#ceteajutădacă vrei să eviți problemele de digestie pe timpul verii

Mulții dintre clienții mei mă abordează în perioada aceasta cu întrebări de genul:

  • Ce să fac, băiatul meu are iar paraziți?
  • Ce să fac, de aseară fetița mea varsă, nu am ținut-o în soare?
  • Ce să fac, este sezonul fructelor și nu pot mânca nici una crudă pentru că iar ies prea des cu scaunul?

Iar eu ce să fac altceva decât să îi ajut să găsim soluții? Ba chiar căutăm și metode de a evita ca astfel de fenomene să mai apară.

mediul și noi

căldură mare!

E vară, e vacanță, e soare, e cald, e vânt care răscolește praful și îl așază peste tot. În praful acela sunt atât de multe chestii nedorite: ouă de paraziți, microbi, chimicale.

A plouat cu „bulbuci” și a antrenat nu numai apa din cer pe pământ ci și apa stătută din anumite zone în altele. Apa stătută este mediul perfect pentru ca microbii să se dezvolte. Mulți din acești microbi sunt dușmanii noștri.

O mulțime de insecte, unele drăguțe – gărgărițele, fluturii -, altele pișcăcioase – țânțari, căpușe -, altele de-a dreptul murdare – muștele, tăunii – poartă pe piciorușele lor delicate microbii dintr-un loc în altul.

Căldura favorizează alterarea mai rapidă a alimentelor, înmulțirea mai rapidă a bacteriilor.

Tendința de a consuma lichide și alte alimente foarte reci supune tubul digestiv unui stres suplimentar. Sau, din cauza căldurii, mulți dintre noi au tendința de a combina haotic alimentele – lapte dulce cu cireșe și apă de exemplu.

Noi oamenii, prin respectul atât de redus pe care îl arătăm naturii, aruncând pe unde apucăm deșeuri de toate categoriile – chimice, biologice etc. – poluăm solul, apa, aerul.

Consecința la tot ceea ce v-am spus se „materializează” în întrebările de la începutul prezentării.

metode de prevenție

În primul rând să fim atenți la sursele de apă, cele cu care ne spălăm pe noi, în care ne scăldăm, cu care spălâm fructele și legumele, cu care gătim sau cu care ne hidratăm. Dacă pentru apa de băut, de gătit, de spălat mâinile și dinții există soluții, pentru cea de scăldat soluția este să avem imunitatea echilibrată.

În al doilea rând să avem grijă de mâinilor, a spațiului de locuit și iar de imunitate. Știați că probioticele sunt foarte importante în menținerea sănătății tubului digestiv și a unui sistem imunitar echilibrat?

Expunerea timp îndelungat la temperaturi foarte mari se poate manifesta prin tulburări neurologice (dureri de cap), dar și digestive (grețuri, vărsături) inclusiv din cauza deshidratării. Și deficitul de minerale consecutiv deshidratării poate sî producă simptome nedorite. Așa că, beți suficiente lichide, cu înghițituri mici, nu foarte reci, de preferință la temperatura camerei – limonade, sucuri de fructe – , sau puțin mai calde, dar nu fierbinți – ceai de mentă, de fructe de pădure, ceai verde (în loc de cafea) , ceai de cicoare. Puteți suplimenta și mineralele – calciu, magneziu, seleniu, zinc etc.

dacă tulburările digestive au apărut

indigestie?

Vărsăturile, diareea, indiferent de vârsta la care se produc impun prezentarea la medic, pentru a se evita deshidratarea, răspândirea eventualei infecții de la nivelul tubului digestiv și la alte organe.

În afară de tratamentul recomandat de medic, este foarte importantă dieta care va fi respectată întru totul până la apariția primului scaun normal sau dispariția vărsăturilor. În primele zile este bine să fie mai mult lichide – ceai de mentă, sau de afine, sau de ghimbir, sau de măceșe + săruri de rehidratare, supă de morcov cu puțină sare. Alimentele noi se vor introduce treptat, nu la aceeași masă două alimente.

Alimente permise: orez fiert, morcov fiert, brânză de vaci puțin sărată, caș puțin sărat, măr copt în cuptor, carne slabă fiartă, migdale dulci (ajută la calmarea durerilor gastrice), piure de castane, gulii / napi fierți, afine uscate ou fiert tare, pâine prăjită.

Alimente de evitat: cartofii fierți, roșiile, laptele dulce, fructele crude, dulciurile de orice fel, grăsimile de orice fel,

Suplimente indicate: probiotice, antinfecțioase, antiparazitare – mai puțin cele indicate în constipație, enzime digestive.

de-ale sufletului

Indigestie = otrăvire prin mâncare (din cartea „Marele dicționar al Bolilor și Afecțiunilor” de Jacques Martel)

„Stomacul este locul în care corpul meu fizic asimilează mâncarea. Dacă fac o indigestie, corpul meu respinge această mâncare și sunt afectat de greața care îmi dezvălui starea de rău, de vărsături, de dureri abdominale sau de balonări legate de aerul negativ din jurul meu. Același lucru se întâmplă și cu realitatea, cu gândurile, cu sentimentele, cu emoțiile, pe care le trăiesc și care pot provica, de asemenea , o indigestie, dacă îmi este greu să le gestionez. Există o dezordine, o dizarmonie în interiorul meu. ”

Diareea este provocată de multe ori de dorința de a evita sau de a fugi de o situație sau o relitate, dezagreabilă sau nouă pentru mine. Mă simt depășit de evenimente. ”

Holistic health concept of zen stones / Concept body, mind, soul, spirit

Greața este un semn că simt un dezgust sau simt o aversiune față de un lucru, o persoană, o idee, o situație sau poate o emoție, deoarece nu mă simt în siguranță. Când devine prea mult, când ranchiuna este prea mare, apar vărsăturile. Când vomit, refuz ceva sau pe cineva.”

Acum, având la îndemână astfel de informații, gândiți-vă ce anume nu mai puteți face din cauza apariției bolii digestive. Ce acțiuni, evenimente ratați? Cu cine SAU CU CE ar fi trebuit să interacționați și nu ați mai făcut-o din cauza apariției simptomelor?

După ce vă lămuriți, încercați să acceptați, să iertați și să investiți IUBIRE în acele situații care vi se par greu de gestionat, să aveți încredere în dumenavoastră și …. să aveți grijă ce mâncați , ce beți și cât timp stați în soare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.