Cum poti sa-ti dai foc la valiza!

In Grecia antica Socrate(469- 399 DC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui.
Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus:
– Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?
-Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
– Trei?
-Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?
-Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.
-E-n regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
-Nu, dimpotriva.. .
-Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?
Omul a dat din umeri, putin stanjenit.
Socrate a continuat.
– Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba – filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?
-Nu, nu chiar…
-Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?
Avalansa informationala la care suntem supusi in aceste timpuri in care nici un loc de pe pamant nu e prea departe si nici un secret nu poate fi cu adevarat ascuns ne face sa fim ca un copil pofticios intr-un magazin cu dulciuri. Traim intr-o continua fantezie, identificandu- ne cu informatii furnizate de mass-media, necunoscuti, cunoscuti, prieteni fara a face o selectie a tuturor acestor informatii prin prisma celor trei teste socratice:
1. cel al Adevarului
2. cel al Binelui, si
3. cel al Folosintei
Oare cate informatii cu care venim in contact de-a lungul unei singure zile ar putea sa treaca acest test?
Esti ceea ce gandesti!

Multumesc persoanei care mi-a trimis materialul – iar recunosc ca nu-mi apartine, dar nici nu stiu cui sa-l atribui!

2 Replies to “Cum poti sa-ti dai foc la valiza!”

  1. Daca mama ta te face prost … trebuie sa aibe macar 3 surse care sa confirme acest lucru !!! E o chestie de capatai la facultatea de jurnalistica ! Si trebuie sa verifici acele surse pentru a crede afirmatia ! !!! Dar multi jurnalisti si oameni de media uita acest lucru sau il neglijeaza in avantajul unui castig bun dupa o stire bomba !!! … Si nu am facut jurnalismul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.