Știute și neștiute despre sughiț

Nimeni nu știe exact de ce apare sughițul. Unii oameni de știință cred că este un vestigiu al unui reflex primitiv care, cândva, avea un rol folositor. Totuși știu că sughițul apare când mâncați prea repede și înghițiți prea mult aer.

Alimentele prea fierbinți sau prea condimentate, apa sau aerul prea reci, băuturile gazoase, râsul brusc, emoția puternică sau nervozitatea – toate pot să provoace contracții spasmodice, subite și involuntare ale diafragmei. Mecanismul este următorul: pătrunderea bruscă a aerului excită o parte a faringelui ( glota) ceea ce duce la apariția bine cunoscutului sunet ” hâc”.

Diminuarea sau chiar dispariția sughițului se poate obține:

  1. fie crescând nivelul de dioxid de carbon din sânge,
  2. fie subminând impulsurile nervoase care le provoacă. Din acest motiv distragerea atenției poate avea uneori efect.

Crescând nivelul de dioxid de carbon din sânge

  • Expirați încet, în jet constant! Amânând un inspir, amânați intrarea oxigenului și se obține creșterea nivelului de dioxid de carbon .
  • Țineți-vă respirația cam 5-7 secunde!
  • Înghițiți în sec de 2 – 3 ori apoi inspirați încet și adânc, țineți aerul și expirați! Fiecare etapă ( inspir, reținere, expir să dureze câte 4-5 secunde.
  • Respirați într-o pungă de hârtie , de cel puțin 10 ori, ținând punga bine strânsă în jurul gurii pentru ca aerul să nu intre în ea.

Distragerea atenției

  • Încercați să ”mituiți” sughițul – fluturați în fața cuiva care sughite o bancnotă valoroasă și spuneți-i : ” Este a ta dacă mai sughiți încă o dată”. Spasmul se va opri.
  • Dați-i o informație ”șoc” persoanei care sughite – pentru aste e nevoie să o cunoașteți foarte bine.
  • Beți apă ”invers” – umpleți un pahar cu apă, aplecați-vă mult în față și beți apa pe marginea opusă a paharului.

Alte metode

  • O linguriță de zahăr mestecat pe uscat – zahărul acționează modificând impulsurile nervoase;
  • Luați în gură un cub de gheață sau o linguriță cu zeamă de lămâie neîndulcită;
  • Evitați facțorii favorizanți – dacă sughițul devine deranjant, durează mult, vă împiedică să vă desfășurați activitatea aveți nevoie de:
    • un adaptogen ca să puteți trece mai ușor peste perioadele cu emoții puternice, nervozitate în exces;
    • evitați băuturile carbogazoase;
    • mâncați încet, mestecând bine fiecare îmbucătură;
    • păstrați niveluri corespunzătoare de magneziu care se găsește în: legume cu frunze verzi ( spanac, broccoli, varză verde, varză kale); fructele oleaginoase ( nuci, migdale, semințe de in, semințele de floarea soarelui), pește gras ( macrou, ton), avocado, ciocolată neagră etc;
  • 5 ml de tinctură de valeriană dizolvată în apă poate opri sughițul.

Când să apelați la medic

Dacă ați încercat metodele mai sus și sughițul persistă înseamnă că este semnul unor boli: pneumonie, suferințe hepatice sau renale, consum nociv de alcool, astm, accident vascular cerebral. În alte situații, sughițul poate reprezenta reacția secundară la unele medicamente. MEDICUL VA STABILI ÎN ASTFEL DE SITUAȚII CONDUITA .

Perspectiva psihosomatică

Sughițul este provocat de contracțiile spasmodice, subite și involuntare ale diafragmei. Este posibil să trăiesc o revoltă interioară , o culpabilitate, o autocritică. Acest lucru îmi perturbă organismul. Apare din nou sughițul? Poate fi frecvent și să dureze mult. Este o experiență foarte incomodă și neplăcută pentru persoana afectată. Îmi este frică de ceva sau de cineva și sughițul îmi amintește că trebuie să mă eliberez de acea frică. Nerăbdarea și impulsivitatea mea față de un eveniment poate, de asemenea, cauza sughițul.

Accept să fiu mai calm în viață. Învăț să gust și să îmi apreciez viața din plin. Accept că toate sunt în ordine în planul divin, că totul este în regulă și sughițul va dispărea. Accept să am putere deplină asupra mea și să am grijă de mine. Renunț, mă destind și înaintez. Sunt în siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.