Foarte mulți dintre noi s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu disconfortul unor afte bucale, niște leziuni mici ca niște bășicuțe albe sau galbene, cu chenar roșiatic, care ustură crunt când încerci să bei sau să mănânci ceva și care îți dau senzatia că ”ți-a luat gura foc”. Uneori pe limbă se pot vedea depozite albicioase, ”brânzoase”, pe sub care se găsesc crăpături relativ adânci care sângerează la atingere. Urât și dureros, nu-i așa?
Cauzele aftelor
Dacă încercați să vă amintiți în ce context au apărut la dumneavoastră sau la cineva dintre cei dragi – eventual copii – o astfel de afecțiune veți constata că a fost una dintre aceste cauze:
- după tratament cu antibiotice , antiinflamatoare sau în timpul chimioterapiei, radioterapiei,
- simultan sau consecutiv unei afecțiuni respiratorii ( amigdalite, viroză respiratorie etc. ) în timpul căreia ați avut febră,
- simultan sau consecutiv unei afecțiuni digestive care a dus la deshidratare ( vărsături, diaree ) sau care se manifestă cu aciditate crescută ( gastrită, reflux gastroesofagian etc),
- simultan sau consecutiv unor abcese dentare, inflamații ale gingiilor,
- dacă purtați proteză sau aparat dentar,
- dacă imunitatea este scăzută sau afecțiuni care să vă scadă imunitatea ( anemie, boli autoimune, viroze)
- dacă există carențe de minerale ( fier), și vitamine ( din complexul B, vitamina A, vitamina C) sau dacă aveți afecțiuni ale tubului digestiv care să favorizeze aceste carențe ( boală celiacă, boală Chron, ulcer, disbioză)
- dacă ați agresat mucoasa bucală ( mușcături ale limbii, montare de piercing , s-a spart vreun dinte, periaj excesiv, ),
- dacă aveți o infecție cu Candida, Helicobacter Pilory etc.
- dacă aveți tulburări endocrine – deficitul de progesteron favorizează apariția aftelor în perioada menstruației la femei,
- dacă aveți diabet,
- dacă sunteți fumător sau v-ați lăsat brusc de fumat.
Cauzele psiho-emoționale
Așa cum v-am obișnuit, sper, vă povestesc și despre cauzele psiho-emoționale ale acestor probleme:
- Michel Odoul spune: ”Aftele, glositele (inflamații ale limbii), inflamațiile bucale, gingivitele, și chiar rănile pe care ni le facem în obraji sau pe limbă, sunt semne că ceea ce ne propunem sau spunem nu ne satisface. Atunci când inflamația este de origine microbiana sau cauzată de micoze se adaugă ideea unei responsabilități exterioare.”
- Valeriu Popa ne învață să gândim astfel: ” Cu iubire îmi accept deciziile, știind că sunt liber și mă schimb. Sunt în siguranță. ” deoarece ”Cauza mentală a problemei o reprezintă FURIA FAȚĂ DE ACȚIUNI GREȘITE. ”
- Jacques Martel leagă apariția aftei de sentimentul că ”sufăr în tăcere, cu gura închisă, îmi este greu să prind rădăcini, nu reușesc să mă exprim, să spun ceea ce cred și chiar să reacționez. Nesiguranța mea mă face să fiu ”mut” față de ceea ce trăiesc. Simt că mă ”arde” ceva în gură dar nu pot scoate afară acel lucru” , de teama că schimbarea din viața celui care suferă de afte i-ar putea face mai mult rău. Tot Jacques Martel oferă ca sfat: ” Accept să mă exprim deschis și calm începând de acum. Înlocuiesc culpabilitatea cu încredere în capacitățile mele de adaptare, în înțelegerea mea, în intuiția mea pe care o ascult tot mai mult. Astfel îmi potolesc emoțiile și felul în care le exprim.”
Evitarea / combaterea aftelor
Acum, concret, cum putem evita disconfortul apariției aftelor:
- păstrând în gură un pH alcalin prin igienă orală corespunzătoare. Gargara cu apă bicarbonatată ( o linguriță bicarbonat de sodiu se dizolva în 300 ml apă fiartă și răcită) este utilă când leziunile abia au apărut. Vizita periodică a stomatologului este mereu recomandată.
- evitând uscarea mucoasei bucale cu aport suficient de lichide ( 30 ml apă pe kgcorp pe zi, cel puțin, eventual cantități mai mari în perioadele cu caniculă, efort fizic prelungit, febră). Dacă avem ”gura uscată” un sfert de felie de ananas crud sau o felie de lămâie poate stimula salivația.
- tratăm bolile care favorizează apariția aftelor dar avem grijă și de combaterea efectelor secundare ale medicamentelor. Când urmăm un tratament cu antibiotice, să nu uităm de probiotic . Dacă e nevoie să luăm antiinflamatoare, luăm și un alcalinizant.
- Candida albicans este o ciupercă ce se află în mod obișnuit în gura noastră. Atunci când se înmulțește exagerat pot apărea leziuni. Pentru combaterea ei putem lua : Oregano Oil + ACZymes + Green Care la care putem adăuga și Garlic Max dacă există și o infecție cu Helicobacter Pilory,
- deficitul de minerale și vitamine poate fi ameliorat printr-o alimentație corespunzătoare dar și cu suplimente: Power Mins, Iron Plus, Full Spectrum, Calcium Magnezium Plus, B Complex, Stress Management. Despre doze și mod de administrare putem discuta aici.
- ajutăm la echilibrarea hormonală cu Rhodiolin + Evening Primrose Oil + Vital Woman + Pro Selenium.
Pentru fiecare boală sau simptom, natura a lăsat și un leac. Treaba noastră este să ne dorim să îl găsim. Avem dreptul să fim fericiți.
One Reply to “Aftele – cauze, evitare, combatere”