“C”e-aş putea să vă mai spun

Că sănătatea e foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Dar acest lucru îl cunoaşteţi deja.

Multora dintre noi le este greu să înţeleagă indicaţiile specialiştilor despre prevenirea îmbolnăvirilor din cauză că nu cunosc limbajul.

De exemplu, pentru diabetici sau cei ce vor să slăbească, le este indicat să reducă numarul şi cantitatea carbohidraţilor din alimentaţie. Dar ce sunt aceştia?

Carbohidrat – component al alimentelor de origine vegetală, producător de energie, constă în zaharuri şi amidonuri.

Carcinogen – care favorizează cancerul.

Cereale integrale – grăunţe neprelucrate de cereale care conţin germenii şi învelişurile lor şi care păstrează mai mult din valoarea lor nutriţională iniţială precum şi fibrele naturale.  Se digeră mai încet decât cerealele prelucrate, carbohodraţii din ele se elibereazâ într-o perioadă mai lunga de timp şi astfel nivelurile zaharurilor din sânge sunt mai uşor de menţinut în limite normale.

Chelaţi de aminoacizi – compuşi speciali, complecşi ai aminoacizilor, cu ioni metalici. Sunt produşi în tractul digestiv şi ajută la absorbţia ionilor de metal.

Ciorchine (cluster) – organizarea spaţială a moleculelor de apă. În apa obişnuită ciorchinele are 12-18 molecule, pe când în apa ionizată are circhini hexagonali, formaţi doar din 6 molecule.

Citostatic – substanţă care împiedică dezvoltarea şi înmulţirea celulelor.

Coenzimă – moleculă sau mineral de origine non-proteică, care intră în compoziţia enzimelor jucând un rol esenşial în activitatea biologică a acestora. Cea mai cunoscută coenzima Q 10, vestită pentru rolul ei anti-aging şi în funcţionarea optimă a inimii.

Colagen – proteină componentă a ţesutului conjunctiv, găsită pretutindeni în corp, în oase, cartilaje, tendoane, piele. Devine mai puţin elastic o dată cu înaintarea în vârstă.

Cronic – care are o evoluţie lentă, de durată, continuă.

Ca şi până acum, accept completări sau întrebări.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.