Hipotermie

Bibliografie: “Leacuri la indemana” editura Parsons/Walter/Press

E trist faptul că in zilele noastre mai există oameni care mor ca urmare a expunerii la frig. Cauzele nu includ doar susceptibilitatea crescută la virusuri precum cel gripal, ci si hipotermia  – una dintre situațiile mortale provocate de frig. Șocant este faptul că aceste decese pot fi prevenite în mare masură cu condiția ca problema frigului în locuințe să fie abordată în mod corect.

Numărul de decese prin hipotermie variază de la o țară la alta, dar surprinzător, nu întotdeauna este în legatură cu proporționalitatea directă cu valorile scăzute ale temperaturilor pe timpul iernii. În anumite zone din Scandinavia și din Germania, cu temperaturi mult mai scăzute decât în alte țări, cifrele mortalității prin hipotermie sunt cele mai mici in Europa. Explicația ar putea să o constituie, în afara bunăstării economice și sociale (foarte adevărat), preocuparea mai susținută pentru întreținerea și încălzirea adecvată a locuințelor (utopic cu politicieni ca cei din România) și, nu în ultimul rând, educarea populației cu privire la perioadele frigului (populația știe deja, dar cei mai mulți nu mai au cu ce), pentru a ști cum să le evite.

Hipotermia apare cand expunerea la frig coboară temperatura interiorului corpului – iar aceasta se poate întâmpla chiar și la temperaturi exterioare blânde dacă expunerea este prelungită. Dacă nu este sesizată și remediată la timp, hipotermia poate duce la o prăbușire rapidă a capacității organismului de a funcționa normal. Grupele cu riscul cel mai ridicat sunt vârstinicii și copiii sub 1 an.

O persoană afectată de hipotermie prezintă următoarele simptome: somnolență, letargie sau stare confuzională; vorbire nedeslușită și mișcări nesigure; paloare și aspect pufos al feței și mâinilor, precum și piele rece la pipăit. Puteti crede că persoana este beată sau că a suferit un accident vascular cerebral. Dacă ați găsit pe cineva suferind de hipotermie, contactați imediat Salvarea, deoarece hipotermia avansată necesită îngrijiri medicale imediate. Chiar in cazurile evident mai ușoare, ar trebui chemat un medic. Între timp, scopul urmărit este reîncălzirea treptată a persoanei și a camerei. Urmați aceste etape:

Îndepărtați îmbrăcămintea udă și rece. Înlocuiți toate hainele ude și reci cu altele calde și uscate sau pături. Operația trebuie facută cât mai repede posibil, pentru a preveni pierderea continuă de căldură, dar nu puneți deasupra persoanei un vraf cu pături grele.

Țineți căldura la distanță. Ar trebui evitată reîncălzirea rapidă cu apă fierbinte sau prin masajul măinilor și al picioarelor, deoarece dacă nu este făcută corespunzător ar putea duce la lezarea gravă a țesuturilor. Bazați-vă în schimb pe încălzirea repetată cu pături și pe încălzirea camerei puțin câte puțin. În caz de urgență, dacă nu aveți la îndemănă pături, folosiți căldura corpului dumneavoastră pentru a încălzi victima, dar aveți grijă, nu riscați să intrați la rându-vă în hipotermie.

Nu oferiti victimei un coniac pentru a se încălzi. Nu dați alcool sau țigări cuiva afectat de hipotermie. Dați-i băuturi calde și hrănitoare, cum ar fi o supă caldă, cu condiția ca persoana să fie destul de conștientă pentru a înghiți fără riscuri.

Prevenirea este mai bună decât tratarea. Din capul locului evitați situația ca temperatura corpului să coboare, purtând îmbrăcăminte cu mai multe straturi, bând băuturi calde și mâncând bine.

Mișcați-vă tot timpul. Cea mai bună modalitate de a vă menține circulația sângelui în funcțiune este să vă mișcați tot timpul, fie că aceasta înseamnă să aprindeți luminile în gospodărie, fie că ieșiți la o scurtă plimbare, bine îmbrăcat, desigur.  Chiar dacă mobilitatea vă este grav afectată, micile și frecventele mișcări din brațe și gambe – în timp ce stați în fotoliu – pot genera o oarecare căldură și pot intensifica circulația.

Doar o cameră. Poate fi costisitor să țineți o casă întreagă încălzită pe timpul iernii – mai ales în cazul persoanelor care abia se descurcă dintr-o pensie.  De aceea vă sugerăm ca iarna să mențineți o singură cameră confortabilă și caldă (țăranul romăn știe aceasta dintotdeauna).

Urmăriți temperatura camerei. Încercați să mențineți 21 grade Celsius în camera în care vă petreceți majoritatea timpului.

Îmbunătățiți izolarea. Dacă este posibil, izolați-vă cât mai bine împotriva frigului atât casa cât și propria persoană. Ochiurile de geam sparte trebuie înlocuite; ferestrele care nu se închid bine trebuie reparate sau înlocuite cu geamuri duble, de altfel, puteți opri temporar curenții care trec printre geamuri sau pe sub uși folosind cârpe, polietilenă sau ziare. Folia de polietilenă poate fi întinsă pe deasupra ferestrelor pentru a asigura temporar un al doilea rând de “geamuri”. Draperiile groase, atunci cand sunt trase, vor ține și ele căldura în încăpere.

Reduceți cantitatea de abur din locuință. Când ferestrele și ușile sunt etanșe, puteți risca să se formeze aburi , mai ales dacă uscați în încăpere rufe spălate, dacă aveți vase care fierb prea mult sau folosiți baia fără a avea o mică ventilație. Unii combustibili folosiți la încălzire, ca petrolul și butanul, pot degaja o mare cantitate de vapori. Dacă vă puteți permite, instalați un ventilator extractor sau un dezumidificator.

Verificați-vă încălzirea. Verificați-vă periodic instalația de gaze și electricitate, precum și sistemul de încălzire. Fiți deosebit de atent la coșurile și căminele înfundate, pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon în încăpere. Și asigurați-vă că nu atârnă lița din cablurile electrice. Nu țineți focul cu gaz sau firele electrice în apropierea perdelelor sau a paturilor.

Folosiți o sticlă cu apă fierbinte. O sticlă cu apă fierbinte sau o pătură electrică vă vor ajuta să mențineți patul cald. Nu le folosiți pe ambele în același timp. Purtați ciorapi în pat. Și nu uitați: pe la cap pierdeți o cantitate importantă de căldură, așa că noaptea dormiți cu o căciuliță de lână. De asemenea,  in fotoliu asezați perne electrice.

Folosiți un mijloc de comunicare rapidă. Boala sau o cădere pot fi fatale pentru o persoană vârstnică sau infirmă, dacă ea nu are cum să ceară ajutor. “Aproape în fiecare iarnă”, spune medicul de familie Stephen Amiel, ” am fost chemat de un vecin sau o persoană apropiată care a intrat într-o locuință și a găsit pe cineva zăcând pe podea. Căzuse sau nu se simțise bine și nu fusese în stare să ajungă la telefon.”

“Uneori”, spune el, “au rămas în această poziție peste noapte sau mai mult; hipotermia și deshidratarea le-au facut mai mult rău decât căzătura în sine.”

Acest scenariu poate fi evitat. Țineti în apropiere un pager, un  telefon fără cablu sau unul mobil.

Iubiți-vă vecinul. Stabiliți relații de bună vecinătate. faceți sau acceptați mici servicii din partea vecinilor. persoanele vârstnice sau cu mobilitate redusă pot fi ajutate prin efectuarea unor cumpărături, evacuarea gunoiului menajer, curățatul aleilor de zăpadă și gheață, plimbatul câinelui etc.

Și bebelușii pot face hipotermie. Copilașii sunt și ei vulnerabili la frig, mai ales în primul an de viață. Un bebeluș în stare de hipotermie poate arăta normal, explică dr Amiel, dar probabil este somnolent, inert și refuză mâncarea. Contactul piele-pe-piele este cea mai bună metodă de a încălzi un bebeluș, cuibăriți-l la piept și stați împreună într-un pat cald. Preveniți răcirea camerei ca și în cazul persoanelor în vârstă, dar nu vă lăsați tentat să o supraîncălziți: 16-21 grade Celsius sunt limitele adecvate de temperatură, dacă bebelușul este îmbrăcat corespunzător. O flanelă de corp și sacul de dormit pentru iarnă sunt suficiente pentru nopțile cele mai reci, chiar dacă vă este teamă că bebelușul se va dezveli. Din nou, nu uitați  căciulița pe cap.

Mergeți acasă cu prietenii. Hipotermia poate lovi pe oricine. Când afară este îngheț și tocmai ați chefuit, luați un taxi sau asigurați-vă că vă însoțește cineva până acasă, spune dr Amiel. Dacă v-ați îmbătat și cădeți sau alunecați pe gheață sau pur și simplu adormiți în fața unei case, hipotermia vă poate ucide înainte de a vă găsi cineva.

Stați în automobil. Dacă vi s-a stricat automobilul într-o noapte geroasă, stați pe loc. Dacă încercați să plecați după ajutor riscați hipotermia și moartea.

Sfaturi suplimentare:

Deveniți membru CaliVita (calivita.ro/registration/0402062087) și veți avea următoarele avantaje:

– venit suplimentar ca să puteți aduce îmbunătățirile corespunzătoare locuinței dumneavoastră și ca să îi puteți ajuta oricând pe alții asigurându-vă “comori în ceruri”;

– produse care să vă asigure o bună stare de sănătate și să faceți față oricăror provocări – inclusiv energia de a fi alpinist;

– călătorii în locuri exotice unde nu va exista risc de hipotermie.

 

5 Replies to “Hipotermie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.