Sănătatea aparatului digestiv – partea a II-a

Tubul digestiv, așa cum am menționat în articolul anterior, poate avea funcția tulburată de mai mulți factori,

Unul dintre aceștia este: prezența paraziților.

Paraziții sunt ființe care trăiesc la suprafața sau interiorul corpului altor viețuitoare pe socoteala cărora se hrănesc întreaga lor viață sau numai o parte din ea.

Gazda paraziților poate fi omul, dar și diferite animale domestice sau sălbatice.

Dacă ”habitatul” cel mai agreat de paraziți este tubul digestiv, există astfel de ființe care își ”fac cuib” în alte țesuturi: musculatură, sub piele, viscere, creier.

Semnele infestării sunt atât specifice, în funcție de parazit sau organul afectat, cât si generale: oboseală, neliniște, poftă crescută pentru dulciuri, sete, cearcăne, paloare, modificări ale hemoleucogramei ( niveluri mari de eozinofile, anemie).

Pentru confirmarea prezenţei paraziţilor o examinare coproparazitologică  ar trebui să fie suficientă.

Dar, de foarte multe ori, rezultatele examenelor de laborator dovedesc prezența paraziților doar cand infestarea este masivă.

Doar la aparatul de biorezonanță se poate constata prezența paraziților înainte să fie prea mulți și foarte greu de anihilat.

Cele mai comune parazitoze sunt :

  • giardioza (lambliaza) – infestare cu giardia, paraziti care se văd doar la microscop și se localizează de obicei în vezica biliară (colecist). Semnele prezenței lor sunt : agitație, greață, apetit capricios, tot felul de erupții pe piele.
  • oxiuroza – infestare cu oxiuri , paraziți mici, albi, ca niște fire de ață. Semnele bolii sunt : prurit (mâncărimi) în jurul nasului și în zona anală, miros urât al respirației (halenă), somn agitat.
  • ascaridioza – infestare cu limbrici, niște viermi luni, asemănători râmelor. Semnele sunt asemănătoare infestării cu oxiuri dar mult mai agresive.
  • teniaza – infestare cu tenia, un parazit având înfățișarea unei panglici albe.
  • hidatioza  sau chistul hidatic – infestare cu echinococi. Acești paraziți se localizează pe ficat în special, dacă ajung la dimensiuni mari tratamentul poate fi doar chirurgical.

Mulți paraziți dau tulburări neuro-psihice cum ar fi : agresivitatea sau depresia, amețeli, tulburări de echilibru, crize ca de epilepsie, dureri pâna la atrofii sau spasme musculare.

O lungă perioadă de timp s-a crezut că doar igiena deficitară și compania animalelor de companie ar fi  cauza  producerii parazitozelor.

Noile cercetări au demonstrat că la aceste boli sunt predispuși oamenii care au o imunitate scăzută, au primit tratament îndelungat cu  antibiotice  sau au niveluri ridicate de stres care determină disbioza – modificarea pH-ului din tubul digestiv, urmată de reducerea pâna la absență a florei saprofite (microbii prietenoși pe care ar trebui să îi avem în intestine).

Din perspectivă psihosomatică, fac astfel de afecțiuni persoanele care ”dau puterea altora, îi lasă să preia conducerea” (Valeriu Popa).

Cum ne putem apăra:

Aceste produse e bine să fie luate simultan cu un probiotic, un preparat cu enzime digestive .

Dozele și modul de administrare este bine să fie particularizat în funcție de vărstă, probleme de sănătate suplimentare.

Parazitozele și micozele reprezintă o problemă de sănătate majoră, atât datorită simptomelor pe care le acuză cei bolnavi, cât și datorită consecințelor asupra altor organe decât cele infestate  ( hepatite, colon iritat, boli respiratorii, anemii ), scăderea  imunității, în timp putând determina chiar apariția cancerului.

Credeți că parazitozele pot fi ignorate?

calivita_logo

One Reply to “Sănătatea aparatului digestiv – partea a II-a”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.