De cele mai multe ori, tusea reprezintă modalitatea prin care organismul înlătură resturile și secrețiile mucoaselor, substanțele iritante din căile respiratorii.
Tusea poate fi:
- seacă , uscată este provocată de iritația din cauza fumatului sau a inhalării de fum, praf sau alți iritanți de atmosferă.
- productivă, umedă, cu mucus este cauzată de alergii, răceli, infecții ale tractului respirator. Mucusul format în exces blochează căile respiratorii și pentru eliminarea lui se declanșează tusea.
Fiind un act reflex, un mecanism de apărare a organismului de „intruși”, nu trebuie întrerupt acest proces, ci trebuie diminuat disconfortul pe care îl cauzează.
Remedii pentru reducerea disconfortului (recomandate de prof. dr Ovidiu Bojor) :
În cazul tusei productive, suflarea frecventă a nasului ajută la eliminarea mucusului înainte ca acesta să declanșeze reflexul de tuse. Mai sunt utile și:
- sirop de coacăze negre,
- infuzie de gutui, utilă și în cazul inflamației laringelui, sau în bronșite.
- 100- 200 g struguri stafidiți pe zi,
- inhalații cu aburi de cartofi fierți,
- infuzie de ceapă, îndulcită cu miere,
- decoct de napi fierți în lapte,
- sirop din decoct de praz, îndulcit cu miere,
- sirop din ridichi negre ( ridiche crudă, tăiată felii , peste care se adaugă miere de albine sau zahăr, lasă în 24 de ore un sirop care paote calma tusea)
- decoct de țelină sau sirop de țelină.
Pentru tusea seacă, supele, ceaiurile și alte lichide calde, consumate fără restricții, pot calma gâtul și diminua iritația. Mai sunt utile – datorită proprietăților lor antispastice – și:
- decoct din coajă de migdale îndulcit cu miere,
- infuzie din flori de piersic,
- decoct de salată verde.
Alte recomandări:
Beți cât mai multe lichide – uscăciunea mucoaselor căilor respiratorii provocată de respirația cu gura deschisă ( când avem nasul înfundat), sau de lipsa de aport de lichide, poate declanșa reflexul de tuse. În plus, mucoasele bine hidratate pot rezista mai bine la atacul virusurilor sau bacteriilor. Printre lichidele recomandate, în afară de cele menționate anterior, un rol benefic îl are și ceaiul de ghimbir – reduce inflamația.
Luați un preparat cu zinc: contribuie la menținerea sănătății și integrității mucoaselor.
Luați vitamina C: diminuează gravitatea simptomelor unei răceli, inclusiv tusea, cu aproape 50%,
Adăugați puțină echinacea: susține organismul în lupta împotriva virusurilor, reduce durata și frecvența tusei,.
SambuRex – conține soc negru, echinacea, vitamina C și zinc- combinația perfectă pentru ameliorarea tusei și apărarea împotriva infecțiilor virale.
Ceaiul de mușețel, cât mai cald, îndulcit cu miere, la care se adaugă și lămâie are efect calmant, deoarece îndulcitorii vâscoși liniștesc țesuturile iritate și receptorii tusei din faringe.
Usturoiul – are acțiune dezinfectantă, este bogat în compuși chimici care ajută la inhibarea virusurilor din căile respiratorii responsabili cu declanșarea tusei. Încercați să mâncați 2-3 căței de usturoi pe zi sau înghițiți capsule cu usturoi.
Supa de pui condimentată și consumată caldă are proprietăți expectorante naturale, contribuind la eliminarea mucusului din plămâni.
Oferiți un plus de umiditate căilor respiratorii – faceți cel puțin o dată pe zi un duș sau o baie fierbine, sau folosiți un umidificator de cameră, sau faceți inhalații. Vaporii diminuează iritația căilor respiratorii iar mucusul este mai ușor de expectorat. Obțineți rezultate foarte bune dacă în umidificatorul de cameră puneți ți câteva picături de uleiuri esențiale.
Evitați fumul de țigară – fumător activ sau „pasiv” (când stați în preajma fumătorilor) vă iritați faringele și puteți începe să tușiți.
Odihniți-vă! Oboseală vă face mai sensibil la răceli, infecții respiratorii.
Complicații:
De cele mai multe ori, tusea este provocată de infecții (virale sau bacteriene) ale căilor respiratorii. În 7-10 zile tusea ar trebui să treacă. Totuși, în cazul virozelor, poate persista și 4 săptămâni. Este imperios să apelați la medic dacă, pe lângă tuse, mai aveți și următoarele simptome:
- respirație șuierătoare, gâfâială, umflarea gleznelor,
- dureri ascuțite în piept , îndeosebi când inspirați,
- cantități excesive de flegmă verde, galbenă sau cu striuri de sânge,
- febră peste 38 de grade Celsius.
În cazul copiilor mici, al bebelușilor, cel mai bine este să se apeleze la medic cât mai curând.
Alte situații care pot determina apariția tusei:
Arsurile gastroesofagiene – acidul care urcă din stomac pe esofag poate ajunge până în gât, îl poate irita și poate provoca tusea. Dacă tușiți, mai ales noaptea, înălțați capul patului sau puneți-vă mai multe perne. Ideal ar fi să aveți grijă de alimentație și să tratați refluxul.
Unele medicamente recomandate în afecțiunile cardio-vasculare ar trebui înlocuite de medicul dumneavoastră curant cu altele care să nu provoace tusea.
Țineți alergiile sub control! – expunerea la alergeni poate declanșa tuse care să țină săptămâni întregi. Cel mai la îndemână este să evitați substanțele la care știți că puteți face alergii.
Astmul și bronșita cronică – sunt producătoare de secreții care pot declanșa tusea.
Din perspectivă psihosomatică ( după Jacques Martel):
Tusea arată o iritare, aceasta poate fi la nivelul gâtului sau al plămânilor: „trăiesc o tensiune nervoasă care mă irită și de care vreau să mă eliberez”. Prin tuse „reușesc să mă eliberez de emoțoiile mele, să resping ceva care mă deranjează, ceva ce nu mai vreau”.
Acceptând să recunosc ceea ce mă irită, tusea va dispărea. Dacă persistă, e semn că nu reușesc să mă eliberez, că am nevoie să îmi acord timp și răbdare ca să rezolv situațiile care mă irită.
„Sănătatea se termină acolo unde începe dizarmonia, conflictul cu tine însuți și cu ceilalți, frica, neîncrederea, necredința, vinovăția, resentimentul uitarea iubirii… ” (Jacques Martel”
Păstrează iubirea și îți vei păstra sănătatea.