Definiții:
Alergia este răspunsul exagerat al sistemului imunitar la un factor exterior ( alergen). Pentru cele mai multe persoane, substanța la care apare reacția alergică, este inofensivă.
”Alergia este o formă de apărare și un semn că EUL meu se protejează. ” – Jacques Martel
Alergiile – conflictul memoriei ( din perspectiva dr Hamer ) , reprezintă reacția de vindecare a unui conflict șoc-emoțional. Fără a fi conștienți oamenii înregistrează circumstanțele concomitent cu șocul. În cazul în care aceste circumstanțe reapar mai târziu, vor provoca o alergie.
Cum se produce reacția alergică
Factorii declanșatori ai alergiilor stimulează sistemul imunitar prin patru căi de acces:
- ingestia – mâncatul de arahide, crustacee, fructe ( căpșuni) sau proteine (ouă, lapte) cu potențial alergen crescut, înghițirea medicamentelor;
- injectarea – în cazul alergiilor la medicamente ;
- absorbția prin piele – atingerea plantelor sau substanțelor, înțepăturile de insecte;
- inhalarea – inspirând aerul încărcat cu polen, praf, păr de animale.
Simptomele reacțiilor alergice, evitarea și combaterea lor
Șocul anafilactic este o reacție alergică exagerată, este o urgență medicală majoră, presupune intervenția cât mai urgentă a medicului și are următoarele simptome:
- umflarea bruscă a mâinilor, feței, gâtului, limbii;
- apariția bruscă a unor pete / bubițe albe sau roșii;
- senzația de sufocare, uneori respirație șuierătoare;
- scăderea tensiunii;
- pierderea cunoștinței.
Simptomele unei reacții alergice moderate depind de calea prin care s-a luat contact cu alergenul, dar există și simptome generale.
Alergiile alimentare:
În cazul ingestiei de substanță alergenă, uneori reacția poate fi ca un șoc anafilactic.
În cazurile ușoare se manifestă cu : vărsături, diaree, crampe abdominale.
Evitarea alimentelor care au produs răspunsul alergic este indicația cea mai la îndemână. Alăptarea bebelușilor până la vârsta de cel puțin 6 luni poate fi o metodă de a le întări imunitatea ca să facă mai puține alergii alimentare.
O floră saprofită corespunzătoare poate atenua răspunsul alergic. Aceasta poate fi menținută cu probiotice: AC Zymes, AC Zymes Plus, Acidophillus, ProbioBalance.
Alergiile cu manifestări cutanate:
La contactul cu un alergen ( substanța care produce reacția exagerată) pot apărea modificări la nivelul pielii (manifestări cutanate): roșeață, umflătură, usturime și mâncărimi, în cazuri grave chiar bășicuțe.
Măsuri care se impun:
- evitarea substanței care a determinat apariția reacției alergice,
- aplicați pe zona afectată o compresă rece , calmantă, pe care ați aplicat o soluție constituită din :
- 2 picături de ulei de romaniță ( mușețel) – efect antiinflamator,
- 2 picături de ulei levănțică – efect de regenerare, catifelare,
- 1 picătură ulei de geraniu,
- 5 lingurițe loțiune neparfumată
- pentru combaterea mâncărimilor este utilă aplicarea de comprese reci înmuiate în apă în care s-au fiert morcovi sau pot fi aplicate felii de morcov fiert,
- inflamația se reduce și cu aplicarea de suc de castraveți proaspăt stors, sau de infuzie de gălbenele, sau frunze strivite de brusture, sau feliuțe reci de cartof crud,
- când reacțiile alergice sunt consecutive înțepăturilor de insecte – cu condiția să nu apară semnele unui șoc anafilactic – disconfortul creat se poate ameliora prin:
- tamponare cu suc de lămâie sau cu oțet de mere sau cu ceai de scorțișoară,
- aplicați un cub de gheață sau gel de aloe vera sau suc de ceapă.
Alergiile cu manifestări respiratorii:
Sunt provocate de fân, polen, praf, mucegai, ”mătreața” de pe părul animalelor, acarieni – rude aproape microscopice ale căpușelor și păianjenilor. În afară de fân și polen, majoritatea alergenilor se găsesc în casă.
Este esențial să tratăm simptomele, acestea sunt:
- nas înfundat,
- rinoree (curge nasul),
- strănut, senzație de mâncărime a nasului,
- respirație șuierătoare,
- tuse de obicei seacă,
- stare de anxietate.
De obicei se recomandă antihistaminice – doar medicul le poate indica pe acestea. Noi putem da supradoză de vitamina C, care asigură respirația celulară și are, pe lângă altele și efect antihistaminic.
10 ml ser fiziologic + 5 picături de zeamă de lămâie + 2 picături de Oregano Oil poate reduce inflamația căilor nazale.
Câteva picături de OxyMax sau Low Deuterium Oxy Crystal asigură oxigenul pe care nu îl mai putem inhala.
În mașină folosiți aerul condiționat – ca să evitați particulele de polen din aer – .
În casă este ideal să mențineți aerul uscat – împiedică apariția mucegaiurilor, acarienii nu supraviețuiesc unei umidități mai mici de 45 %. Un dezumidificator vă poate fi întotdeauna de folos dacă este golit cât mai des.
Păstrați curățenia casei! Folosiți aspiratorul, nu mătura și lavete umede. Evitați substanțele de curățat cu aerosoli sau conținând chimicale, o variantă naturală este mai indicată.
Purtați mască dacă efectuați activități care nu vă îngăduie evitarea alergenilor!
Impuneți regula ”fără fum”! Le puteți recomanda prietenilor fumători înrăiți o cură cu : Rhodiolin, Vitamina E, VItamina C și Smokerade. Le va fi de mare ajutor dacă se hotărăsc să renunțe la viciu.
Patul – zonă fără praf de acarieni! Renunțați la pernele de puf, folosiți huse etanșe la alergeni. Lenjeria trebuie spălată la temperaturi înalte. Picăturile de ulei de eucalipt cu care se pot stropi paturile, pernele, covoarele sunt un dușman înverșunat al acarienilor.
Renunțați la covoare! Ele pot constitui un sediu pentru praf, acarieni, mucegai.
Recomandări valabile în orice fel de alergie:
Folosiți imunomodulatoare!
- Organic Noni sau Polinezian Noni – obținute din fructul exotic Morinda Citrifolia, stimulează funcționarea normală a celulelor, efect antioxidant, revitalizant, readuce organismul la frecvența de vibrație de însănătoșire.
- Ocean 21– ajută la detoxifierea și regenerarea organismului.
- Rhodiolin – contribuie la adaptarea organismului la toate categoriile de stres.
Nu uitați de antinflamatoare!
Faceți periodic detoxifieri și deparazitări!
”Dacă îmi accept la nivelul inimii viața și fricile mele, procesul de integrare va avea loc și alergiile care îmi complică existența vor reveni în univers. Am nevoie de pace interioară și mai ales de iubire. Sunt deschis și totul va fi bine. Accept să îmi recunosc valoarea, să caut în profunzimea lucrurilor. Voi descoperi frumusețea mea interioară, voi fi în armonie cu ceilalți și frustrarea mea va dispărea. ” – Jacques Martel.
2 Replies to “Alergiile și căi de ameliorare”