Despre amețeli pentru oamenii obișnuiți

Ca și când ai coborî din carusel

În copilărie, când ne duceau părinții la bâlci, nu ratam să ne dăm în mițoplan ( așa spuneam noi la carusel). De fapt eu, după prima învârteală, am refuzat să mai urc pentru că am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare. Senzația a fost extrem de neplăcută.

people riding on amusement rides at daytime

Ulterior am observat că nici pe tobogan sau cu sania nu îmi place și nici pe bicicletă nu am reușit vreodată să învăț să merg. Mi-am limitat multe călătorii din cauza „răului de mașină”.

DE FAPT, NU PUTEAM CONTROLA CEEA CE MI SE ÎNTÂMPLA.

Despre păstrarea echilibrului

Când am crescut și am mai și studiat câte ceva ( liceu sanitar, școală postliceală, cursuri de bioenergoterapeut ) am aflat că problema mea poate fi legată de urechea internă – unde se află un complex de celule și lichid ( aparatul vestibular) de a cărei funcționare este dependentă menținerea echilibrului. La fiecare mișcare a capului, receptorii din urechea internă informează creierul despre poziția în care mă aflu. Dacă informația primită de la ambele urechi interne și cea vizuală nu se „armonizează” pot apărea tulburări de echilibru sau senzația de amețeală.

Alte cauze ale amețelii

Nu toate amețelile pot fi puse pe seama urechii interne. Uneori vertijul este cauzat de:

  • probleme ale circulației sângelui – afecțiuni cardiace sau accident vascular cerebral,
  • efectele secundare ale unor medicamente,
  • hipotensiunea posturală ( scăderea bruscă a tensiunii când ne ridicăm în picioare)
  • inflamații în zona cervicală ( spondiloze) ,
  • scăderea glicemiei,
  • anemie,
  • oboseală,
  • probleme tiroidiene,
  • variațiile de temperatură a mediului ambiant,
  • migrene.

Din perspectivă psihosomatică : „ A avea un vertij sau o amețeală este un mod de a fugi de un eveniment sau de o persoană, pe care refuz să o văd sau să o aud: chiar dacă nu sunt mulțumit, rămân în această schemă de funcționare. …. Am o dificultate în a mă poziționa. …. Vertijul scoate la lumină un dezechilibru interior pe care îl trăiesc. ” Jacques Martel

Cum putem ține amețeala sub control

Sfaturile de aici nu elimină consultația medicului și tratamentul pe care îl indică un specialist. Dacă amețeala survine frecvent sau dacă este însoțită și de alte simptome, potențial ea este gravă. Medicul poate considera necesar să vă verifice tensiunea, pulsul, să excludă orice problemă a urechii interne. să vă recomande analize de sânge pentru a afla dacă nu este vorba de anemie, diabet sau altceva.

Stați liniștit!

Dacă simțiți că sunteți pe cale să amețiți, evitați să mișcați prea mult capul – în felul acesta se stabilizează tensiunea arterială.

Căutați un punct de sprijin!

Senzațiile de învârtire se creează ori de câte ori creierul recepționează mesaje contradictorii. Ochii pot fi convinși că vă răsuciți, în timp ce picioarele știu foarte bine că stați pe loc. Dacă luați contact cu mai multe obiecte, atunci senzorii nervoși încep să se pună în ordine.

Barele de sprijin din încăperile de baie sunt indicate deoarece combinația dintre suprafețele alunecoase măresc riscul de cădere. Spălatul în cadă sau sub duș provoacă dilatarea vaselor de sânge și, în consecință, scăderea tensiunii arteriale.

Identificați factorii declanșatori ai amețelii!

Amețeala care apare când vă schimbați brusc poziția indică o problemă a urechii interne.

O scădere bruscă a presiunii sângelui poate declanșa amețeala, de exemplu când trecem dintr-o cameră încălzită în aerul rece al iernii.

Foamea care duce la hipoglicemie declanșează uneori amețeala, dar și imediat după masă, când se intensifică aportul sanguin în regiunea abdominală în detrimentul altor zone ale corpului – inclusiv creierul – .

După infecții / inflamații ale urechii, până când țesuturile își revin complet – poate dura și câteva luni – poate să apară amețeala.

Faceți mișcări cu picioarele!

Dacă aveți hipotensiune posturală, sângele tinde să se adune în picioare și în labele picioarele. Scade fluxul de sânge către creier și apare amețeala. Prin mișcare, mușchii vor împinge sângele înapoi în circulație.

Ridicați-vă treptat!

Dacă sunteți în pat, coborâți întâi picioarele la marginea patului, așteptați aproximativ un minut și apoi vă ridicați. Această manevră acordă timp suficient presiunii sângelui să se regleze. Dacă sunteți nesigur, puteți să vă puneți în apropiere o piesă solidă de mobilier pe care să vă sprijiniți.

Mișcați-vă mereu!

Temându-ne de căderi avem tendința de a deveni sedentari. Astfel :

  • diminuăm capacitatea creierului de a monitoriza și de a-și regla simțul echilibrului,
  • accentuăm afecțiunile cardio-vasculare și reducem oxigenarea tuturor țesuturilor, dar mai ales a creierului,

Purtați încălțăminte cu talpă plată!

Încălțămintea cu talpă plată vă asigură un contact mai mare cu terenul. Asta înseamnă că îi ușurați creierului misiunea de a procesa informațiile privitoare la postura pe care o aveți. Din același motiv, este indicat să evitați covoarele groase – suprafețele moi fac ca nervii picioarelor să detecteze mai greu modificările din poziția articulației folosite pentru menținerea echilibrului.

Folosiți o lumină de serviciu!

Întunericul poate fi extrem de înșelător pentru persoanele care au probleme ale urechii interne, deoarece creierul, care în mod normal compensează lipsa de informații din partea urechilor apelând la mai multe informații primite de la ochi, nu are destule repere vizuale pentru a ajuta corpul să se orienteze corect.

Beți multă apă!

30 ml pe kilogram corp este cantitatea minimă necesară. Chiar și o ușoară deshidratare poate cauza scăderea presiunii sângelui și poate duce la amețeli ocazionale. Pentru a menține electroliții necesari folosiți apa alcalină .

Diminuați stresul!

Faceți-vă timp pentru plimbări lungi, dar ușoare! Practicați respirația profundă câteva minute zilnic sau , pur și simplu, relaxați-vă total din când în când ! Vă poate ajuta foarte mult Rhodiolin-ul .

Verificați-vă medicația!

Împreună cu medicul / terapeutul dumneavoastră verificați medicamentele și dozele pe care le luați. Unele somnifere, antidepresive, medicamentele pentru tratarea tensiunii sau combinații între ele, pot favoriza apariția amețelii.

Evitați alcoolul!

Amețala și adevăratul vertij sunt, desigur efecte bine cunoscute ale excesului de alcool. O schemă cu produse naturiste poate fi utilă în ameliorarea efectelor produse de alcool:

  • Rhodiolin de 3 ori câte 1 pe zi, înainte de masă
  • Evening Primrose Oil de 3 ori câte 2 pe zi după masă
  • qProtect câte 1 înainte de masa de dimineață și cea de prânz
  • Stress Management de 3 ori câte 1 pe zi înainte de masă
  • #partyUp de 2 ori pe zi câte 1 după masă

Dacă de vină este spondiloza:

imagine preluată de pe net și prelucrată

Schimbați-vă modul de gândire!

Fiți mai mai puțin îndârjit în tendința de a controla lucrurile. Descoperiți bucuria de a trăi! Aveți încredere în viitor!.

Regăsirea echilibrului interior este esențială pentru vindecarea fiecăruia dintre noi.

brown and white eggs

Suplimente utile:

  • qProtect
  • Ginkgo XC
  • Rhodiolin
  • Panax Ginseng
  • Omega 3
  • Coenzima Q10
  • Mega Q Protec
  • C1000 Plus
  • Resveratrol
  • Stress Management
  • Iron Plus
  • #boostUp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.