Ai senzația că te-a zdrobit canicula?
Eu am avut senzația asta. S-ar putea să fi fost pe punctul de a ma zdrobi şi nu mi-a plăcut cum m-am simţit. De aceea m-am gandit să mă documentez şi să le ofer şi altora informaţia.
E vară, e soare, e cod galben spre portocaliu de caniculă, dupa asta de furtuni, vijelii.. Anotimpul acesta e în fiecare an mai capricios. Povesteam de arşiţă..
Cum ne poate afecta? Mecanismele de termoreglare a organismului pot să fie depăşite de temperatura extremă, aceasta provocând o serie de tulburări, în forma lor cea ma gravă fiind chiar şocul termic (sau şoc caloric).
Simptomele în prima fază sunt: senzație de sete, greaţă până la vomă, slăbiciune, oboseală excesivă, scăderea cantității de urină, puls accelerat, dureri de cap, stare confuză și dureri sau crampe musculare. În condiţii normale, mecanismele de control ale organismului – pielea şi transpiraţia – se adaptează la căldură, însă există şi situaţia în care corpul nostru cedează dacă este expus la temperaturi înalte o perioadă prelungită. Când se agravează mai apar: temperatura ridicată a corpului; absența transpirației; piele roșie și / sau foarte uscată; puls rapid; tensiune foarte mică; dificultăți de respirație; comportament neobișnuit; chiar halucinații; stare confuză; agitație; dezorientare; stare de șoc și / sau comă. Cele mai afectate persoane sunt cele la vârste extreme: copiii și bătrânii, care se deshidratează foarte ușor. Ca să evităm aceasta facem următoarele:
- consumăm suficiente lichide, cam 30-40 ml/kgcorp/ pe zi, chiar dacă nu ne este sete. Specialiştii recomandă consumul unui pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute pentru o hidratare optimă, în cazul exercitiilor fizice, chiar și jumătate de litru de apă la fiecare oră ;
- evităm să stăm în soare între orele 10:00 – 18:00, dacă totuşi e nevoie, se va purta o pălărie cu boruri largi, pentru a proteja de soare și haine largi care să permită evaporarea transpirației și se vor aplica loțiunile pentru protecție solară – Hand & Body Lotion asigură menţinerea sănătăţii tegumentelor;
- consumăm cât mai multe fructe şi legume cu conţinut ridicat de apă – pepeni, castraveţi, prune etc. Menţinerea pH-ului alcalin în tubul digestiv ne fereşte de apariţia tulburărilor de tranzit intestinal (balonări, diaree). Probioticele – Probiobalance, AC Zymes, Acidophillus with Psyllium, AC Zymes Plus -, împreuna cu enzimele digestive – Papaya Plus Digestive Enzymes, – se pot folosi ca să evităm bolile digestive specifice verii.
- evităm alcoolul în zilele caniculare (inclusiv berea și vinul) pentru că favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, băuturile care conțin multă cofeină (cafea, ceai, cola) pentru că au efect diuretic, băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase);
- avem grija să recuperăm mineralele pierdute prin transpiraţie şi să menţinem echilibrul electrolitic.
Pielea, cea care are de suferit în cazul expunerii exagerate la soare, este legată de ceea ce trăiesc în interiorul meu și ceea ce trăiesc în exterior. „Este posibil să trăiesc o frustrare legată de conștientizarea faptului că viața mea exterioară nu este tot timpul așa cum aș vrea eu să fie în interiorul meu. … Este posibil să mă simt frustrat, deoarece mă simt la cheremul evenimentelor exterioare…. Mă distrug în loc să am grijă de mine (mă expun la căldură excesivă mai mult decât poate organismul meu poate gestiona) Frica mea este mai mare decât sentimentul meu de neputință și decât frustrarea mea. De aceea prefer să rămân inactiv. Mă devalorizez des…. Modalitatea mea de protecție față de durere, atât fizică cât și emoțională, este izolarea… Mă deshidratez pentru că mă distanțez de creativitatea mea și de potențialul meu interior. Nu mai văd soluția și este ca și cum m-aș retrage din viață, deoarece durerea este prea intensă. Mă las golit de energie, secătuit de ceilalți, deoarece îmi concentrez prea mult atenția pe ei.” – interpretare din cartea lui Jacques Martel „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor”
Dacă simptomele de expunere la căldură excesivă au apărut, primul ajutor constă în:
- mutarea persoanei afectate într-un mediu mai răcoros;
- dușuri cu temeperatura inițială de 37 grade Celsius care v-a fi scăzută treptat până la 30 grade Celsius;
- hidratarea se va face treptat, dacă starea este gravă cu perfuzii – asta este treaba medicilor – ; până vin medicii cu lichide, de preferință apă minerală sau apă cu sare, la temperatura camerei – dacă vor fi prea reci nu se vor absorbi din stomac;
De cel mai mare ajutor este să: „AM GRIJĂ DE MINE, DEOARECE NIMENI NU POATE FACE ACEST LUCRU ÎN LOCUL MEU.”