Hepatita – o altă abordare

Ficatul este cel mai mare organ nepereche din organism şi foarte important datorită multitudinii activităţilor fiziologice pe care le îndeplineşte. Prin urmare, starea sa şi nivelul eficienţei sale funcţionale au semnificaţie majoră în păstrarea sănătăţii.

Este foarte important să identificăm din timp, încă din stadiile incipiente funcţionarea deficientă a ficatului, înainte ca valorile de laborator să se modifice.

Funcțiile ficatului

  1. Descompune şi elimină toxinele (endogene şi exogene) – perturbarea acestei funcţii duce printre altele la alergii si eczeme.
  2. Descompune şi elimina excesul de hormoni – dezechilibrul duce la tulburări de tipul: sindrom premenstrual, acnee etc.
  3. Reglează zahărul din sânge – stocheză excesul  când există şi, când este deficit de zahăr, îl va elibera pe cel  stocat restabilind echilibrul.  Dezechilibrul poate produce oboseală cronică, dorinţa de dulciuri,   cresterea in greutate si chiar diabet.
  4. Produce bilă în cantitate de 0,5-1 l pe zi, contribuind la digestia grăsimilor. Lipsa bilei provoacă creşteri ale colesterolului, hiperaciditate   gastrică, sindromul de colon iritabil, greaţă, alergii alimentare şi absorbţie   deficitară de substanţe nutritive şi vitamine liposolubile(A,D,E,K).
  5. Stochează substanţele nutritive: – vitamine (A,B12,D,E,K)  şi minerale ( fier şi cupru) . Ficatul este un organ de răscruce al căilor metabolice şi vasculare (venoase) ale organismului.

”Toate aceste funcţii înseamnă viaţă, evaluare, informaţie returnată” (Ruediger Dahlke).

Cauzele suferințelor hepatice

  1. Toxinele din mediul înconjurător, inhalate sau înghiţite mai mult sau mai puţin conştient (vicii alimentare – alcool, tutun, exces de dulciuri sau grăsimi),  – de aceea se impune o detoxifiere periodică, mai ales primăvara.
  2. Virusuri, bacterii, paraziţi .
  3. Emoţiile negative – emoţia principală asociată cu ficatul este mânia, ranchiuna, agresivitatea furiile prea dese sau sistematic păstrate în interiorul nostru vor condensa energia în ficat, riscând să devină patologii dintre cele mai importante (ciroze, cancer, chisturi).  De fapt, acestea îl fac vulnerabil şi predispus la deteriorări datorate toxinelor şi microorganismelor.

Hepatita virală este o inflamaţie (-ită) a ficatului datorată agresiunii virusurilor. În funcţie de tulpina  care a provocat boala clasificarea convenţională este:

  1. Hepatita virală cu virus A – produsă de un enterovirus, se transmite exclusiv pe cale digestivă.  Se mai numeşte şi “boala mâinilor murdare”. Igiena precară, sursele de apă necorespunzătoare, consumul de alimente care au luat contact cu un om bolnav determină răspândirea ei.  
  2. Hepatita virală cu virus B – produsă de un adenovirus, se transmite prin transfuzii, utilizarea de instrumente medicale nesterilizate corect după ce au luat contact cu sângele unei persoane infectate, prin contact sexual, de la mama infectată la făt.
  3. Hepatita virală cu virus C  – produsă de un hepacivirus, se poate transmite în acelaşi mod ca virusul hepatitei B, numai că forma de boală este mai urâtă.

Există şi alte virusuri care por provoca boli hepatice, D, E, sunt din ce în ce mai agresive, mai periculoase.

De aceea cred că ar trebui să acordăm o foarte mare atenţie prevenirii infectării şi să acordăm o şansă şi metodelor alternative de tratament, fără a o elimina, bineînţeles, pe cea clasică.

Semnele suferinței hepatice

  • anorexia (pierderea poftei de mâncare ) sau apetit capricios,
  • oboseala (lipsa de energie) în timpul zilei,
  • insomnia, mai ales între orele 1:00 – 3:00,
  • modificarea culorii urinei ( devine mai închisă, aproape maro) și a scaunului ( se decolorează până la alb-gălbui),
  • stări depresive, confuzie, dezorientare – și din cauza somnului ineficient / insuficient dar și din cauza toxinelor pe care ficatul nu le poate prelucra și ajung să afecteze creierul,
  • modificarea culorii tegumentelor și sclerelor  – devin icterice ( portocalii), de asemenea pielea devine sensibilă, se irită ușor , apar tot felul de erupții și mâncărimi,
  • tulburări digestive – greață, vărsături, balonări, dureri abdominale, mai ales în dreapta. 

Cumularea a 2 sau mai multe dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, acesta va recomanda efectuarea și unor analize la sânge și pe baza acestor rezultate va indica un tratament. 

În afară de ceea ce indică medicul ce putem face: 

Afirmații benefice

”Ficatul îmi dăruiește viața și în același timp îmi poate întreține frica de viață. Accept să îmi asum responsabilitatea pentru gândurile mele și pentru gesturile mele și aleg conștient să îmi concentrez atenția doar pe aspectele pozitive. Astfel voi dobândi un nou mod de a privi viața. Voi avea o deschidere mai mare și iubirea va circula mai ușor în interiorul și în jurul meu. Elimin tot ceea ce îmi face rău și accept să primesc bucuria în viața mea deoarece o merit. ” Jacques Martel

Sfaturi de dietă

Reduceți semnificativ consumul de sare, evitați grăsimile, prăjelile, afumăturile, conservele, semipreparatele (salam, pastramă), brânzeturile grase (cașcaval), dulciurile rafinate.

Sunt benefice supele de legume, salatele crude – cu păpădie, rucola, – , iaurtul, brânzeturi slabe, fiți înclinat mai ales pe vegetale ( fructe care să vă asigure aportul de zaharuri, legume), sucurile proaspete

Aveți grijă să vă hidratați suficient, puteți să asigurați 1/3 din necesarul de lichide cu ceaiuri de : rostopască, sânziene, anghinare, urzică, gâlbenele, măcriș, păpădie, salvie, sovârf, turiță mare etc.

Suplimente alimentare

Sănătate şi linişte sufletească vă doresc!

2 Replies to “Hepatita – o altă abordare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.