Vârste

Fiecare vârstă e o etapă și are propriile particularități și îngăduințe. De când ne naștem și până murim, există permanent cineva sau ceva care ne amintește de acest lucru. Uneori ne conformăm, alteori nu, uneori ni se pare că timpul a luat-o prea repede înainte, alteori viața ….

O foarte apropiată cunoștință se „lăuda” că la 31 de ani a făcut de toate, a învatat, s-a angajat, s-a măritat, a făcut și doi copii dar a rămas și văduvă.. Multe lucruri până la 31 de ani, o viață de om. Dar i-a scăpat ceva, nu a cununat, nu a botezat, a învățat să facă parastase, dar nu a avut timp să meargă la petreceri sau nunți, a preparat mai multe colive decât torturi aniversare… Și-a asumat brusc foarte multe responsabilități, a uitat cum e să ai un umăr alături pe care să îți pui fruntea obosită…

La 40 de ani a făcut bilanțul și a văzut că mai mult plânsese decât râsese. A vrut să mai recupereze câte ceva din ceea ce pierduse sau ocolise, numai că multe nu se mai potriveau cu vârsta, cu statutul. A riscat și a fost prinsă din urmă de ridicol, penibil, ….. Si s-a resemnat.  Se bucura de ceea ce are și se teme că s-ar fi putut întampla și mai rău, dar bine că nu s-a întâmplat.

Când ne naștem,  avem dinainte mai multe drumuri paralele, uneori putem alege, alteori nu. Ceea ce întotdeauna putem alege este atitudinea de a le străbate și, în funcție de această atitudine, mai găsim  cărărui de comunicare între aceste paralele – cred că sunt făcute de speranță. De întors nu ne mai putem întoarce, sau, chiar dacă am face-o, nu cred că am schimba mare lucru, ci doar atitudinea, capacitatea de a accepta, de a înfrunta, de a te adapta corespunzător drumului și vârstei.

Nimic nu trebuie amânat, niciodată nu știm când viața o ia mai repede decăt timpul.

3 Replies to “Vârste”

  1. Nici eu nu-s de acord cu amanarea. Vrei ceva, fa-o atunci, cand ai oportunitatea in fata, nu te mai gandi ca lasa e si maine o zi, etc. SI nu inteleg de ce se agita atatia oameni sa “faca de toate” cat mai repede. Parca am fi intr-un joc de calculator cu multe niveluri si fiecare se straduieste sa ajunga la final cat mai repede. Oare nu se prinde nimeni ca in viata nu poti da replay? Tot ce conteaza e sa imbatranesti cu un zambet pe buze. Fiecare nivel are farmecul lui, daca nu ne bucuram de el atunci, s-a dus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.