A renunţa complet şi brusc la alcool nu este cea mai bună opţiune dacă aţi experimentat o mahmureală. Vasele de sânge dilatate mult după o beţie trebuie să îşi revină treptat la normal. Sigur aţi făcut vreo “combinaţie” greşită dacă aţi ajuns să credeţi că vă cântăreşte capul două tone a doua zi.
Şi cum toţi ne dorim ca experienţa să nu se repete, iată câteva sfaturi:
Beţi mai puţin – uşor de zis, greu de îndeplinit. Duritatea vieţii actuale ne determină uneori să căutăm o lume mai “moale”, mai frumoasă. Alcoolul ne dă senzaţia de “curaj”, forţă. Dar….
Studiile medicale arată că organismul unei femei prelucrează ca doză săptămânală doar 14 unităţi de alcool , iar al unui bărbat doar 21 de unităţi ( 1 unitate = 10 g alcool = 100 ml vin = 30 ml ţuica = 150 ml bere).
Să fim cinstiţi cu noi înşine şi să încercăm să nu depăşim aceste doze.
Dacă ni se oferă mai mult, ori refuzăm politicos, ori “lungim” cu băuturi nealcoolice – suc, apă.
Dacă “gustul trezeşte pofta” încercaţi activităţi care să vă îndepărteze de pahar – dansaţi, plimbaţi-vă puţin.
Toate acestea presupun un exerciţiu de voinţă. Vizualizaţi imaginea dumneavostră de a doua zi şi veţi găsi forţa de a-l face.
Beţi încet – cu cât beţi mai încet, cu atât mai puţin alcool ajunge la creier deoarece îi lasaţi mai mult timp ficatului să îl prelucreze.
Ca o părere personală : concursurile pentru depăşirea numărului de halbe băute în cât mai mult timp sunt pentru tâmpiţi.
Nu beţi pe stomacul gol – alimentele încetinesc absorbţia alcoolului.
Beţi băuturi curate – ceea ce beţi poate juca un rol major în modul cum vă veţi simţi capul în dimineaţa următoare.
Evitaţi bulele – şampania, ginul tonic sunt băuturi riscante din acest punt de vedere. Bulele transportă mult mai repede alcoolul în fluxul sanguin.
Nu amestecaţi băuturile -vechea regulă de a nu amesteca strugurii (vinul şi coniacul) cu cerealele (berea şi whisky-ul) îşi găseşte confirmarea în experienţă.
Sesizaţi proporţiile -un băutor firav nu poate ţine pasul cu unul corpolent aşa că celor subponderali le recomand mai degrabă să renunţe la alcool.
In vino veritas! ( în vin e adevărul)- aveţi grijă să nu îl pierdeţi într-o mahmureală!
P.S. Pentru petrecăreți, cu toată dragostea și cu garanția că le va fi mai bine: #partyUp
3 Replies to “Cum să eviţi o experienţă neplăcută”