Despre sănătate cu A

Pe acest blog, cititorii pot întâlni termeni pe care cei care lucrează în alt domeniu decât cel medical i-ar înţelege mai greu. Şi cum nu ni se întâmplă să avem întotdeauna un dicţionar la îndemână, m-am gândit ca în următoarele aproximativ 30 de articole să aflaţi explicaţiile necesare.

Dacă veţi întâlni termeni a căror “traducere” nu o găsiţi aici, puteţi pune întrebări sau să faceţi propuneri.

Toată viaţa învăţăm şi i-am respectat întotdeauna pe cei care m-au provocat solicitându-mă.

Acetilcolina – neurotransmiţător implicat în procesele senzaţiilor, memoriei, mişcărilor musculare.

Acizi nucleici – elemente de material ereditar aflate în nucleul celulei – acidul ribonucleic (ARN) şi acidul dezoxiribonucleic (ADN) . Au rol în dirijarea sintezelor de proteine, enzime, anticorpi etc.

Acizi graşi – compuşi cu lanţuri de atomi de carbon care diferă între ei prin lungimea lanţului de  carbon şi gradul de saturare sau nesaturare. Cei esenţiali (nesaturaţi) sunt acizi graşi necesari pentru creştere şi alte procese, care nu pot fi fabricaţi de corp şi trebuie incluşi în dietă. Din această grupa fac parte acizii graşi de tip:

  • OMEGA 3 care se găsesc în peşte gras, fasole, nuci, seminţe de in, de dovleac; ajută la menţinerea nivelului normal al lipidelor(grăsimi) din sânge, trofice ale celulei nervoase şi musculare (inclusiv a muşchiului inimii)
  • OMEGA 6 care se găsesc în nuci, cereale, seminţe şi uleiurile extrase din acestea ( ulei de primula, de avocado) ; sunt vitali pentru circulaţia sanguină, pentru piele, păstrarea echilibrului hormonal.

Adaptogene – remedii obţinute în general din plante care ajută la reglarea sistemelor organismului şi la restabilirea unui echilibru corect.  De exemplu ginsengul şi extractul de Rhodiola Rosea echilibreaza secreţia hormonilor de stres.

Adenopatie – creşterea în volum a ganglionilor limfatici.

Aerobic – “care cere oxigen” . Denumire asociată exerciţiilor fizice care determină creşterea ritmului cardiac şi necesită respiraţie adâncă contribuind la creşterea capacităţii inimii şi plămânilor.

Alergen – substanţă care declanşează o reacţie alergică.

Alergie – reacţie a sistemului la anumite substanţe caracterizaţă prin apariţia de erupţii pe piele însoţite de mâncărimi (prurit), dificultăţi de respiraţie, iritaţii ale ochilor, nas care curge etc.

Aminoacizi – “cărămizile” constitutive ale proteinelor. Sunt clasificaţi în două categorii: aminoacizi neesenţiali (pot fi sintetizaţi de către organism) şi aminoacizi esenţiali (necesită a fi procuraţi din alimentaţie). Organismul are nevoie de ei pentru refacerea celulelor şi pentru controlul metabolismului.

Anabolice – substanţe care stimulează procesele de creştere.

Analgezic – produs natural sau medicamentos care amelioreaza sau inhibă durerea.

Anorexie – lipsa poftei de mâncare.

Anticoagulant – care micşorează sau inhibă coagularea sângelui.

Anticorpi – molecule de proteine care circulă în fluxul sanguin, se prind de particulele potenţial dăunătoare şi ajută la distrugerea lor.

Antioxidanţi – compuşi care ajută la contracararea răului cauzat organismului de radicalii liberi sprijină funcţionarea echilibrată a sistemului imunitar.

Antipiretic – care combate febra.

Antiseptic – substanţă care neutralizează sau distruge microbii de pe piele sau obiecte, împiedicănd, astfel,  răspândirea infecţiilor.

Anxietate – stare de nelinişte, frică, însoţită de palpitaţii, insomnie.

Astringent – substanţă care usucă ţesuturile corpului diminuând orice secreţie, scurgere sau sângerare.

Ateroscleroză –  boală a vaselor sanguine ce constă în îngustarea diametrului interior prin depuneri succesive de colesterol.

ATP – abreviere pentru adenozintrifosfat. Conţinutul energetic al nutrienţilor este stocat în legăturile acestui compus. În timpul proceselor biochimice din organism ( sinteză, activitate musculară etc) aceste legături se desfac şi se eliberează energie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.