Dureri

Cati dintre noi mai reusesc sa isi viziteze parintii? Sau sa le fie alaturi cand numarul anilor devine povara? “Painea se mananca pe rand” spune mama mea.. Pentru fiecare dintre noi vine vremea sa devenim parinti si sa incepem a-i intelege pe cei care ne-au crescut si carora le-am fost impotriva de cate ori incercau sa ne ajute cu un sfat. Au pus bietii din ei bucati rupte din sufletul lor ca sa-l cladeasca pe-al nostru si nu stiu cati dintre noi le-am apreciat sau le apreciem sacrificiul – noptile pierdute, durerile lor ignorate pentru a le alina pe-ale pruncului, lacrimile pentru fiecare insucces sau vorba spusa aiurea, incurajarile pentru fiecare incercare la care suntem suspusi -…

Si ne vine si noua randul sa intampinam ce-au trait dansii… Si sa ii intelegem, macar in al doisprezecelea ceas, inainte de a pleca de tot dintre noi…

Si ne vine randul sa fim uneori santajati sentimental de copiii nostri, sa fim manipulati in numele unei iuibiri neconditionate, sa fim considerati nestiutori doar pentru ca suntem ingaduitori, sa fim “condamnati” pentru ca iertam, pentru ca muncim, pentru ca renuntam la viata noastra pentru ei, sa le aflam secretele doar cand intra la ananghie si nu mai au pe unde scoate camasa..

Nu e obligatoriu sa i se intample aceasta oricarui parinte sau oricariu copil, dar nu ar trebui sa i se intample nimanui..  Iar cand se intampla durerea e crunta. O rana fizica se vindeca, desi raman cicatrici, o rana sufleteasca, sau cicatricea unei astfel de rani, arde toata viata…

http://www.youtube.com/watch?v=PNk3TNaLAxM

Parintilor care trec prin asa ceva le doresc putere sa faca fata, iar copiilor le doresc intelepciune sa-i inteleaga.. Un parinte nu da niciodata un sfat rau, poate neavizat, dar intotdeauna cu toata iubirea inimii sale. Macar la asta daca ne-am gandi cand primim sfaturi de la parinti si ne-am mai schimba atitudinea.. Cand suntem tineri avem senzatia ca vom stapani lumea si ca toate sansele pe noi ne asteapta.. Da, pe noi si pe ceilalati de varsta noastra care vor acelasi lucru ca si noi, iar un batran ne poate fi intotdeauna de folos cu experienta.

“Copilul daca n-a invatat sa-si iubeasca parintii, fratii, surorile, scoala, patria […] este foarte greu de presupus ca, atunci cand va creste, va fi capabil sa-si iubeasca cu adevarat femeia pe care si-a ales-o.” (A.S. Makarenko – psihopedagog rus)

Dar si “Noi, cei mari, uitam adesea ca am fost copii. Si lucrul acesta ar trebui sa ni-l aducem aminte, mai ales cand ne gasim in fata copiilor.” (Al. Vlahuta – scriitor roman)

Exista conflict intre generatii, dar se aplaneaza cand incepem sa apartinem generatiei careia i ne-am impotrivit la tinerete.

2 Replies to “Dureri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.