5 elemente care influențează adaptarea organismului la schimbarea anotimpului

„S-a schimbat boierul”

Ar spune bunicii, adică deja starea vremii ne amintește că iarna e aproape.

Și cum hibernarea este doar pentru sălbăticiuni ( urși de exemplu) noi oamenii trebuie să ne luăm măsuri ca să putem fi activi în continnuare.

Cel mai important este să avem grijă de sănătate – un bun pe care îl primim gratuit și îl prețuim doar când îl pierdem.

Provocările anotimpului

Zilele mai scurte și nopțile mai lungi, schimbarea luminii și a culorilor preponderent în gri ne afectează starea de spirit. Griul ne îndeamnă la solitudine, neglijarea propriilor nevoi, devenim apatici și parcă nu ne mai regăsim energia necesară.

Scăderea temperaturii și creșterea umezelii ne face mai susceptibili pentru infecțiile respiratorii sau ale aparatului urinar. Temperaturile mici afectează și circulația sângelui, cei cu probleme cardiovasculare sunt cei mai afectați. Mâinile și picioarele sunt mai tot timpul reci.

Modificările de presiune atmosferică determină exacerbarea simptomelor la cei cu afecțiuni cronice articulare, hormonale. Se accentuează durerile osteoarticulare, starea de indispoziție, confuzie, durerile de cap.

Ce remedii avem la îndemână

Fiți activi, mențineți-vă în formă!

Îndiferent de vreme, îmbrăcați corespunzător, faceți mișcare în aer liber, de preferință înainte de apusul soarelui. Exercițiile fizice contribuie la menținerea în stare bună a oaselor, articulațiilor și mușchilor, la stimularea metabolismului, diminuarea stresului și lupta împotriva depresiei.

Știați că aerul inspirat în timpul mersului prin pădure este de cea mai bună calitate? Acel abur pe care îl vedem deasupra pădurilor de conifere este de fapt o masă de aerosoli care vindecă afecțiunile respiratorii.

Mâncați bine, fiți sănătos!

„Sănătate cu tratamente naturiste” editura Reader ‘ s Digest

Profitați, cât se mai poate, de fructele și legumele proaspete, reduceți consumul de alimente de origine animală, amintiți-vă cât de benefică este o porție cu pește comparativ cu o porție de carne prăjită.

Hrana unei zile poate fi repartizată astfel:

  • proteine : 50-100 g carne sau pește, 1 ou, 1 cană lapte sau iaurt, 40 grame de brânză, 1/2 cană nuci ( alune,migdale) sau fasole uscată
  • legume și fructe: 1/2 cană legume fără frunze, 1 cană legume cu frunze, 1 măr, portocală sau pară, 1/2 cană de fructe din conservă (compot) sau fierte
  • carbohidrați: 1-2 felii de pâine integrală, 30 g cereale negătite, 1/2 cană rădăcinoase, paste făinoase, cereale sau orez gătite.

Știați că specialiștii recomandă consumarea a 5 tipuri de legume – țelină, pătrunjel, sfeclă, spanac, morcov, salată verde – și 2 tipuri de fructe – citrice, fructe locale (mere, pere, gutui)? Cu cât sunt mai colorate cu atât sunt mai benefice.

Înveseliți-vă ziua cu muzică și culoare!

Îmbrăcați-vă în culori vii sau înconjurați-vă cu ele:

  • roșul stimulează circulația, are vibrație caldă,
  • portocaliul reglează activitatea limfatică și „oferă” căldură,
  • galbenul diminuează febra, stimulează activitatea tubului digestiv.
  • verdele atenuează starea de anxietate, senzația de frig, senzația de durere,
  • albastrul reduce simptomatologia astmaticilor, reumaticilor, melancolicilor,
  • culoarea indigo îndepărtează senzația de oboseală cronică,
  • culoarea violet ajută când avem dureri articulare, nevralgii,

Ascultați muzică bună și veselă, dintre cele agreate de dumneavoastră. Muzica lui Rossini, „Bolero”-ul lui Ravel, simfonia a VIII-a de Beethoven, „Surpriza” de Haydn , uverturile lui Mozart, briliantele pentru pian și orchestră ale lui Weber sunt indicate de muzicoterapeutul american Paperte pentru ameliorarea stărilor depresive.

Mulțumesc persoanei care a realizat videoclipul!

Pregătiți-vă sistemul imunitar să facă față agresiunii agenților patogeni!

  • curățați-vă limfa cu produse bogate în clorofilă – spanac, alge ( spirulina, chlorella),
  • asigurați-vă necesarul de lichide – 30 ml/kgcorp. Puteți bea apă, supe, ciorbe, ceaiuri – ceai verde, de urzică, de mușețel, de ciulinul laptelui, de trei frați pătați, de soc,
  • băile la picioare cu apă sărată și cât se poate de fierbinte mențin, în afară de mișcare, o circulație corespunzătoare a sângelui,
  • scăpați de constipație . Un mic dejun pregătit de seara ( 4 prune uscate + 200 ml apă) și consumat dimineața, urmat la 3-4 ore de 250 ml iaurt sau chefir asigură eliminarea zilnică a reziduurilor din intestine.
  • aveți grijă de flora saprofită ,
  • luați suplimente care să vă susțină imunitatea:

Încălzind în exces interiorul ( locuința, biroul) ne diminuăm șansele de a ne adapta la frigul din exterior.

Capacitatea noastră de adaptare la frig poate să scadă în cazul în care variațiile de temperatură sunt prea bruște. În anotimpurile reci diferența de temperatură dintre exterior și interior trebuie să fie de 10-15° C. Dacă diferența este mai mare pot apărea: spasme la nivelul aparatului respirator, atenuarea răspunsului imun, probleme circulatorii. O soluție ar fi ca din camera încălzită să nu se iasă brusc afară unde temperaturile sunt mult mai mici, ci să se treacă prin încăperi unde sunt temperaturi intermediare.

Toamna și iarna reprezintă încheierea unui ciclu de activitate care se întinde de la naștere, înflorire și fructificare până la moarte. Organismul nostru știe asta chiar dacă mintea – afectată de „civilizație” și stres – îl ignoră. Pentru a ne descurca și a ne păstra sănătatea, mai ales că nu ne putem muta precum păsările migratoare, cel mai bine ar fi să facem schimbările în stilul de viață.

3 Replies to “5 elemente care influențează adaptarea organismului la schimbarea anotimpului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.