De ce plecăm din ţară?

Titlul mi-a fost inspirat acum câţiva ani de un interviu acordat de Narcisa Suciu – interpreta de muzica folk şi colinde – , unei nu stiu care televiziuni… Ea îşi mărturisea intenţia de a pleca într-o ţara scandinavă deoarece aici, în România, nu mai putea face faţă lipsei de civilizaţie.. Îi dau parţial dreptate.. Dar dacă toţî am fugi în altă ţară, de locul nostru de baştină ce s-ar alege? Sigur şî acolo îi va fi fost greu să se adapteze.. E alegerea ei şi nu i-o putem contesta, dar astfel de alegeri pe care le fac din ce  în ce mai multi romăni ne pun pe gânduri. E aproape exod de valori, nu ştiu cât de apreciaţi sunt acolo, dar poate lor le convine acest statut.

De curând am văzut la ştiri cum intelectualii români stabiliţi in Franţa protestau împotriva campaniei antiromânesti pe care au început-o francezii, mai ales din cauza ţiganilor de cetaţenie romănă care au invadat întregul continent european, luând cu ei şi obiceiurile pentru care în ţara noastră sunt evitaţi.. Europa a considerat că îi marginalizăm şi-i discriminăm… A venit rândul Europei sa vadă în ce constă această marginalizare şî discriminare.. Dar, europenilor occidentali, fiindu-le greu sa-şi recunoască greşeala, aruncă o întreaga naţiune sub “umbrela” incorectitudinii, hoţiei, minciunii, cerşetoriei.. Când inteligenţele romănesti munceau acolo pentru bani mai puţini decât ar fi acordat unui occidental, le convenea. Acum ne pun la zid.

Sentimentul generat de aceste fenomene e contradictoriu, pe o parte îi condamn pe ţigani că ne-au făcut de râs în toată lumea, pe de alta i-aş aprecia că ne atrag atenţia adevăratei feţe a occidentului. Când puteau profita erau mulţumiti, când trebuie să se confrunte cu aceeaşi problemă căreia România se străduieşte să-i facă faţa de vreo 2-3 secole, se simt frustraţi.

De aceea întrebarea “de ce plecăm din ţară?” pare chiar retorică. Ce oferă mai bun Europa? În afară de mai multe reguli care ar fi putut fi foarte bine respectate şî la noi, unde e libertatea? Sau toleranţa? În incendierea taberelor de nomazi? Ţiganii sunt de atăta vreme la noi şi , aşa discriminaţi cum spune Europa că-î ţinem, nu i-am ucis niciodată, dimpotrivă. Le-am construit şcoli, chiar dacă ei refuză să le frecventeze, le oferim servicii de sănatate gratuite, chiar dacă ei nu sunt asiguraţi, le acordăm ajutor social, chiar dacă îl cheltuie la cârciumă, sau chiar dacă au din afaceri dubioase venituri mai mari decât un român cinstit şî muncitor..

Şi, până la urmă, dacă ai minte, mâini şî picioare bune de muncă, de ce să le oferi străinilor prinosul efortului tău?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.