Ce mai putem face ca sa scapam de stres?

Printre  postarile anterioare, am avut cateva care s-au referit la metode de combatere sau de adaptare la stres. Ei bine, cand nici una dintre acestea nu da rezultate, majoritatea oamenilor apeleaza la stimulente (medicamente, cafea, alcool, tutun, droguri).  Nu cred ca functioneaza de-adevaratealea, doar dau iluzia ca ar functiona, sau dau dependenta.  Exista riscul ca, dupa ce acestea s-au eliminat din organism, sa se activeze depresiile cauzate de stres.

Sa le luam pe rand… Medicamentele, se dau doar la indicatia medicului si inclin sa cred ca, daca doctorul a ajuns la concluzia ca trebuie sa le recomande, ati fost afectat de stres mai mult decat va inchipuiti.

Cafeaua… In cantitati mici cofeina este indicata, energizeaza, ne face mai activi, contracareaza oboseala musculara si intelectuala, are efect diuretic, deci e si partial detoxifianta, are valoare nutritiva nula.  Daca marim doza, devenim mai agitati, ne controlam mai greu. Cafeaua contine si o toxina cu efect depresiv asupra sistemului nervos. Numai fierbera cafelei permite sa se elimine aceasta toxina.

Alcoolul… diminueaza performantele si amplifica agitatia dupa ce efectele sale se sterg.  Mai rau e ca, intre timp, devenim si dependenti si , chiar daca nivelul de stres scade, il inventam numai ca sa avem motiv sa bem. Ar trebui sa amintim si efectul ravasitor pe care il are asupra celulei hepatice, tendinta la ciroza a alcoolicilor, toxicitatea crescuta la nivel cerebral din cauza lui si toate cate decurg din asta: pierderea memoriei, a capacitatii de concentrare, a echilibrului, scaderea eficientei la locul de munca, oprobriul societatii… Si uite-asa  factori de stres suplimentar: pastrarea serviciului si mentinerea relatiilor sociale.

Drogurile duc direct la boli psihice… Chiar nu trebuie folosite nicicum!

Tutunul da dependenta, contine nicotina care declanseaza secretia de adrenalina, accelereaza ritmul cardiac, ne creste tensiunea arteriala, deci doar ne da iluzia energizarii sau a calmarii.

Am vorbit despre ce ne face rau.. Dar exista si substante care ne fac bine? Specialistii spun ca da. Exista cateva plante: ginsengul (energizant, antioxidant) si trandafirul salbatic siberian  sau rhodiola rosea (adaptogen, detoxifiant), cicoarea, salvia, valeriana.

Despre plante in articolul de maine….

7 Replies to “Ce mai putem face ca sa scapam de stres?”

  1. Cum îţi poate fi de folos Rhodiolin şi MagneZi B6?
    Rhodiolin este un preparat pe bază de Rhodiola Rosea, o plantă adaptogenă, pe care organismul o foloseşte numai în cantitatea în care are nevoie.
    Rhodiolin îmbunătăţeşte concentrarea şi creşte nivelul de energie, nu este un antidepresiv, nu provoacă dependenţă şi poate fi consumat fără probleme, întrucât acţionează blând asupra organismului.
    MagneZi B6 conţine o combinaţie extrem de eficientă de magneziu, zinc şi vitamina B6. Ingredientele active te ajută să fii mai relaxat, să tratezi cu calm situaţiile neprevăzute, să fii concentrat şi să te odihneşti mai bine noaptea.
    https://cameliaflorea.calivita.ro/products

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.