10 căi de ameliorare a refluxului gastro-esofagian

 La început se manifestă ca niște eructații ( râgâieli).

Eructația este cauzată adesea de înghițirea de aer. Băuturile gazoase și berea provoacă de asemenea eructații.

„Eructația are legătură cu voința mea de a merge prea repede. Nu îmi acord timp pentru a interioriza și asimila fiecare etapă a procesului, fie că este la nivel personal, fie că este la nivel profesional. În acest fel, evit să îmi înfrunt fricile. ” – Jacques Martel

Aceia dintre noi care înghit aer odată cu mâncarea ( nemestecat, pe foame, în viteză) și-o fac cu mâna lor.

„Emoțiile mă paralizează și mă împiedică să înghit experiențele noi.” – Jacques Martel

Combinarea nefericită a alimentelor poate produce fermentația acestora în stomac, cu acumulare de gaze care duc la distensia lui și apariția râgâielii.

Starea de anxietate și diferite afecțiuni gastrice pot determina același efect supărător.

Când se cronicizează, eliminarea aerului din tubul digestiv este însoțită de pirozis ( arsuri la nivelul stomacului și esofagului), halitoză ( respirație urât mirositoare) deoarece orificiul sfincterul esofagian ( valva dintre stomac și esofag),  care ar trebui să se deschidă doar pentru a permite trecerea alimentelor spre stomac, rămâne întredeschis.

Ce putem face?

  1. Conștientizăm prezența aerului :
  • când suntem nervoși înghițim mai des ( salivă aer )  – ceaiul de mușețel, sau de salvie, sau de sunătoare ne ajută să fim mai calmi. Stresul poate cauza o creștere a producției de acid în stomac. Tehnicile de relaxare sau un adaptogen ne poate fi întotdeauna de folos,
  • evitați băuturile carbogazoase
  • nu beți berea (lichidele în general) din cutie sau din sticlă și nici nu beți cu paiul,
  • evitați guma de mestecat,

2. Aveți grijă ce  și cum mâncați:

  • mâncați încet și mestecați complet hrana înainte de a o înghiți. Mâncați numai cu gura închisă. Pentru a nu ajunge atât de înfometați încât să nu ne putem controla masticația, este bine să luăm masa mai des ( cam la 4 ore) și cantități mai mici,
  • evitați alimentele cu conținut mare de aer ca berea, înghețata, sufleurile, omletele, frișca,
  • fructele crude se vor consuma doar cu 30 minute înainte de masă sau la 90 minute după masă,
  • evitați să beți lichide reci în timpul mesei sau imediat după aceea pentru că întrerupeți procesul de digestie iar alimentele vor sta în stomac mai mult decât trebuie și vor începe să fermenteze.
  • evitați lichidele sau alimentele foarte fierbinți – la un esofag sensibil și inflamat, alimentele fierbinți pot accentua iritația.
  • dulciurile concentrate și rafinate măresc aciditatea, deci cu cât mai puține, cu atât mai bine
  • laptele poate stimula stomacul să secrete acid,  evitați-l dacă ați observat apariția disconfortului digestiv când îl consumați,
  • condimentele și ardeii iuți pot afecta negativ doar unele persoane, la fel și citricele sau oțetul de mere cu miere. Fiecare dintre noi își poate da seama ce îi face rău și ce nu și poate evita alimentele după consumarea cărora a apărut refluxul gastro – esofagian.
  • evitați să mâncați prea mult sau prea repede – când stomacul este prea plin, acizii gastrici sunt împinși înspre esofag provocând arsuri,
  • cina va fi cu cel puțin 2 ore înainte de culcare,
  • mai puțină cofeină și niciodată pe stomacul gol.

3.  Țineți ieșirea închisă :

  • evitați alimentele care relaxează sfincterul esofagian inferior : ceapa, tomatele, menta, alcoolul

4. Tăiați din consumul de grăsimi – sau ajutați tubul digestiv să le prelucreze pentru a nu deveni nocive – turmericul poate stimula secreția biliară și contribuie la optimizarea digestiei.

5. Spargeți bulele de aer cu antiacide calmante :

6. Tratați disbiozele (dezechilibre ale florei tubului digestiv)  – care îngăduie înmulțirea bacteriilor de tip Helicobacter Pylori sau fungilor sau paraziților folosind, pe lângă tratamentul indicat de medicul specialist gastro-enterolog:

7. Lăsați cureaua mai relaxată – hainele strâmte în dreptul stomacului favorizează regurgitarea conținutului stomacal în esofag

8. Pentru a ridica ceva, îndoiți genunchii în loc să vă aplecați – pentru a evita comprimarea stomacului

9. Verificați medicamentele – medicul dumneavoastră vă poate ”reorganiza” rețeta sau produsele alcalinizante recomandate mai sus vă pot ajuta.

10. Nu vă întindeți la orizontală imediat după masă  – gravitația ar putea lucra împotriva dumneavoastră. 20 -30 minute de plimbare în aer liber vor avea efect de reducere a stresului dar și de susținere a digestiei în direcția dorită.

Îmi va fi de ajutor dacă sunt deschis în fața lecțiilor pe care viața vrea să mi le transmită și astfel voi dobândi mai multă libertate și pace interioară.

9 Replies to “10 căi de ameliorare a refluxului gastro-esofagian”

  1. Am citit cu atenție pentru că sufăr de această boală. Multe din recomandări le aplic pe propria persoană și reduc astfel din arsuri,o gură de apă și le potolesc.

  2. Eu am reflux de 5 luni și nu mai știu ce sa mănânc sa beau pentru a ameliora arsurile din gat nas si gura si ce medicamente sa mai iau. Seara îmi mai fac și terci de ovăz pe lângă sendviciuri cu brânză telemea dar nu pare sa ajute.

    1. Sunt niște reguli de bază pentru a evita refluxul:
      – mese la ore fixe, în cantități mici, să nu depășescă 350 – 500 ml ca volum;
      – ultima masă cu cel puțin 2 ore înainte de culcare, preferabil nu cu grăsimi greu digerabile;
      – alimentele să fie foarte bine mestecate sau mărunțite dacă aveți probleme cu dantura;
      – chiar dacă sunt semilichide, vă este de folos să le mestecați cât mai mult, plimbându-le în gură, să aibă timp să se amestece cu enzimele digestive din salivă;
      – după masă evitați să vă aplecați în față, sau să vă întindeți la orizontală cu fața în sus, sau să vă așezați pe scaun în așa fel ca mușchiul diafragm să apese pe stomac, preferabil ar fi să faceți o plimbare scurtă, să stați în picioare sau, dacă vă întindeți totuși, să stați pe partea stângă;
      – este bine de știut dacă și fierea funcționează normal – o fiere leneșă favorizează refluxul gastro-esogfagian (puteți lua Digestive Enzymes sau Curcuma Pro care să favorizeze digestia/ funcționarea fierii);
      – este util dacă ați evita să mâncați pe fugă sau pe nervi (puteți lua Rhodiolin sau Stress Management sau MagneZiB6 ca să vă enervați mai puțin);
      – este folositor dacă ați evita să beți apă imediat după masă, lichidele cu 15-20 minute înainte de masă sau la cel puțin jumătate de oră după masă. – Dacă vă este sete, un ceai cald/fierbinte poate fi consumat după masă;
      – dacă sunteți consumator de alcool, chiar sporadic, vinul va fi înainte de masă, tăria după masă;
      – dacă sunt alimente la care ați observat că vă cresc aciditatea – ar fi bine să le evitați;
      – există combinații de alimente care pot crește aciditatea, de aceea v-ar fi de folos dacă ați consuma preparatele de carne cu legume fierte (nu cartofi), „Seara îmi mai fac și terci de ovăz pe lângă sendviciuri cu brânză telemea dar nu pare sa ajute” – ori terci de ovăz, ori sandviciuri cu telemea la care puteți adăuga salată verde. Fructele sunt recomandate înainte de masă sau la jumătate de oră după.
      – m-ar ajuta dacă mi-ați spune ce grupă de sânge aveți – digestia este de multe ori influențată și de grupa sanguină;
      – puteți reduce aciditatea din stomac și de pe esofag cu: Liquid Chlorophyll + Probiotic;
      – ați făcut cumva analize în care să se evidențieze helicobacter pilory sau vreun parazit?
      – acum 5 luni vi s-a întâmplat ceva care v-a crescut nivelul de stres? Ce vă „pune pe fugă” atunci când trebuie să vă hrăniți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.