Cum să fim bine când e iarna grea

Brr….. Ce vreme!

Să nu ieși din casă ….. Oare – i bine să nu ieși?

Dar nici să te clocești lângă sobă sau calorifer nu-i o soluție.

Așa că ne îmbrăcăm gros, dar nu foarte gros, ca să ne putem mișca. Avem grijă de extremități, mâini și picioare, pentru că acestea ar putea îngheța primele. Să nu uităm de față. Frigul provoacă uscarea exagerată a pielii, deci aplicarea unei creme hidratante, chiar a unei loțiuni de corp poate fi salutară.

Și ieșim….

Dar statul într-un loc favorizează hipotermia. Deci cât mai multă mișcare – neaua excedentară în curte sau în fața blocului trebuie îndepărtată, un om de zăpadă ne poate înveseli, mai ales dacă e construit de noi înșine.

Grijă la timpul de expunere la frig, mai ales pentru copii, bătrâni sau cei cu boli deja instalate. Cam la 20 -25 minute o pauză de lichide e bine venită. Eu prefer ceaiul de fructe de pădure, cu multă lămâie, sau ciocolata caldă. Vinul fiert sau țuica fierbinte e bine să fie băute cu măsură pentru că e benefică pe termen scurt și foarte scurt, inițial încălzește apoi favorizează eliminarea lichidelor din corp ( transpirații, urinare frecventă).

Alimentație

Facem față cu brio acestei perioade dacă avem grijă de alimentație: supele sau ciorbele calde e bine să facă parte din meniu la fiecare prânz, iar fructele crude – citrice, măceșe, mere, pere, nuci și alune  – să constituie fiecare gustare. Se consumă cereale pentru energie: grâul, orezul, fulgii de ovăz, meiul, hrișcă.  Legumele iernii sunt: dovlecei, anghinare, ridiche albă, praz, sfeclă, cicoare, conopidă, ceapa, cartofi, fenicul. Metabolismul încetinește iar fierea și rinichii sunt cele mai sensibile organe. Susținem funcția hepato – biliară și renală cu ceai de măceș, coada șoricelului, coada calului, ghimbir, urzică, merișor. Proteinele ne sunt asigurate dacă mâncăm carne (de porc, sau de curcan, sau de pui) și pește ( scrumbie, sardele, hering, somon, crap, păstrăv). Pentru vegetarieni, proteinele pot fi luate din fasole, bob, năut, mazăre, linte, hrișcă. Brânzeturile sunt greu digerabile iarna, datorită naturii lor reci ( dar cu mămăliguță fierbinte sunt un deliciu).

Suplimente

Uneori, pentru că necesarul energetic crește și scurtarea zilei poate predispune la depresie, e bine să luăm și suplimente cu: vitamina C  , vitamina D , extract de Rhodiola Rosea și protectoare ale funcției hepatice și renale.

 Fiecare anotimp are farmecul lui, viața înseamnă bucurie, iarna oricum va trece, de ce să nu o savurăm?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.