Osteoporoza

Mă ridic pentru mine și viața mă sprijină într-un mod neașteptat. (Valeriu Popa) – aceasta ar fi cea mai bună afirmație în cazul în care ne temem de osteoporoză.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, densitatea oaselor scade în mod natural din cauza pierderii treptate a mineralelor din schelet. Osteoporoza (os poros) este pierderea gravă de minerale, când oasele devin slabe și predispuse la fracturi. Aceasta boală apare mai ales la femeile în vârstă din cauza schimbărilor hormonale survenite după menopauză. Totuși se pot îmbolnăvi și bărbații, copiii si adolescenții – mult mai rar – iar cauzele sunt diferite.

Densitatea osoasă crește în timpul copilăriei și adolescenței și încă niște ani.  De obicei, oasele sunt cel mai dense și mai rezistente spre 30 de ani. După această varstă începe să se distrugă mai mult os decât se produce, ritmul atingând cote mari la menopauză sau – deși mai lent – la andropauză, din cauza modificărilor hormonale .

Alți factori de risc în osteoporoză sunt: aportul insuficient de calciu la vârsta copilăriei și adolescenței; diabetul; boala tiroidiană; tratamentele îndelungate cu corticosteroizi și anticonvulsivante; fumatul, alcoolul, sedentarismul și obezitatea; factori genetici – oamenii din rasa alba și asiatică sunt mai predispuși decât ceilalți la intensificarea demineralizării osoase.

Fie ca aveți deja osteoporoză sau că vreți să reduceți riscul de a o căpăta, iată câteva metode de a va menține scheletul puternic.

Alcătuiți-vă o dieta bogată în calciu. Gândiți-vă la calciu ca fiind cimentul care face oasele sa fie tari. Dacă nu vi se “livrează” suficient calciu în alimentație,  cel din oase este “confiscat” pentru alte funcții ale corpului. Pentru copii sunt necesare circa 525 mg calciu, pentru adulți circa 800 mg iar pentru femeile gravide și cele care alăptează 1200 mg. Organismul asimileaza numai vreo 30% din calciul pe care îl luați, în concluzie trebuie sa ingerați mai mult decât are organismul efectiv nevoie. O dietă bogată în calciu este reprezentată de lapte și  brânzeturi – de preferință cu conținut scăzut în grăsimi – ; legume cu frunze verzi – varza, broccoli, fasole, morcovi, migdale; pești cu oase care se pot mânca – sardele, somon, anșoa -. Dacă din alimente nu putem lua suficient calciu, putem înghiți  suplimente alimentare care conțin acest mineral: Lion Kids +Dpentru copiii de 2-12 ani, iar pentru adolescenți și adulți.  Strong Bones în timpul verii sau Calcium Magnesium Plus pe timp de iarnă.

Mâncați alimente cu soia. Când nivelul de estrogen scade, fitoestrogenii din soia pot participa la protejarea oaselor. Femeilor le-aș recomanda chiar câte 2 capsule pe zi, până în ora 12:00 de Super Soya Lecithin.

Luati suficienta vitamina D. Acest nutrient este vital pentru sănătatea oaselor, căci ajută la transportul calciului din sănge în oase.În mod natural, vitamina D este produsă de piele din colesterol cu ajutorul luminii ultraviolete. Mersul în aer liber, cu lumina tare pe față, timp de 15 minute pe zi, este de obicei suficient. Uneori expunerea la soare este contraindicata – risc de cancer de piele -, sau nu se poate efectua – în anotimpul rece –  și atunci putem folosi suplimente din care sa “ne aprovizionam” cu vitamina D  – D-drops sau Vitamin D

Mâncați mai puțina sare! “Cu cât este mai mare aportul de sare, cu atât mai mare va fi și pierderea de calciu” spune dr, Recker.

Evitați consumul de alcool deoarece alcoolul în exces afectează formarea oaselor și capacitatea organismului de a asimila calciul.

Faceți multe exerciții! Orice activitate care vă ridică în picioare și va face să vă miscați împotriva gravitației timp de 30 minute, de 4-5 ori pe săptămână adaugă o cantitate semnificativă de masă osoasă scheletului. Menținerea articulațiilor într-o stare optimă este esențială pentru a putea face mișcare și în general pentru a evita pierderile de minerale osoase. Dacă articulațiile au fost afectate de infecții cu streptococ, o cura de cel putin 6 luni cu Immunaid ajuta organismul sa scape de intrus si toxina acestuia.  White Wilow, Super Soya Lecithin sau Triple Potency Lecithin ca antiinflamatoare ; Joint Protex sau Joint Protex Forte pentru refacerea cartilajelor articulare sunt suplimentele alimentare pe care le oferă CaliVita International în sprijinul celor care vor să evite sau să-și trateze osteoporoza. Shark Aid – cartilajul de rechin – este deosebit de eficient în tratarea artropatiilor (acute și cronice)  și a traumatismelor osteoarticulare datorită efectului antiinflamator și imunomodulator.

Dacă fumați,  încercați să renunțați!

Beți mai puține băuturi pe baza de cola deoarece conțin fosfor care poate să dizloce calciul din oase.

Ajutați organismul să facă față schimbărilor produse de trecerea timpului dăndu-i suplimente  de minerale și vitamine: Menopausal Formula, Pro Selenium, Senior Formula, și stimulați activitatea glandelor endocrine cu: Power Booster, Vital Man, Vital Woman, Evening Primerose Oil.

Osteoporoza este cauzată și de alți factori decât trecerea anilor.

  1. Intervenții chirurgicale – gastrectomii (înlăturarea unei porțiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afectează absorbția sau utilizarea calciului de către organism.
  2. Anumite tratamente medicamentoase – de exemplu tratamente de lungă durată cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene – de exemplu diprofos, dexamed etc) și anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.

În aceste cazuri se tratează afecțiunea predispozantă.

Grija pentru a evita căzăturile, accidentele  etc trebuie să fie permanentă.

În afară de metodele descrise mai sus,  în tratarea și prevenirea osteoporozei, este utila fizioterapia,  kinetoterapia și reechilibrarea energetica cu ajutorul aparatului Bioharmonex și consumul de apă alcalină obținută cu ajutorul Aquarion-ului.

Dacă munca ne-a facut bipezi, osteoporoza ne poate îngenunchea. Vreți să îi lăsăm cale liberă?

 

 

3 Replies to “Osteoporoza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.