5 categorii de factori care ne influențează calitatea vieții

Citim în BIBLIE despre oameni care au trăit sute de ani.

Acum cei care ajung la 100 ani sau depășesc această vârstă sunt foarte puțini iar calitatea vieții lor este departe de a fi cea dorită. După 35 ani parcă aruncă cineva cu otravă peste vasele noastre de sânge , peste articulațiile noastre și degradarea organelor este din ce în ce mai evidentă. Ne îmbolnăvim.

Păstrarea sănătății noastre depinde de 5 categorii de factori:

  1. stilul de viață
  2. nutriție ( dietă, nutrienți emoționali și mentali)
  3. educație
  4. responsabilitate față de sine
  5. factori interferenți ( toxine, alergii, agenți patogeni)

Fiecare categorie de factori este dependentă de celelalte astfel :

Stilul de viață

Obiceiurile noastre, stilul de viață ne pot fi prieteni sau dușmani dacă nu păstrăm un echilibru în toate. Ca să vedem dacă stilul de viață este cel pro-sănătate să răspundem la întrebările:

  • Care este starea dumneavoastră generală?
  • Luați medicamente? Luați preparate cu steroizi sau alți substituenți hormonali?
  • Beți cafea? Sunteți fumător? Consumați băuturi alcoolice? Consumați droguri?
  • Sunteți consumator de dulciuri? Sau de grăsimi?
  • Câtă mișcare faceți zilnic? Aveți dureri articulare?
  • Câtă apă beți zilnic?
  • Sunteți expus la radiații, produse toxice?
  • Considerați că aveți greutatea corespunzătoare? Cât credeți că ar trebui să mai scădeți sau să mai adăugați ca să vă simțiți bine în pielea dumneavoastră?

V-au mulțumit răspunsurile la aceste întrebări? Posibil unele da, altele nu. E clar că unele lucruri din stilul dumneavoastră de viață merită schimbate. Ați găsit și motivul pentru care anumite obiceiuri dintre cele pe care le practicați nu sunt cele pe care le-ați dori?

Nutriție (dietă, nutrienți emoționali și mentali)

Printre întrebările referitoare la stilul de viață au fost și câteva despre obiceiurile dumneavoastră alimentare. Semnificația: Hrana ne poate fi spre însănătoșire sau spre îmbolnăvire. Într-un articol ulterior voi da câteva exemple de meniuri benefice tubului digestiv, păstrării greutății și valorilor normale ale colesterolului și glicemiei. Dar, este știut că apetitul nostru este dependent de starea noastră emoțională – când suntem depresivi putem să refuzăm alimentele sau, dimpotrivă, să le consumăm în exces. Mulți dintre dumneavoastră ați experimentat astfel de reacții. Concluzie: ne putem controla apetitul dacă suntem în echilibru emoțional, dacă alegem să ne bucurăm de viață și să acceptăm ceea ce nu putem schimba.

Educație

La câți dintre noi principala sursă de stres a fost reprezentată de obiceiurile pe care vi le impunea familia sau societatea și nu ați știut să ieșiți din impas pentru că nu ați avut de unde sau cum vă informa? Cunoașteți persoane cărora le-ar prinde bine să știe să scrie și să citească adică să poată alege ce profesie să aibă, ce să facă cu viața lor, să poată analiza ce nu funcționează în viața lor și ce posibilități de schimbare au?

Câți dintre dumneavoastră ați fi vrut să aveți și alt divertisment decât televizorul – de exemplu o carte care să vă hrănească sufletul? Câți ați fi vrut să faceți mișcare pentru dumneavoastră însevă nu pentru că sunt de îndeplinit munci solicitante fizic ( în construcții, în agricultură etc)

Responsabilitate față de sine

Tot ce ați citit mai sus devine inutil dacă nu doriți să schimbați lucrurile în așa fel ca să vă fie bine. Iubiți-vă și acceptați-vă pe dumneavoastră însevă mai întâi, aveți grijă de sănătatea sufletului și trupului dumneavoastră și astfel le veți fi mai mult timp de folos celor pe care îi iubiți!

Factori interferenți ( toxine, alergii, agenți patogeni)

Ne întoarcem la stilul de viață, la nutriție, la educație, la responsabilitate și vedem că cel mai mult ne ajută să ne ferim sau să luptăm cu acești factori CONȘTIENTIZAREA.

Poate e necesar să lucrăm în mediul toxic, dar avem voie să facem periodic detoxifieri, să folosim echipamente de protecție, să folosim antidoturi care să limiteze efectele expunerii la toxine.

Alergiile pot fi combătute prin evitarea expunerii la factorii alergeni, prin modularea răspunsului imunitar , prin vindecarea sufletului – peste câteva zile voi povesti pe îndelete despre alergii.

Agenții patogeni – fungi, virusuri, bacterii – pot fi combătuți cu igienă, vaccinări, atitudine.

2 Replies to “5 categorii de factori care ne influențează calitatea vieții”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.