Istorie şi suflet

Citeam azi o ştire… Pare-se că bărbaţii care au împlinit 18 ani dupa 1 ianuarie 2007 ar trebui să se prezinte la Centrul Militar Zonal pentru “consemnarea opţiunilor privind modalitatea de indeplinire a indatoririlor militare, iar in schimb vor primi adeverinta de recrutare”. Tot din ziar aflam şi justificarea autorităţilor: “Era nevoie de aceasta modificare legislativa pentru ca dupa 2007 cetatenii au inteles ca nu mai au obligatii militare. Este vorba de o verificare, o confruntare a datelor de evidenta”, ne-a spus col. Miti Mirel Babeanu, comandantul Centrului Militar Zonal Vrancea.. (Ziarul de Vrancea)

Ştirea m-a deconcertat…  Am băieţi şi e normal sa fiu îngrijorată – intră în fişa postului de mamă -.

După 5 ani în care făceau parte din armată doar cei care doreau expres acest lucru, statul vrea o evidentă a celor apţi şi asta acum, cănd bugetul armatei e “in cădere liberă” – . De ce?

Se pregateşte vreun război? Nu mai au bani să-i plătească pe cei calificaţi si apeleaza la ceilalţi? Au realizat în sfârşit ca ţara are nevoie de ostaşi?..

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea afirmă, în mesajul de 1 Decembrie, că, “de Ziua Naţională a României, Armata prezintă onorul întregii naţiuni şi raportează că are forţa, competenţa şi determinarea de a-şi îndeplini cu profesionalism misiunile”.

Poate de-aceea se refac evidenţele.

Ultima întrebare e aiurea, dacă ar fi realizat aceasta nu ar fi diminuat bugetul… Au nevoie de “carne de tun”  şi neavând cu ce plăti, impun?

În ultima vreme am avut parte doar de veşti proaste, astfel că o asemenea lege normal că ne face să ne gândim tot la rău. Mai ales după ce Ziua Naţîonală s-a “sărbătorit” în stil incalificabil – politicianist, demagogic -.

Cei aflaţi la putere se “împiedica” unii de alţii şi la zile mari – vezi cum premierul Boc şi-a arogat dreptul de a trece in revistă garda de onoare deşi acest lucru trebuia facut de preşedintele senatului Mircea Geoana – .

… Iar UDMR-iştii sunt trişti pentru ca la Târgu Mureş prefectul nu a interzis un mars care avea drept lozinci: “Ţinutul Secuiesc-pământ românesc” sau “Limba română, pe veci stăpână” .

De fapt Ziua Naţionala simbolizeaza unirea românilor sub acelaşi drapel.

Au fost în zbuciumata noastra istorie mai multe încercări, nu toate au rezistat, cea de la 1 Decembrie 1918 a învins timpul, chiar dacă al doilea război mondial a dus iar la ciopârţirea României,

Încă nu suntem toţi, dar, revizuind trecutul, nădăjduim să ni se întâmple.


4 Replies to “Istorie şi suflet”

  1. Scumpa doamna, aveti baieti, sa va traiasca si sa va bucurati de ei. Ca unul care am mancat armata pe paine timp de un an si ceva, va declar cu mana pe inima ca armata obligatorie era un lucru benefic pentru tineret. Desi la vremea respectiva am injurat ca la usa cortului tot ce tinea de armata, dupa douazeci de ani am ajuns la concluzia ca armata este cea care mi-a pus ordine in viata, cea care m-a calit si m-a pregatit pentru ce este mai rau. Uitati-va pe strada in jurul dumneavoastra. Nu mai exista urma de respect in radul celor tineri……….respect fata de nimic. Multi nu mai au respect nici macar pentru parintii care i-au crescut, numai ei stiu cum.
    Asta este doar o opinie personala, nu vreau sa o impun si nici sa intru in contradictie cu cineva. Deci, nu va speriati , doamna, inca mai este carne de tun……asa cum va exprimati domniavoastra.

  2. Nu sunt împotriva stagiului militar, dimpotrivă. Dar acum militarii nu cred ca vor fi pregătiţi pentru apărarea României, ci ca să participe la războaie care nu-s ale noaastre, cum ar fi cel din Irak, din Afganistan…

    1. Sunt ale noastre, sunt ale Romaniei. Sunt asumate prin conventii internationale, prin aderarea la NATO. Toate tarile membre au militari , nu numai Romania.Din fericire pentru noi sau din pacate, nici nu stiu cum sa ma exprim, Romania,comparativ cu alte state membre si participante are putine victime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.