Stres și atitudine

M-am informat de la cei mai întelepți decăt mine și am găsit metode de a ne feri de efectele nocive ale stresului. Felul în care reacționezi este determinat de faptul în care privești stresul respectiv.

Uitați-vă la oamenii din montagne-russes. Unii stau în spate, cu ochii închiși, cu dinții strânși. De-abia așteaptă să ia sfârșit chinul și să ajungă iar pe pământ solid. În față sunt avizii, căutătorii de senzații tari, care savurează fiecare peisaj abrupt și sunt nerăbdători să se urce încă o dată, în următoarea tură. La mijloc se află cei care par nonșalanți, chiar plictisiți. Toți trăiesc aceeași experiență –  o tură în montagne-russes –  însă reacționează foarte diferit la ea: stres rău, stres bun și lipsa stresului.

Cuvântul chinez pentru criză este wuji – două caractere care separat înseamnă “primejdie” și “ocazie”. Orice problemă cu care ne confruntăm în viață poate fi abordată în acest fel, ca o șansă de a arăta că suntem capabili să-i facem față. Schimbându-vă felul de a gândi – privind o sarcină dificilă la lucru ca pe o șansă de a va îmbunătăți aptitudinile, de pildă – vă puteți schimba o viață de stres și disconfort într-una de provocări și senzații.

Într-un moment de tensiune, orice vă poate ajuta să vă schimbați pe loc perspectiva este util. E nevoie de ceva care să vă distragă, să rupă șirul gândurilor care pot produce stresul. Gândiți-vă la altceva, oricare gănd ce va poate îndepărta de la cel stresant este benefic pentru a vedea lucrurile din alt unghi.

Reamintiți-vă de o realizare trecută,  de un succes anterior. Gândirea pozitivă o metodă excelentă atunci când vă simțiți nesiguri. Cum ați reușit o dată, puteți reuți iar, stă în puterea dumneavoastră.

Dacă vă poate relaxa gândul la concediu, luați-vă o vacanță în gând!

Afirmații de genul: ” Pot face față situației”; “Știu ce am de făcut în situația asta” vă pot îndepărta de reflexul animalic la stres, alimentat cu adrenalina, “frică-fugă-forța” (respirație rapidă, gură uscatăa, mâini reci sau transpirate, palpitații, o agitație a intestinelor) și puteți obține o reacție a intelectului, acea parte a dumneavoastră care poate face față cu adevărat la stres. În plus, aceste afirmații, vă dau sentimentul de încredere în propria persoană și vă ajută să vă liniștiți.

Bibliografie: cartea ” Medicii vă recomandă – Leacuri la îndemână” ed. Parsons/Walton/Press

3 Replies to “Stres și atitudine”

  1. Gandirea pozitiva este secretul unei vieti relaxate. Chir si in cazul unui risc, al unei amenintari, tot gandirea pozitiva ne ajuta. Face minuni, sincer, mai ales ca am incercat-o. Si chiar functioneaza. Chiar daca este vorba doar de autosugestie, chiar daca, la nivel constient stii ca situatia nu este tocmai roz 🙂 De fapt, mai ales cand situatia nu este roz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.