Comentarii la “ştiri”

De multă vreme nu am mai urmărit ştirile din media. Am fost foarte ocupată şi asta m-a ţinut “departe de lumea dezlănţuită”.  A început “era glaciară” şi, stând mai mult pe-acasă, mi-am mai atenuat din “ignoranţă”.
Între timp, amicii mei fideli au avut grijă să îmi trimită materiale, foarte multe, pe care abia zilele acestea le-am citit.
În afară  de cele despre sănătate, care-s întotdeauna utile,. mi-au trezit în mod special înteresul două:

    1.  acesta –

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ml0t5EOAEmY&w=560&h=315]

  1. şi unul despre şcolile din Finlanda.

Despre primul, “numai de bine”. Parcă democraţia ar însemna să înoţi impotriva curentului. Suntem liberi să ne îngrădim, să fim cenzuraţi, să aflăm doar ce le convine politicienilor sau ştiu eu căror puteri oculte ce se află în spatele acestei hotărâri… Oare s-or fi speriat de hackerii români de au trebuit sa înfiinţeze o astfel de societate? Materialul în sine este suficient şi comentariile mele nu au cum să ajute mai mult. Ceea ce ar putea ajuta ar fi să ne aliem cât mai multi celor care se opun acestei organizaţii. Logic, eu nu-mi doresc existenţa ACTA. Cel mai ciudat este că e acceptat în  ţara “libertaţilor depline” – occidentul. De fapt acolo se potriveşte sloganul : ” Democraţia te vrea prost!”.
Total în contradictie cu ACTA, este materialul ce îl supun atenţiei dv în continuare.
În Finlandape la anul 1600 s-a legiferat că cine nu ştie să scrie şi să citească nu are voie sa facă copii!!!
Rezultatul?
Un adolescent normal termină primele 12 clase cu medii excelente, vorbeşte engleza la perfecţie, deşi nu-i limba lui maternă,  şî citeşte cel puţin o carte pe săptămână.
Modalitatea?
Finlandezii încearcă să-i facă pe fiii lor să fie independenţi de mici. Pe foarte puţini dintre ei, parinţii lor îi duc cu maşina pînă la şcoală.
Orele sunt scurte, intense şi, mai ales, foarte participative. În interiorul şcolii, curăţenia este “lege”. Cărţile sunt gratuite, materialul şcolar e gratuit, mîncarea de la cantina elevilor este gratuită. Legea finlandeza obligă ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe.
Au maşini de cusut, aparate de sudură, scule de tâmplărie, săli de sport… Acolo tânăra generaţie este pregătită pentru viaţă. Materiile obligatorii sunt: limba maternă, matematica şi engleza. Restul le aleg şcoala şi părinţii, luând în consideraţie şi aptitudinile copiilor. Se conversează mult, chiar şi în familie,  mai ales despre proiectele celor mici, dorinţele, progresele şi nevoile lor.

Educaţia fiecărui copil costă statul finlandez 200000 de euro, de la grădiniţă până la absolvirea unei universităţi. “Sunt banii cel mai bine folosiţi din impozitele noastre”. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.
 Nu exista repetenţi, deşi nu există decât o singură oportunitate de a lua un examen, “pentru simplul motiv ca viaţa insăşi nu se trăieşte decât o singură dată”. Se încurajează gândirea critică şi se discută. 
Şi toate după ce s-a hotărât că cei care nu ştiu să scrie şi să citească nu au voie să aiba copii?
Faceţi comparaţie cu sitemul românesc de învăţamânt!
Există atât de multe diferenţe încât aproape nu ai ce compara.
Mulţi analfabeţi se complac in a fi ignoranţi şi-şi justifică alegerea cu unul dintre motive:
  • tradiţia – ” Aşa-i la noi, fetele nu fac şcoală, ele sunt făcătoare de copii.”
  • posibilitătile financiare reduse – ” Dacă primarul mi-a ţaiat socialul…”
  • discriminarea, care e deja o minciuna sfruntată, în condiţiile în care până şi la universităti anumite locuri sunt păstrate pentru ţigani.

În schimb toti aceştia sunt foarte ocupati să aibă copii, viitori analfabeţi, beneficiari de ajutor social.

3 Replies to “Comentarii la “ştiri””

  1. 1. Sistemul finlandez este printre cele mai eficiente din Europa si asa va ramane, ca sa facem o comparatie cu sistemul Romanesc, cum ar fi sa compari Mercedesul cu Trabantul, cam asta e ideea…
    2. Ma bucur sa aud vesti despre faptul ca ACTA bate in retragere, din partea mea poate sa dispara cu totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.