Toată viaţa învăţăm.
Uneori informaţia vine de la oameni obişnuiţi dar care s-au lovit de problemă şi au trebuit să se descurce.
De la o astfel de persoană am aflat o reţetă.
Se amestecă:
- o parte rădacină de ferigă;
- o parte rădăcină de pătrunjel;
- o parte coajă sau frunze de agud alb;
- jumătate din cantitate de usturoi.
Toate acestea se mărunţesc ( eventual se dau pe răzătoare), se pun în apă rece ( cât să le cuprindă plus încă tot atâta apă), se lasă 12 ore şi se administrează dimineaţa pe stomacul gol, îndulcită cu miere. Doza este de 2-3 linguri la un adult sau 2 linguriţe la copil “mai mărişor” ( tradus – adică trecut de 4 ani).
La ce e bun amestecul?
Are efect antiparazitar datorită ferigii şi usturoiului ( Eugen Mihăescu povesteşte despre aceasta în “Dicţionarul plantelor de leac”).
Dacă suntem mai atenţi la compoziţie aflăm că :
- scade glicemia ( Jean Valnet descrie beneficiile pentru sănătate ale dudului în “Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale” )
- scade tensiunea arterială datorită efectului vasodilatator al usturoiului, fluidizant sanguin şi diuretic al pătrunjelului ( Ovidiu Bojor explică în “Pledoarie pentru viaţă lungă”
- îmbunătăţeşte digestia şi absorbţia la nivelul tubului digestiv datorită proprietăţilor alcalinizante, hepatoprotectoare ale plantelor din reţetă.
- reduce nivelul colesterolului sanguin
Şi uitaţi cum, informaţiile din cărţile enumerate m-au ajutat să confirm beneficiile leacurilor din natură.