”Indiferent de vârsta mea, îmi ascult înțelepciunea interioară, trăiesc în spontaneitatea momentului.” – Jacques Martel
Zgomotul lumii moderne este deosebit de agresiv, dar o mulţime de persoane mai suportă şi zgomotele propriilor capete : pocnituri, ţiuituri, bâzâituri..
Medicii consideră că acestea sunt produse de lezarea perilor microscopici din celulele auditive ale urechii interne. Apariţia acufenelor (tinitus) este asociata cu: expunerea prelungită la zgomote puternice, probleme circulatorii, probleme ale urechii medii.
Abordarea terapeutica principală este ajutarea persoanelor să facă faţă zgomotului interior persistent. Depistarea cauzei şi prevenţia sunt esenţiale.
Evitați zgomotele puternice! Dacă stați la 2 m de cineva și trebuie să ridicați vocea ca să vă faceți auzit, probabil că zgomotul din jur este prea puternic. În timp, expunerea la astfel de zgomote poate afecta urechea și poate determina apariția acufenelor.
Ca o paranteză, sau studiu de caz, cum doriți: unul dintre clienții mei nu și-a protejat cum trebuie urechile în timpul unei activități zgomotoase și, în afară de acufene, a făcut și hipoacuzie – scăderea auzului -, stare care îi putea periclita locul de muncă. A fost conștiincios și a urmat timp de 3 luni tratament cu : MegaQProtect + Curcuma Pro + Stress Management. Când a repetat audiograma era în limite normale.
Dacă trebuie să stați în mediu cu poluare fonică intensă, e recomandat să folosiți dopuri sau apărători pentru urechi. Una dintre primele lecții pe care le învaţă bateriştii este că fredonarea câteva secunde, pe durata părţii celei mai zgomotoase a cântecului, ajută la acoperirea sunetului asurzitor al talgerelor. Fredonatul activează un muşchi din urecehea internă care face oscioarele să se apropie, barând penetrarea anumitor unde sonore. O tunsoare cu părul peste urechi vă poate proteja de 3-4 decibeli.
Dacă acufenele au altă cauză, evitarea lor presupune alte măsuri. Vinul roşu, ciocolata, alimente care contin sulfiţi pot agrava acufenele. Cofeina, nicotina, sarea pot duce la creşterea tensiunii arteriale şi stimulează apariţia sau intensificarea acufenelor. Dacă deja evităm astfel de produse şi totusi valorile tensiunii noastre arteriale sunt mari, putem apela la vasodilatatoare naturale: produse pe baza de usturoi – Garlic caps, de ginko biloba – qProtect sau GinkoXC . Un nivel crescut al colesterolului determina hipertensiune și îl putem regla cu lecitina din soia, extracte din seminţe de in, pectina de măr – firma CaliVita are produsul Cholestone, special creat pentru reducerea lipidelor din sânge.
Excesul de aspirină, diuretice, gentamicina,sau alte antibiotice din aceeasi familie, pot fi sursă de acufene. În caz de infecţii putem apela la antibiotice naturale, tinctură de propolis, ceapa, usturoi. Extractul de salcie alba – White Wilow – este mai puţin agresiv decât aspirina obişnuită. Alt antiinflamator util, dar și cu efect diuretic este Pure Yucca, scăpăm de durere şi toxine fără efectele secundare ale produselor sintetice.
Infecţii ale urechii sau ale ţesuturilor adiacente – din sfera stomatologică sau ORL – pot favoriza aparitia sunetelor nedorite în capetele noastre. Un adjuvant în tratarea otitei este uleiul de busuioc aplicat sub forma de picături. Întărirea imunității cu produse din gheara mâței, echinaceea – Immunaid, VirAgo, morinda citrifolia – Noni, este o formă de a evita apariția infecțiilor. Igiena corespunzătoare a danturii, mineralizarea organismului ne ajută să evităm vizitele dureroase la stomatolog. Consumul de vitamina C ajuta la întărirea imunității, evitarea afecțiunilor gingivale.
Ceara din urechi poate diminua auzul și accentua acufenele. O soluție în acest caz ar fi aplicarea câtorva picături de ulei pentru bebeluși de 1-2 ori pe zi, câteva zile la rând, apoi cu ajutorul unei seringi cu apă călduță, sau apă oxigenată, sau apă bicarbonatată se spală urechea.
Stresul poate determina apariția sau agravarea acufenelor. Deci ne adaptăm la stres cu Stress Management sau Rhodiolin sau MagneZiB6 de la CaliVita.
Afirmația utilă ameliorării/ vindecării: ”Accept să mă disciplinez, ”să aplec urechea” la tot ceea ce se întâmplă în jurul meu și mai ales în interiorul meu. Învăț să îmi țin urechile ”deschise” tot timpul dezvoltându-mi în același timp capacitatea de a mă detașa de ceea ce aud. Astfel inima mea poate rămâne deschisă tot timpul. ” Jaques Martel.
poluarea fonica devine tot mai presentain viata noastra intratit incit unii, fac chiar o dependenta, ca nu suporta sa stea in liniste mult timp – numaidecit au nevoie de ceva, care sa le uple urechia…