mâinile și picioarele reci pot fi cauzate de probleme ale circulației sângelui
„- Ce mâini reci ai! Înseamnă că ești sinceră… ” Mulți dintre noi au auzit astfel de replici în copilărie / adolescență. Cei care aveau mâinile și picioarele reci preferau să tacă sau să răspundă cu un zâmbet. Ei erau „posesorii” disconfortului, pentru că nu este deloc plăcut să ai mâinile și picioarele „veșnic înghețate”. Este semn că ceva nu funcționează cum trebuie. O parte dintre acești suferinzi au primit și diagnostic: sindrom Raynaud.
Deoarece fluxul de sânge spre zonele afectate scade, lipsa sângelui oxigenat face degetele de la mâini și la picioare să se albească și chiar să ia o tentă albăstruie. Când se reia fluxul sanguin pielea se înroșește și poate deveni dureroasă.
Fiecare trăiește simptomele sindromului Raynaud în felul lui. Unii simt o amorțeală din cauza lipsei de sânge, apoi, când fluxul sanguin se normalizează, degetele lor își recapătă culoarea. În stadii avansate ale afecțiunii, aportul sărac de oxigen poate reduce agilitatea și diminua simțul tactil.
Iubirea este în toate
Iar boala apare când pentru noi iubirea lipsește. Că lipsește de-adevăratelea sau doar credem noi că lipsește… Eheee.. Asta este altă poveste.
Circulația sanguină este legată de inimă și de sânge, simbolul vieții. Vasele sanguine (artere și vene), mai mari sau mai mici , sunt necesare pentru a transporta sângele până la sau de la cele mai mici elemente ale corpului.
La modul pragmatic: arterele transportă oxigenul și nutrienții iar venele transportă bioxidul de carbon și reziduurile. Sistemul este complex și bine organizat. Sângele „curat” nu se întâlnește cu cel „murdar”.
Sufletește exprimându-ne : vasele de sânge sunt necesare pentru a distribui iubirea, bucuria și viața în tot corpul și de a aduna ce nu este de folos pentru a fi eliminat.
Toate problemele legate de circulație au legătură cu sângele și cu ființa fiecăruia dintre noi. Dacă suntem „blocați” într-o emoție sau conflict, apar blocaje și la nivelul circulației sângelui.
Tulburările de circulație se manifestă mai întâi la mâini și la picioare, la părțile externe și active ale corpului. „Mâinile și picioarele reci indică o retragere în sine, retragerea din participarea emoțională la universul meu interior” – Jaques Martel.
Dar să fim pragmatici
Pentru că fiecăruia dintre noi îi este greu să își facă o analiză obiectivă a propriilor trăiri, apelăm la medici ca să ne ajute să tratăm mânile și picioarele reci. Pe lângă indicațiile medicilor, întotdeauna prioritare, avem la îndemână și căi / remedii naturale de încălzire.
Ce anume favorizează apariția simptomelor :
- un mediu rece,
- munca cu anumite scule electrice vibratoare,
- unele medicamente ,
- unele vicii: fumatul sau alcoolul în exces,
- alte afecțiuni cardiovasculare (de exemplu arterioscleroză), endocrine ( de exemplu hipotiroidism), metabolice (diabet), degenerative ( poliartrita reumatoidă) etc.
Metode preventive
Ținând cont de cauzele favorizante, putem lua măsurile necesare:
- îmbrăcați-vă călduros pe vremea rece. Înainte de a ieși afară, încălziți-vă mâinile și apoi puneți-vă mănușile. Evitați hainele mulate. Este preferabil ca, atunci când trebuie să ieșiți în mediu mai rece, să vă îmbrăcați cu mai multe straturi de haine ( de exemplu maiou, cămașă, pulover și apoi jacheta) .
- renunțați la fumat sau reduceți numărul țigărilor deoarece țigările grăbesc formarea ateroamelor (grupuri de grăsimi care se depun pe pereții arterelor) și îngustează vasele mici de sânge.
- evitați:
- cafeaua și alte băuturi care conțin cofeină deoarece provoacă constricția vaselor de sânge ,
- alcoolul – crește pentru puțin timp fluxul sanguin, dar căldura se pierde repede.
- faceți zilnic, cel puțin 20 de minute, exerciții care să stimuleze ritmul cardiac. Știați că exercițiile aerobice regulate îmbunătățesc funcționarea plămânilor, inimii și arterelor și, în consecință, circulația sângelui.
- luați mese ușoare, dar mai dese care să suțină metabolismul și producerea căldurii:
- consumați mâncăruri calde,
- mâncați alimente bogate în fier deoarece lipsa de fier poate altera metabolismul tiroidei, glandă endocrină implicată în reglarea temperaturii corpului – carne de pasăre, pește, linte, vegetale cu frunze verzi
- beți lichide – deshidratarea poate agrava scăderea temperaturii prin reducerea volumului sanguin. Ceaiurile de plante, supele calde de legume sau de pui trebuie să facă parte din meniul zilnic.
- relaxați-vă ca să vă puteți încălzi – când suntem stresați sângele este redirecționat dinspre mâini și picioare către creier și către organele interne pentru a ne permite să gândim și să reacționăm mai repede.
- antrenați-vă să învingeți frigul: intrați de la frig într-o cameră încălzită și introduceți mâinile într-un vas cu apă caldă, stați 3-5 minute, apoi treceți într-o încăpere neîncălzită și scufundați-vă iar mâinile în apă caldă 10 minute. Efectuați acest exercițiu de 3-4 ori pe zi – acesta este un antrenament pentru vasele de sânge.
Remedii
Remediile recomandate urmăresc:
- prevenirea îngroșării sângelui și menținerea fluidității acestuia,
- menținerea / recuperarea elasticității peretelui vascular.
Plantele recomandate: ghimbir, cătină, hrean, cireșe, vișine, mere, struguri, lămâi, muștar, ardei, usturoi, păducel, pătrunjel, coriandru, scorțișoară.
Suplimente utile: qProtect, C 300 Plus, Mega qProtect, Burn One, Spirulina Max, Omega 3, Garlic Max, Evening primrose oil, MagneZiB6, Rhodiolin, Panax Ginseng, Resveratrol Plus, Arginine Plus, Vital pe grupă de sânge. Combinațiile și dozele se adaptează în funcție de necesitățile fiecărui organism.
Să ne întoarcem la suflet:
Emoțiile celor cu mâinile și picioarele reci sunt blocate. În acest caz, ar trebui să își răspunde la întrebările:
- trăiesc un sentiment de respingere în viața lor?
- le este teamă să se exprime și că își vor pierde poziția pe care o au?
- se simt abandonați de cineva ( poate moartea cuiva drag „le-a înghețat sângele” și refuză încheierea doliului)?
- de ce simt nevoia să se îndepărteze de oameni?
- de ce se simt vulnerabili și nehotărâți?
Dacă vor răspunde la aceste întrebări cu argumente obiective, dacă vor învăța să accepte ce nu pot schimba și să ierte , vor găsi calea spre vindecare.
AFIRMAȚIE BENEFICĂ: „Accept să îmi concretizez ideile și visele, chiar și pe cele care par mai nebunești. Astfel îmi construiesc o nouă realitate și îmi creez noi oportunități. Viața mea va deveni mai bogată și mai motivantă. ” Jaques Martel
Îmi place articolul iar din punctul meu de vedere ,adevărat. M-am regăsit.
Mă bucur că am putut fi de folos!
Este doar un copil, nu putem sa vb ca este o problema emotionala(poate e ceva nespus) și repet asa le are de mica. O îndrumare, xa rog
Ce vârstă are copilul? Este mai timid? Poate este un copil mai sensibil care are nevoie să fie alintat mai mult decât alți copii, chiar dacă i se acordă toată atenția necesară. Are alte probleme de sănătate? Face mișcare suficientă? Condimente consumă? Ardeiul iute (nu foarte iute), hreanul, ghimbirul pot fi de ajutor, de asemenea și dușurile „scoțiene” – apă caldă, apă rece alternativ. Pentru a recomanda produse, am nevoie de mai multe detalii. Oricum, vitamina C cu bioflavonoide – C300 Plus (https://cameliaflorea.ro/produs/c300-plus-120-caps/), poate fi administrată la orice vârstă. Categoric trebuie să evitați să îi dați vreo formă de aspirină.