Legătura dintre sănătatea oceanelor și sănătatea oamenilor

Din 1992, pe 8 iunie se sărbătorește Ziua Oceanului Planetar. Deși nu este încă recunoscută oficial ca o sărbătoare internațională, rolul acesteia este de a-i face pe oameni să conștientizeze:

 • ce are marea de oferit,
 • cum și cât de mult comportamentul nostru poate afecta negativ acest ecosistem uriaș,
 • cum poate fi utilizată judicios bogăția mărilor și oceanelor în așa fel încât să ne bucurăm cât mai mult timp de acest dar al naturii.

Subiectul este unul deosebit de complex. Marea ne oferă hrană, posibilități de deplasare, de relaxare, de recuperare a sănătății (plaje, aerosoli etc). De asemenea, mările și oceanele sunt o sursă valoroasă de substanțe nutritive utile / necesare menținerii sau recuperării sănătății.

Despre acizii grași omega 3:

Așa cum am menționat și în alt articol, există o legătură între alimentație și bolile cardiovasculare. Cercetătorii au constatat că eschimoșii nu sunt afectați de aceste boli iar alimentația lor este bogată în pește, carne de focă și fructe de mare, adică are un conținut ridicat de acizi grași de omega 3.

  Reprezintă un supliment ideal pentru copii, femei gravide, mame care alăptează și persoane în vârstă.
https://cameliaflorea.ro/produs/nordic-pure-omega-3-liquid/

Acizii grași esențiali sunt importanți pentru organism deoarece sunt precursorii prostaglandinelor – grup de compuși lipidici , derivați ai acizilor grași care lucrează în organismul oamenilor asemănător hormonilor. Ce fac prostaglandinele în corpul nostru? Iată ce:

 • reglează funcționarea aparatului cardiovascular, a sistemului imunitar (reduc simptomatologia afecțiunilor autoimune) și metabolismul lipidelor ,
 • reduc colesterolul rău și trigliceridele în exces (benefic persoanelor cu steatoză hepatică),
 • împiedică agregarea trombocitară (formare de cheaguri) și scad riscul de ateroscleroză și de infarct,
 • scad vâscozitatea sângelui – de ajutor în scăderea tensiunii arteriale și în creșterea aportului de oxigen la țesuturi,
 • combat procesele inflamatorii – deci util în afecțiunile osteoarticulare (reumatism, osteoporoză).

Acizii grași omega 3 din uleiul de pește mai au și următoarele efecte:

 • împiedică apariția cancerului de sân și de colon
 • la persoanele cu diabet tip 2 reduc rezistența la insulină ajutând la reglarea glicemiei
 • la fumători sau persoane expuse la fum, reduc riscul de bronșită si emfizem pulmonar
 • ameliorează simptomele psoriazisului.

Combinații sugerate:

Algele

Algele, regnul vegetal încă neatins al oceanelor, au o compoziție naturală specifică, ce apare neștirbită și în produsele CaliVita care le conțin: Ocean 21, Spirulina Max și Spirulina Chlorella. Conținutul de minerale și oligoelemente al algelor este printre cele mai ridicate de pe pământ, de aceea sunt indicate persoanelor care fac tratament diuretic sau au motive să se deshidrateze (diaree, vărsături) asigurând reechilibrarea hidroelectrolitică.

Ocean 21 – are în compoziție peste 200 de substanțe biologic-active , valoroase, bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi (24 de aminoacizi, majoritatea esențiali) și patru tipuri de enzime. Pe lângă algele marine care sunt adunate din cele mai curate și îndepărtate țărmuri, produsul mai conține extract de Aloe Vera și Pau D’Arco. Complexitatea combinației îi conferă următoarele proprietăți:

 • efect detoxifiant – purifică organismul de metale toxice și de particulele radioactive,
 • fortifiant general, dar mai ales al sistemuluii imunitar,
 • efect antioxidant, antiîmbătrânire,
 • reglează metabolismul și restabilește digestia normală,
 • ameliorează procesele inflamatorii și are efect de reducere a durerii.

Spirulina Max – este foarte bogată în proteine, în 100g de spirulină se găsesc 60-70 g de celule, adică de 3 ori mai multe decât în carnea de porc, de 2 ori mai multe decât în cea de vită și cu 50% mai mult decât în soia. Organismul uman prelucrează foarte ușor celulele de spirulină, cantitatea de proteină absorbită fiind aproape dublă comparativ cu absorbția proteinelor din soia.

 • conține fier, calciu, cupru, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu și , în cantitate foarte mare iod,
 • este o sursă importantă de vitamine : complexul B, vitamina C, vitamina E, vitamina A.
 • Polioza din spirulină diminuează efectele nocive ale radiațiilor, accelerează înmulțirea celulelor din măduva osoasă, crește imunitatea organismului.
 • Acidul linoleic din spirulină ajută la formarea prostaglandinelor (despre care am povestit mai sus).
 • enzimele accelerează vindecarea după traumatisme sau intervenții chirurgicale, eficientă în tratarea aftelor, combaterea gingivitei

Spirulina Chlorella Plus – pe lângă spirulina, despre care am povestit, produsul mai conține și chlorella, o algă de apă dulce, cu conținut de clorofilă mai mare decât spirulina, ceea ce îi conferă proprietăți de detoxifiere – în cazul persoanelor expuse la pesticide – și alcalinizare – la persoanele consumatoare de proteine de origine animală, poate scădea nivelul de acid uric . Alte proprietăți ale produselor bogate în clorofilă sunt:

 • efect antioxidant ceea ce o face utilă ca adjuvant în :
  • tratarea afecțiunilor autoimune,
  • combaterea cancerului,
 • reface celulele sistemului nervos în cazul celor suferinzi de Alzheimer, Parkinson, dar poate ajuta în reducerea stresului, crește capacitatea de concentrare,
 • reduce simptomele ulcerului, ale gastritei, ale colitelor, echilibrează absorbția nutrienților și menține o motilitate corespunzătoare a intestinelor (ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil),
 • reduce efectele expunerii la radiații – cei care lucrează în domenii cu expunere mare ar trebui să facă periodic cure cu Spirullina Chlorella Plus.
https://cameliaflorea.ro/produs/shark-aid-90-tablete/

Cartilajul de rechin

Cercetătorii viețuitoarelor lumii marine au denumit rechinul „mașina vie perfectă”. Rechinul nu doarme niciodată, este în permanență activ și nu face cancer. Care este secretul rechinilor? Constituția lor, organele de simț, înmulțirea, capacitatea de protecție împotriva bolilor sunt perfecte. Organismul rechinilor nu are nici măcar un os, ci doar cartilaje care reprezintă 6 – 8 % din greutatea corpului. Sistemul imunitar al rechinilor este deosebit de puternic și eficient – produce permanent anticorpi pe care îi eliberează în fluxul sanguin. Rănile lor se vindecă repede și aproape niciodată nu se infectează.

Într-un studiu publicat în 1983, doi oameni de știință au demonstrat că în cartilajul de rechin se află substanțe care inhibă dezvoltarea rețelei sanguine ce asigură nutriția tumorilor, astfel împiedicând proliferarea lor. Alte studii au relevat că inhibă dezvoltarea vaselor de sânge din jurul țesuturilor afectate de cancer împiedicând astfel extinderea lui către țesuturile sănătoase.

Dr. Prudden, unul dintre cercetătorii interesați de studiul cartilajului de rechin, a descoperit în compoziția lui anumite glucide – mucopolizaharide – cu rol imunomodulator (echilibrează răspunsul sistemului imunitar, eficient în ameliorarea bolilor autoimune) și antiinflmator. De aceea, dr Serge Orloff, reumatolog, a administrat cartilaj de rechin bolnavilor cronici de artrită obtinând rezultate favorabile. Astfel s-a ajuns să fie utilizat cartilajul de rechin în tratarea traumatismelor articulare ale sportivilor.

Concluzie – cartilajul de rechin este eficient în :

 • prevenirea cancerului, uneori chiar ca adjuvant în tratarea acestuia,
 • reducerea dimensiunilor tumorilor benigne prin diminuarea vascularizării acestora,
 • tratarea bolilor reumatice – artrita, osteoartrita – dar și adjuvant în afecțiunile reumatice autoimune datorită efectului imunomodulator dar și antiinflamator,
 • tratarea psoriazisului și a altor afecțiuni dermatologice,
 • tratarea retinopatiei diabetice datorită încetinirii procesului de angiogeneză (producere de vase noi de sânge).

„Marea, măreața unificatoare, este singura speranță a omului. Astăzi, mai mult ca niciodată, o veche expresie are un înțeles literal : suntem cu toții în aceeași barcă. ” – Jacques Yves Cousteau

One Reply to “Legătura dintre sănătatea oceanelor și sănătatea oamenilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.