Povesteam într-un articol anterior despre micozele mucoasei bucale.
Vestea proastă este că orice mucoasă din corpul nostru poate fi afectată , ba chiar și unghiile, tegumentele.
Vestea bună este că leacul ne este la îndemână și, cu răbdare și credință, ne putem folosi de el.
Micozele ( candidoze, levuroze, pecingini, pelade) sunt afecțiuni ale mucoaselor, pielii și unghiilor produse de niște microorganisme numite fungi. Sunt aproximativ 200 000 de categorii de fungi, dar doar vreo 200 pot provoca boli. O parte dintre acești fungi se găsesc în organismul nostru și ne fac rău doar când le este favorizată înmulțirea. Cu alții ne putem contamina de la ștrand, bazine de înot, dușuri comune, încălțăminte sau haine probate după ce au fost încercate de o persoană infectată, utilizând același pieptene, prosop etc cu o persoană infectată.
Factori care favorizează apariția micozelor:
- dezechilibrele hormonale – femeile care iau contraceptive, sau cele intrate la menopauză, sau cele care au deja o afecțiune endocrină sunt mai predispuse se dezvolte o infecție micotică ( candidoză vaginală);
- afecțiuni metabolice (diabet de exemplu) care modifică pH-ul de la nivelul tegumentelor și mucoaselor;
- antibioticele administrate timp îndelungat sau în mod repetat;
- mediul umed și cald, transpirația excesivă ;
- staționarea îndelungată în spații umede, cu mucegaiuri,
- utilizarea de haine și încălțăminte din materiale sintetice care nu lasă pielea să respire, care favorizează transpirația,
- șistem imunitar dezechilibrat ( afecțiuni autoimune, cancer, alergii etc) . Aici e ca un fel de cerc vicios, deprimarea imunitară favorizează apariția infecției fungice, micoza deteriorează și mai tare capacitatea de apărare a organismului.
Senzația de vid afectiv, frustrarea că ar trebui să le facem pe plac celorlalți ca să fim apreciați, când ne lăsăm ”parazitați” de furia că ne simțim ”folosiți” ne face mai vulnerabili la infecțiile fungice. Lipsa de încredere în propria persoană, când nu ne iubim suficient, când suntem excesiv de autocritici devenim țintă sigură pentru micoze. Suntem ”invadați” de ciuperci când ne străduim să devenim din ce în ce mai competitivi – ca să le demonstrăm celorlalți că suntem oameni valoroși.
De fapt noi înșine trebuie să devenim conștienți de propria valoare și apoi o vor vedea și ceilalți.
Semnele infecțiilor fungice:
Micozele de la nivelul mucoasei bucale se manifestă sub formă de afte, pe limbă și pereții obrajilor aderă o secreție albă, brânzoasă, răspândită neuniform. Pofta de mâncare este diminuată, gura arde, ustură, chiar încercarea de a bea poate fi dureroasă. Când infecția coboară spre faringe, laringe apare tuse seacă, iritație în gât. Halena – respirația urât mirositoare – este încă unul din simptome.
Zonele de piele care au cruste, scuame ( ca o mătreață), prezintă prurit (mâncărimi), sau mici vezicule pruriginoase, de unde cade părul pot fi afectate de prezența fungilor. Diagnosticul îl pune medicul.
Onicomicozele se manifestă ca și unghii îngroșate, care își schimbă culoarea, se îndepărtează de buricul degetului, își pierd netezimea și luciul.
Micoza vaginală se manifestă cu mâncărimi, usturimi, secreție albă, brânzoasă.
Cum să ne apărăm de micoze:
- Pentru a evita micozele cutanate purtați haine lejere, din materiale naturale – bumbac, mătase, in, cânepă – care să favorizeze respirația tegumentului. Folosiți Săpunuri, geluri de duș mai puțin agresive, care să mențină pielea hidratată.
- Încălțămintea adecvată anotimpului, tot din materiale de calitate, de preferință mai multe perechi pe care să le alternăm ne păstrează sănătatea pielii picioarelor. Redescoperiți mersul desculț. Dacă e nevoie să rămânem încălțați mai mult de 8 ore pe zi, la descălțare sau măcar seara, înainte de culcare, spălați picioarele cu apă bicarbonatată ( 1 lingură bicarbonat de sodiu la 1 litru apă), sau cu apă cu oțet de mere ( 1 lingură oțet la 1 litru apă) sau cu apă acidă ionizată.
- Ciorapii este bine să fie tot din materiale naturale. Doamnele care au pielea mai sensibilă ar trebui să evite cât pot de mult dresurile.
- Întotdeauna luați probiotice atunci când este necesar tratamentul cu antibiotice. Probioticele pe care le recomand cu drag sunt: AC Zymes, AC Zymes Plus, Acidophillus, ProbioBalance.
- Pentru a evita micoza unghiilor (onicomicoza), aveți grijă unde vă faceți manichiura și pedichiura. De asemenea, indicațiile privind igiena de la punctele de mai sus se aplică și în cazul unghiilor.
- Scalpul poate fi păstrat sănătos dacă avem grijă la :
- cine și unde ne tunde,
- cât de des ne spălăm pe cap, cu cât ne spălăm mai des cu atât se îngrașă mai repede, se dereglează pH-ul.
- căutarea unui șampon cu care scalpul să se simță bine. Limpezirea cu apă cu oțet ( cum făceau bunicii) este benefică.
- Dacă vedeți că mucoasele dumneavoastră ( bucală, vaginală) sunt afectate de cel puțin 3 ori într-un an de zile, verificați-vă starea de sănătate – să nu fie probleme de imunitate sau vreun diabet,
- Faceți periodic detoxifieri :
- evitați alimentele de origine animală și dulciurile rafinate cel puțin câte o săptămână la fiecare 3 luni,
- cel puțin o dată pe an, sau chiar la fiecare 6 luni faceți câte o cură de alcalinizare : probiotic + Liquid Chlorophyll ( sau Green Care, sau Spirulina Chlorella, sau Pure Yucca)
- fungii sunt tot un fel de paraziți, așa că o deparazitare periodică este salutară. Aceasta se poate realiza cu : probiotic + ParaProtex ( sau Garlic Max, sau Oregano Oil, sau Gravital Juice)
- Aveți grijă să aveți permanent nivel crescut de oxigen în țesuturi. Vitamina C favorizează respirația celulară și echilibrează sistemul imunitar. OxyMax sau Low Deuterium Oxy Crystal sunt variante de oxigen stabilizat care pot completa deficitul de oxigen la nevoie.
- Dacă pe piele micoza deja s-a instalat, evitați să vă scărpinați. O compresă rece poate diminua disconfortul. Tratamentul este ideal să fie recomandat de medic. Noi avem la dispoziție Oregano Oil. Câteva picături puse în loțiunea de corp sau în șampon potențează efectul tratamentului indicat de medic. Tot același ulei, aplicat o dată pe zi, timp de 6-9 luni pe unghiile afectate de infecția fungică, contribuie la repararea completă a acestora. Recomandare: cel puțin o dată pe zi spălați zona afectată (pielea, unghiile) cu apă bicarbonatată sau apă acidă, tăiați unghia cât vă permite , uscați pielea prin tamponare, pe unghie aplicați câte o picătură de Oregano Oil , iar pielea o ungeți cu o loțiune hidratantă în care ați pus ulei de oregano. Operațiunea o faceți de preferință seara, deoarece va fi urmată de câteva ore bune în care nu vă veți spăla și nu vă veți încălța.
- În cazul micozelor vaginale, o capsulă de AC Zymes introdusă zilnic în vagin contribuie la refacerea florei saprofite – utilă în menținerea echilibrului acido-bazic de la acest nivel. Pentru prevenție, mai ales la femeile aflate la menopauză, crema Every Moments este un ajutor de nădejde pentru păstrarea sănătății intime.
- În afară de tratamentele locale, CaliVita oferă alternativa naturistă de uz intern pentru combaterea infecțiilor fungice:
- ParaProtex sau Gravital Juice – antiparazitare, antifungice
- Oregano Oil – antifungic, antiviral, antiparazitar
- probiotic – AC Zymes, AC Zymes Plus, Acidophillus, ProbioBalance.
- Beauty Formula – pentru ca pielea, părul, unghiile și mucoasele să își păstreze sănătatea.
- Schimbați-vă atitudinea! Rhodiolin este util în reducerea nivelului de stres.
” Accept să devin stăpân pe viața mea, să îmi ocup locul, să am încredere în mine. ”
2 Replies to “13 metode de a combate micozele”