Compromisuri sau ce?

Am văzut pe Facebook un videoclip care m-a determinat să nu mai amân ce vreau de mult să scriu dar am tot amânat de teamă că trăirea nu mai e aşa intensă ca atunci când s-au întâmplat lucrurile şi rândurile mele nu vor mai avea succes.

A venit să se interneze la spital o tânară cu probleme serioase de sănătate. Tot dădea rând zilelor şi orelor deoarece s-ar fi supărat “domnul inginer”. Lucra ca zilieră la o fermă viticolă din apropierea oraşului Focşani. Când nu a mai putut amâna a anunţat salvarea şi a ajuns “pe mâna mea”.

Pentru a face formele de internare aveam nevoie de un act de identitate. Nu-l avea asupra ei pentru că “domnul inginer” l-a oprit.

– E ilegal aşa ceva, de ce i l-aţi dat.

– Pentru că nu m-ar fi primit şi dacă n-am de lucru nu am cum să mă întreţin la şcoală la toamnă.

Pentru noi, lipsa datelor corecte de identitate, mai ales că persoana nu-i asigurată, înseamnă invalidarea foii de observaţie şi fonduri mai puţine pentru serviciile publice de sănătate . O fi spus adevărul, o fi minţit, nu pot eu judeca pe nimeni, dar astfel de lucrători la ferme cu actele reţinute de şefi am mai întâlnit.

– Totuşi, vedeţi, poate obţineţi măcar CNP-ul?

Sună biata fatăimages la “inginer” şi, după înjurăturile de rigoare, îi întrerupe convorbirea şi închide şi telefonul, pentru a nu mai fi deranjat.

Încerc să cer ajutorul Poliţiei Române.

Mi se răspunde:

– La ora asta nu caut eu CNP de judeţul Bacău.

– Vă cred, dar femeii i s-a oprit buletinul, este ilegal. Poate să o folosească şi la altceva aşa zisul inginer, e la un pas de sechestrarea de persoane ce se întâmplă.

– Ce să la fac eu doamnă dacă-s proaste? Eu nu vreau să-i fac rău inginerului …… şi-mi trânteşte telefonul….

Iar noi oamenii de rând în cine să mai avem încredere?

5 Replies to “Compromisuri sau ce?”

 1. ce tampenie! la fel ca si in alte state unde se practica sclavia pentru munca! nu se stie nici daca fata a spus adevarul, dar ceilalti se fac raspunzatori ca nu au participat la lamurirea adevarului. CAta nepasare! 🙁

  1. Este incredibil cum saracii oameni mai pot in crede intr-o societate de asa natura, in care fiecare -asa zisul inginer, politia si altii -fac ce CRED EI ca persoane, nu ceea ce ar trebui in functie de locul lor de munca, fara sa raspunda in fata nimanui pentru ce hotarari iau, fara sa se revolte multa lume in jurul lor). Intradevar asta e sclavie cu alt nume.
   O femeie sta grav bolnava si asteapta o mana de ajutor, cu sau fara bulletin, iar ceilalti dau din umeri…au treaba si nu le place sa fie retinuti chiar daca incalca legea.
   Cat despre polititstul care nu vrea sa faca RAU inginerului, ma intreb oare de ce nu vrea sa faca BINE, la toata lumea? Raul e deja facut de inginer, iar rolul lui ca politist e sa se sesizeze si sa faca dreptate.
   Ce sa fac “daca sunt proaste”-zice el (o fii facut vre-un test sa vada cum sunt?) aici vorbim deja de toate femeile…TOATE sunt proaste iar EI sunt destepti…deja vorbim de sexism si e pacat ca lumea nu se sesizeaza ca da, e scalvie, dar pentru femei mai degraba in acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.