afară de ceea ce ne recomandă acesta putem adăuga:
- reglarea cantității de lichide ingerate – 30ml/kgcorp dacă totul este în regulă ( în insuficiențele renale medicul dă indicații în legătură cu cantitatea de lichide îngăduită); E preferabil consumul de apă alcalină deoarece contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic .
- reducem cantitatea de proteină de origine animală din alimentație pentru a reduce efortul rinichiului de a curăța organismul de reziduurile metabolice;
- adăugăm în alimentație boabele de merișor,
- ceaiuri benefice aparatului urinar sunt:
- macerat din scoarță de soc ( o linguriță rasă + 200 ml apă rece lăsate 12 ore) este eficient în reducerea edemelor;
- ceai de mătase de porumb, sau de măcrișul iepurelui, sau de urzică moartă, sau de codițe de cireșe este benefic în inflamațiile de la nivelul aparatului urinar . Băile de șezut cu ceai de coada calului sunt de asemenea indicate.
- ceaiul de urzică sau cel de coada calului , sau un amestec cu turiță mare +frunze de mesteacăn + traista ciobanului este benefic în eliminarea litiazei renale;
- compresele cu bitter suedez pe zona lombară pot diminua durerea.
- boabele de ienupăr, mestecate pe stomacul gol, crescând progresiv cantitatea – se pornește de la 4 boabe și se ajunge treptat până la 20 – apoi se descrește în același ritm ( cu câte o boabă pe zi) , sunt benefice acelor persoane care fac des inflamații ale vezicii urinare;
- păstrăm picioarele calde, mai ales în sezonul toamnă/iarnă;
- dacă suntem persoane foarte ocupate folosim o schemă cu suplimente alimentare:
- URX – câte 1 tabletă la 12 ore, când afecțiunile renale sunt recidivante sau există un risc mai mare ( la diabetici de exemplu) de a le face, sunt indicate cure de câte o lună care să se repete la interval de 3-4 luni;
- Liquid Chlorophyll – pentru efect detoxifiant, alcalinizant, antitumoral, se repetă la fiecare 6 luni;
- ZenThonic – pentru efectul puternic antioxidant, reglează procesele biochimice din organism reducând ”presiunea” care se exercită asupra tuturor organelor de către radicalii liberi.
Afirmații benefice
”Accept să fiu responsabil de mine însumi , să învăț să îmi descopăr adevăratele mele nevoi. Îmi asum alegerile pe care le fac și responsabilitatea pentru viața mea. Îmi las emoțiile să curgă asemenea unui fluviu știind că acestea fac parte integrantă din viața mea. ” – Jacques Martel
4 Replies to “Suferința aparatului urinar – cauze, prevenire, combatere”