Varste

Fiecare varsta e o etapa si are propriile particularitati si ingaduinte. De cand ne nastem si pana murim, exista permanent cineva sau ceva care ne aminteste de acest lucru. Uneori ne conformam, alteori nu, uneori ni se pare ca timpul a luat-o prea repede inainte, alteori viata ….

O foarte apropiata cunostinta se “lauda” ca la 31 de ani a facut de toate, a invatat, s-a angajat, s-a maritat, a facut si doi copii dar a ramas si vaduva.. Multe lucruri pana la 31 de ani, o viata de om. Dar i-a scapat ceva, nu a cununat, nu a botezat, a invatat sa faca parastase, dar nu a avut timp sa mearga la petreceri sau nunti, a preparat mai multe colive decat torturi aniversare… Si-a asumat brusc foarte multe responsabilitati, a uitat cum e sa ai un umar alaturi pe care sa iti pui fruntea obosita…

La 40 de ani a facut bilantul si a vazut ca mai mult plansese decat rasese. A vrut sa mai recupereze cate ceva din ceea ce pierduse sau ocolise, numai ca multe nu se mai potriveau cu varsta, cu statutul. A riscat si a fost prinsa din urma de ridicol, penibil, ….. Si s-a resemnat.  Se bucura de ceea ce are si se teme ca s-ar fi putut intampla si mai rau, dar bine ca nu s-a intamplat.

Cand ne nastem,  avem dinainte mai multe drumuri paralele, uneori putem alege, alteori nu. Ceea ce intotdeauna putem alege este atitudinea de a le strabate si, in functie de aceasta atitudine, mai gasim  cararui de comunicare intre aceste paralele – cred ca sunt facute de speranta. De intors nu ne mai putem intoarce, sau, chiar daca am face-o, nu cred ca am schimba mare lucru, ci doar atitudinea, capacitatea de a accepta, de a infrunta, de a te adapta corespunzator drumului si varstei.

Nimic nu trebuie amanat, niciodata nu stim cand viata o ia mai repede decat timpul.

3 Replies to “Varste”

  1. Nici eu nu-s de acord cu amanarea. Vrei ceva, fa-o atunci, cand ai oportunitatea in fata, nu te mai gandi ca lasa e si maine o zi, etc. SI nu inteleg de ce se agita atatia oameni sa “faca de toate” cat mai repede. Parca am fi intr-un joc de calculator cu multe niveluri si fiecare se straduieste sa ajunga la final cat mai repede. Oare nu se prinde nimeni ca in viata nu poti da replay? Tot ce conteaza e sa imbatranesti cu un zambet pe buze. Fiecare nivel are farmecul lui, daca nu ne bucuram de el atunci, s-a dus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.